Natalie Lindh: ”Låt mig leva så hittar jag min väg”

15:50 7 Mar 2023

Med skarpa låttexter och silkeslen stämma rör sig Natalie Lindh i ett musikaliskt landskap präglat av såväl traditionell vismusik som modern jazz. 

Den 10 mars släpps singeln Greta Garbos Torg och samma kväll spelar Natalie Lindh tillsammans med sitt band Gåsarna på Södra Teatern i Stockholm. Natalie debuterade 2020 och sedan dess släppt flera singlar. I vår väntas mer musik innan hennes debutalbum Låt en kvinna leva släpps i maj.

Det blir ett fullspäckat år för exilgöteborgaren. Samtidigt lyckas hon klämma in att plugga journalistik på heltid.
– Jag älskar att skriva, det har alltid varit ett väldigt genuint intresse. Så jag tänkte om det är någonting jag ska göra vid sidan av musiken är journalistik det som känns mest som mig. Plus att man kan kombinera journalistik med musik ganska bra. Sedan skulle jag kunna tänka mig att sitta och prata i radio, så det var därför jag valde den här utbildningen. 

Har skrivande alltid varit viktigt även i ditt musikskapande?
– En riktigt bra låt med en mindre bra låttext kan falla helt för mig personligen. Vice versa – en riktigt bra text men en lite sämre produktion, beat eller melodi kan göra att jag forfarande bli helt förälskad i låten på grund av texten och budskapet. Jag vill inte skapa någonting som inte känns ”jag” – som jag inte kan backa eller själv tycker och tänker. Om jag lyckas skriva ärligt så kommer det att beröra människor som har upplevt samma sak mycket mer än om jag försöker tilltala en större massa med någonting som jag egentligen inte bryr mig om. Så text och berättande har alltid varit väldigt centralt för mig och ett sätt att hantera allting som händer i livet. Många av mina vänner säger: ”Man får vara lite försiktigt vad man berättar för dig för man vet aldrig om du skriver en låt om det”. Det har ju hänt några gånger.

Känner du dig som en stockholmare nu?
– Jag har bott sju-åtta år i Stockholm så nu kan jag inte direkt säga att jag är ny här, trots att jag behöver använda GPS varje gång jag ska ta mig någonstans. Jag skulle säga att Göteborg är mitt hjärta, men Stockholm är mitt hem. Det är så mysigt att komma och hälsa på hos min familj som bor kvar i Göteborg, men det finns få saker som slår känslan av att komma hem till sitt, och det är verkligen här. Jag har aldrig känt så om någon plats i världen förutom Stockholm. 

 

"Jag har ända sedan jag var ung upplevt att min omgivning har velat placera mig i ett visst fack"

 

Vill du berätta lite om den nya singeln, Greta Garbos Torg, vad handlar den om?
Den handlar om den första kärleken, som man trodde skulle vara den som varar för evigt. Man är helt säker på det, men märker ganska snabbt att ”näe, det här blev inte så bra”. Men man har en tendens att inte kunna sluta utan fortsätter ändå, för att man får en kick av personen. Så hela låten handlar om den typen av kärlek – kärleken som inte riktigt fungerar fast att man trodde det från början.

Hur kom du på namnet?
– Vår studio ligger precis vid Greta Garbos Torg, så vi rör oss ganska mycket där omkring och stod där vid ett tillfälle när vi diskuterade just den här låten. Då blev det naturligt att det fick vara låttiteln. Greta Garbo är ju också en legend och ikon, även om hon kanske inte skulle vilja att man använde hennes namn eftersom inte var så förtjust i att synas i rampljuset. Jag tycker att det är ett jävligt bra namn.

Jag blir väldigt tilltalad av namnet på det kommande albumet: Låt en kvinna leva. Vad kommer det att handla om?
Tillhörande till det här albumet har vi en låt som heter just Låt en kvinna leva. För mig är det en så jävla stark mening, för jag har ända sedan jag var ung upplevt att min omgivning har velat placera mig i ett visst fack eller box. Låten handlar om min frihetsrörelse – att ta mig från att inte passa in i den här jävla boxen som alla har velat placera in mig i till att inte ens vilja vara i boxen utan göra allt som ligger utanför. Att hitta min egen form. Låt mig få leva så hittar jag min väg sedan. Jag tror att det är centralt i alla albumets låtar.

Vad är det för ”box” som du har blivit placerad i?
– I högstadiet och när jag växte upp handlade det mycket om märkeskläder, pengar och yta. Om man inte passade in i den mallen så var det något fel. Man försöker göra allt i sitt yttersta för att komma in i den här boxen för annars är man inte med liksom. Men det känns som att boxen varierar beroende på vilka normer som finns omkring en. En av de första frågorna jag får om min musik är: ”Vad för slags musik gör du, vilket fack placerar du dig i?” Jag har hört tio personer bara det här året att man inte ska vara för spretig utan att man ska hålla sig till en sak. Men jag vill få möjlighet att uttrycka mig på alla möjliga sätt och testa på allt. Låta mig leva lite. Det är verkligen en återkommande grej, just det här att förhålla sig till bestämda regler och förväntningar.

Förväntas man ha en nisch i musikindustrin?
– Gud ja, det tror jag verkligen. Man förväntas göra det som funkar. Kliver man lite utanför det så ses det som något negativt istället för något kreativt och nytt. Det är bättre om det liknar någonting som redan har slagit och blivit bra.

Hur kommer soundet vara på det kommande albumet? 
Det finns verkligen en röd tråd. Man kommer höra att alla låtar är ”låt en kvinna leva”. Men det är absolut lite spretigt. Låt en kvinna leva är lite mer åt det punkiga hållet, några är med åt det bluesiga och jazziga hållet och några är mer poppiga. Min tanke och ambition är att albumet kommer finnas till oavsett om man sitter i en bil på en roadtrip, är skitlack och vill vända upp och ner på alla möbler hemma eller om man bara vill sitta och dricka ett glas vin i solen. Det ska funka till allting. 

Vad har du för musikaliska förebilder?
– Jag hämtar mycket inspiration från Monica Zetterlund, Cornelis Vreeswijk, Lisa Ekdahl och Lisa Nilsson. Vispop brukar jag kalla det, förut kanske det var mer ren vismusik. Men jag gillar just det här med berättande texter och gärna lite svensk jazz. Sedan får jag också mycket inspiration från saker som händer i livet, som är jobbiga eller som får mig att känna mycket. Då måste jag sätta mig och skapa någonting, det blir som en terapisession. Jag kan sitta i sociala sammanhang och komma på något som jag har känt under dagen eller där och då – då kan jag zoona ut och sitta tyst i fyrtio minuter medan jag skriver ner i anteckningar i telefonen. Gör jag inte det så tappar jag känslan och då är det svårare att plocka upp den i efterhand. 

Jag läste en intervju med dig på Popmuzik där du berättade om din scenskräck. Har du kommit över den nu när du spelat på Ångbåtsbryggan hela hösten?
– Jag måste vara schysst mot mig själv och säga att det har blivit så himla mycket bättre. Förut så fick jag en blackout varje gång. Efter att jag hade varit uppe på scen kom jag inte alls ihåg vad jag hade sagt eller gjort, och då var det svårt att veta vad jag behövde jobba på. Att köra över 38 spelningar på Ångbåtsbryggan blev en form av KBT. Till slut så kunde jag stå på scenen och känna istället för att övertänka allting. Jag får fortfarande väldigt hög puls och lite handsvett, men jag har lärt att använda babypuder mot handsvetten. Det blir bättre, och om jag fortsätter att köra så kommer scenskräcken att försvinna ännu mer tror jag.

Du kallar din fanskara för ”dina små svin” – en referens till din tidigare singel Ett svin.
– Jag definierar mig själv som ett svin. Och jag tror att det bor ett litet svin i oss alla, men vi är inte så vana att prata om det här svinet. Man försöker dölja det lite eftersom det inte är något som man är stolt över. Men jag tycker att vi borde omfamna svinet inom oss och låta det ta plats, för det behöver också få ta plats. Alla som lyssnar på min musik har haft stunder då de också har känt sig som ett svin.

Du ska vara med på vår ölmässa i Stockholm! Kul! Vad kommer ni att göra då?
– Vi var även på Nöjesguidens ölmässa i Göteborg. Då hade vi en mer akustisk uppsättning där det bara var jag och Anton – som jag skriver låtarna med – som spelade. Men jag tror att vi ska få med två till från bandet Gåsarna, för att riva på stämningen lite ytterligare. Det känns som en passande plats för lite fart.Vi tänker att vi kör några av låtarna som vi har släppt och självklart även några låtar som kommer ut nu i vår.

Vad är planerna för resten av året?
– Nu växlas det upp. Tanken är att vi ska ha en vår där vi släpper låtar kontinuerligt för att sedan i sommar kunna ha en sommarturné där vi åker runt och spelar albumet och lite nya låtar som kommer att komma i höst. Mycket spelningar är det som står på agendan. 

Singeln Greta Garbos Torg släpps den 10 mars och albumet Låt en kvinna leva kommer ut i maj. Nathalie Lindh och Gåsarna spelar även på Nöjesguidens ölmässa i Stockholm den 25 mars.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!