Kan vi tala om event- texterna?

13:28 26 Jun 2014

angel-haze.jpg

Angel Haze

Det här blir min sista krönika som klubbredaktör och det blir nog även den där jag skadeskjuter mig själv i foten så hårt att jag riskerar amputation. 

Under året har jag läst oräkneliga eventtexter med snarliknande formuleringar. Det har varit tomma referenser till städer som Berlin eller ord som lovat odelat glädjerus. De senare tolkar jag som ett hån mot min mänskliga oförmåga att välja känslotillstånd. Det är väl ändå på klubben som jag oftast har blivit hjärtekrossad och det är också därför jag fortsätter att gå ut.

Språket är det fantastiska verktyg vi har att överföra tanke till dialog. De gemensamma referenserna fyller sitt syfte med att måla upp bilder av vad vi har att förvänta oss. Språket fungerar även som en bakåtsträvande korsett. Den håller oss fast i strukturer genom att vi uttrycker oss efter system vi har lärt oss att nyttja. Svenskan har aldrig låtit så torftig som när klubbar slentrianmässigt spottar klyschor om en framtida fet kväll.

Du kommer att fortsätta läsa beskrivningarna och vet att det handlar om luftslott, men du kan glädja dig åt att det blir precis som vanligt. Jag bara undrar, är det ”precis som vanligt” du vill ha?

Ta en paus från eventtexterna genom att fly till vårt grannland i söder. Förslagsvis vid något av de här tillfällena.

 

 

Bäst just nu

 

1. The Internet

Pumpehuset, Studiestræde 52 i Köpenhamn, 

den 16 juli

Duon är en del av hiphop-kollektivet OFWGKTA men utmärker sig med sitt feelgood-souliga sound. De är samtidigt undantaget som bekräftar normen, för enligt Odd Future-tradition kan du vänta dig allt från MF Doom/Madvillain-influerade beats till grov punk, men där finns alltid en stark anknytning till Los Angeles bakom.

 

2. Angel Haze 

Pumpehuset, Studiestræde 52 i Köpenhamn, 

den 18 juli

Det var stor uppslutning trots förseningar när hon spelade på förra årets Roskildefestival. Personligen ansåg jag det helt klart värt. Angel Haze började lyssna på hiphop först vid 16 års ålder och det var framförallt Eminems musik som hon fastnade för. Det var också covern på hans Cleaning Out My Closet som ledde henne till ett världsgenombrott.

 

3. Strøm: Bonobo

Festivalen pågår mellan den 11–17 augusti. Bonobo på Store Vega, den 12 augusti

Den elektroniska festivalen Strøm når sitt klimax med utomhusfest i Enghave Park men har även stationerat ut spelningar på klubbarna omkring. Bonobo på Stora Vega är en sån. Simon Green, som han annars heter, tar med studion av synthesizers och trummaskiner upp på scen för att skapa kompositionen på plats. 

 

4. Full Service #5

Jazzhouse, Niels Hemmingsensgade 10, den 

23 augusti

Full Service gör sitt femte avbrott från vardagen av heteronoma strukturer. Det är en glimt av ett parallellt universum fylld med hedonism, futurism men också en kommentar till den absurt kärlekslösa samtiden. 

 

5. Corabella

Hedeland, Danmark, den 23–24 augusti

Strax utanför Köpenhamn håller den till, doldisfestivalen med några av de mest intressanta techno-, house- och drum & bass-bokningarna. Tänk dig Nina Kraviz, Moodymann, Chase & Status och Topkillaz på en och samma plats. Vilka namn kan de tänkas släppa härnäst?

 
Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2014.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!