Med den svenska flaggan som slöja

11:39 18 Feb 2019

Areej Almansory fick ta emot rasistiska och hotfulla kommentarer när ett filmklipp på henne, iförd den svenska flaggan som slöja, spreds i sociala medier 2015. Nu är hon högaktuell med en konstutställning som behandlar händelsen.

Konstnären Areej Almansory föddes i Irak 1977. Hennes pappa är en av landets mest framträdande konstnärer och redan i tidig ålder växte hon in i konstens värld. Den kreativa hemmiljön gjorde det naturligt för henne att fortsätta i samma fotspår. 
– Jag växte upp i ett konstnärshem och doften av oljefärg kommer jag ihåg från min barndom. Jag upplevde allt med konsten, säger Areej Almansory.

När hon blev tillräckligt gammal sökte hon in till konsthögskolan i Bagdad och kom in. Där träffade hon några av sina närmsta vänner - Muhaned Durubi och Hodhayfe Salih som hon nu i mitten av februari ska ställa ut tillsammans med på Kulturhotellet i Helsingborg. Men trions vägar till Sverige och Finland har kantats av krig och flykt.
– Vi tre var tillsammans och har upplevt allt ont från Bagdad och Irak under Saddam Husseins tid. Vi alla flydde, men jag var först och kom hit 2003. Jag hann inte uppleva friheten som kom efter Saddam Hussein.

Hennes två vänner blev kvar i Irak något längre och hamnade mitt i vad som skulle bli Irakkriget. Några år senare lyckades de fly landet och hamnade till slut i Finland. Flykten och upplevelserna från ett sargat Irak delar de tillsammans och det är också där konstutställningen, som de nu gör i Helsingborg tillsammans, tar avstamp.
– Vi vill med vår konst visa hur krig, IS och elände från Irak har präglat oss och hur det har varit att komma hit. Att uppleva en annan kultur och en annan värld. Det handlar om identitet och våra personliga upplevelser både ifrån Irak och våra nya hemländer, Sverige och Finland.

Utställningen berör ämnen som svenskhet, rasism och diskriminering på olika sätt och Areej tar bland annat avstamp i att hon blev utsatt för rasism, hot och näthat efter att en bild på henne spridits på Facebook 2015. På bilden står Areej stolt med den svenska flaggan, buren som en slöja, vilket fick främlingsfientliga krafter att gå i taket.

Det hela skedde i samband med att Kulturförvaltningen skulle utse ett ansikte utåt för kampanjen som gick under parollen ”Jag är en kulturtant” . Kampanjen skulle visa bredden inom kultur och hylla mångfalden. Areej Almansory blev förvaltningens val.
– Först tyckte jag det var lite konstigt. Jag tänkte ”vad är en kulturtant”, jag hade aldrig hört ordet förr. Men när jag fick reda på vad det var tyckte jag det var roligt. Jag är en kulturtant.

Kulturförvaltningen tyckte att hon var en stark representant för ändamålet och i samband med att hon blev utnämnd hörde SVT av sig gällande ett inslag på nationaldagen. De frågade om Areej skulle kunna tänka sig att bära den svenska flaggan som slöja på stan för att se vilka reaktioner det framkallade från allmänheten.
– När jag fick frågan ställde jag upp. Jag kände att det passade mig. För mig är det viktigt att kunna stå upp för slöjan som representerar och engagerar mig.

Det visade sig att Areej kunde bära plagget utan att någon kommenterade eller upprördes. Istället möttes hon av positiva kommentarer från förbipasserande och hemma i bostaden möttes hon av kramar från rörda grannar som tyckte att hon var modig och gjorde något viktigt.
– Slöjans betydelse i den arabiska världen har blivit annorlunda. Idag är det mycket färg, mycket smink och man kan ofta se håret. Jag visar mitt hår och för mig är det en identitet. Jag tar inte av den för att anpassa mig. Om kvinnan inte är tvungen, eller inte vill ha den, då är det bara att ta av den. Jag har många kvinnliga vänner som har tagit av slöjan.

Areej fortsatte att använda den svenska flaggan som slöja vid speciella tillfällen. För henne var det ett sätt att visa uppskattning för Sverige och demokratin. Men så valde en för henne okänd man att fotografera henne, varpå bilden lades upp i den slutna gruppen ”Blåsipporna”, en SD-vänlig grupp på Facebook. Raseriet lät sig inte väntas på och kommentarerna som skrevs innehöll grov islamofobi, hat, hot och rasism.
– De sitter framför datorn och skriver. Det är enkelt att skicka sitt hat genom sociala medier. Det har egentligen inte påverkat mig på något sätt och jag valde att inte läsa kommentarerna även om jag kunde föreställa mig vad de skrev. Folk är trevliga mot mig på stan och svenska kvinnor kommer fram och tycker färgerna på slöjorna jag använder är vackra. De säger att de blir inspirerade. Jag fokuserade på det istället.

Från både vänner och konstnärskollegor över hela landet har stödet varit stort och hon hoppas nu att händelsen kan bidra till större förståelse tillsammans med de två konstnärsvännernas berättelser.
– Jag vill visa att vi har lämnat våra länder eftersom vi saknade friheten där. Vi har inte haft frihet och demokrati. För mig är Sverige det bästa demokratiska landet. Det är frihet. Men rasismen finns också och det finns tyvärr de som inte vill ha oss här. Men då är det viktigt att visa att Sverige innebär just frihet och demokrati, avslutar hon.
 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2019.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!