Malmö/Lunda-priset: Litteratur

16:36 17 Dec 2014

Här är det absolut bästa Malmö och Lund hade att erbjuda under 2014 i kategorin Litteratur. Se alla nomineringar till Malmö/Lunda-priset 2014 här

Liv Strömquist – Kunskapens frukt

Liv Strömquist har inte bara blivit ikon för den feministiska seriestaden Malmö utan även för den välbehövliga hyllningen av mens, som forsade ut ur radioapparater land och rike runt i juni 2013. Kunskapens frukt, som släpptes tidigare i höst, är en fördjupning av Strömquists sommarprat och ett pedagogiskt och fantastiskt roligt knytnävsslag mot ”vetenskapliga”, rasistiska och sexistiska (och manliga, så klart) zoologer, filosofer och läkare som genom historien bidragit till hysterin och äcklet över fittan och mensen. Det här är folkbildning när den är som bäst och det går inte att göra annat än att skratta med och förfasas åt den fruktansvärda historia (och samtid) som faktiskt är vår egen.

Sanna Hartnor – Hamnen


Få saker är så arkitektoniskt synonymt med vår tid som Västra Hamnen, med sina kusiner Norra Älvstranden i Göteborg och Hammarby Sjöstad i Stockholm, glas och åter glas som ska ge plats åt havet och ljuset som i mäklar- och arkitektblickar är lika med ett högt värde. Med ett enkelt, rent och berö- rande språk ger sig Sanna Hartnors poesi på jakt efter detta värde, någonstans mellan hamnen och havet, mellan naturen och människans planritade närmande i ett måttlöst segregerat område där avsaknaden av människor och rörelse tecknar vår materialistiska längtan smärtsamt tydlig.

Bushwick Book Club

Bushwick Book Club startade i New York och fick 2012, som första livebokklubb i Sverige (och Europa!), en filial i Malmö. I höstas hölls två evenemang på Manhattan tillsammans med originalklubben. Konceptet är enkelt och innovativt med möjlighet att ständigt förnya och bredda: en bok eller annat litterärt verk inspirerar musiker och konstnärer att tolka, skapa nytt av och framföra under en kväll. I höstas kunde vi till vår stora glädje se SCUM-manifestet förnyas av Systraskap, Mattis och Peter Wahlbeck och vi ser med spänning fram emot nästa säsong!

Samtliga nomineringar till Malmö/Lunda-priset hittar du här.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!