Här är vinnarna av Malmö/Lundapriset 2014!

Redaktion 16:59 20 Feb 2015Nöjesguidens årliga pris till de bästa initiativen och kulturförbättrare Malmö och Lund har att erbjuda är en tradition sen många år tillbaka. En kunnig jury har under flera tillfällen träffats under 2014 och diskuterat vilka och vad som förbättrat vårt kultur- och nöjesliv allra mest under året som gått. Här är de korade vinnarna! 

 

Årets jury består av: Camilla Almqvist Terán (ordförande), Aurora Percovich Gutierrez, Sara Berg, Julia Holst, Karin Harborg, Kikki Hermansson, Kristofer Nilsson, Anja Bergdahl, Natalie Ibron och Zakarias Thorin.

 

KROG


 

Lyran

Menyn ändras så snabbt att det nästan är omöjligt att äta samma rätt två gånger, men allting smakar alltid fantastiskt. Kanske är det tack vare de lokala råvarorna, den hjärtliga stämningen eller det brynta smöret. Hur som helst får Jörgen Lloyd oss att ständigt vilja återvända till Lyran.

 

KAFÉ/ LUNCH


 

Uggla Kaffebar

Med bönor från några av de bästa kafferostarna, ekologiska grönsaker och alltid lika käck och personlig service känns det inte svårt att utnämna den här sympatiska lilla kaffebaren till vårt nya favoritfik. Dessutom har det blivit så mycket trevligare kring S:t Knut sedan Uggla flyttade dit.

 

DRYCK


 

Vin & Natur

2014 var året då vi på allvar lärde oss uttala namnen på en samling franska vinbönder för att lättare kunna beställa naturviner till maten. Och att vinerna numera ens går att dricka på Malmös bättre krogar är tack vare de två enträgna naturvinsnördarna Emil Broomé och Ulf Ringius på Vin & natur, som gett barhänget en ny, tillsatsfri dimension.

 

MÖTESPLATS


 

Rosengårdsstråket

Detta projekt har engagerat människor från hela Malmö, som tillsammans skapat mötesplatser och ändrat stadsbilden. Rosengårdsstråkets 2,5 kilometer tar oss med en varm hand från Triangeln till Rosengård och ingen är gladare än vi att detta finns. 

 

FILM
Biograf Spegeln 

Spegeln är en alltför ensam och lysande stjärna på Malmös filmhimmel som ständigt visar prov på innovation och politisk medvetenhet. Salongerna är omdöpta efter kvinnliga regissörer och filmerna A-märks efter Bechdeltestet. I november nyöppnade Spegeln och blev Malmös första biobar med en bistromeny som inte bara är närodlad och KRAV-märkt utan också erbjuder premiärpaket med film och mat som förnyas varje fredag. Renoveringen moderniserar utan att göra avkall på lokalernas åttioåriga historia och ger oss ännu större anledning att se kvalitetsfilm på stans bästa biograf.

 

SCEN


 

PotatoPotato

Denna grupp har varit verksam i Malmö i flera år och har nu skapat sig en egen fysisk plats och genom det berikat staden med en helt ny teater.  Med sina egna föreställningar och sin verksamhet där de även ger rum för den övriga fria scenkonsten har gruppen visat på en vilja till att vara med och förändra och vidga scenkonstens förutsättningar, normer och villkor. Det ska givetvis prisas. 


LITTERATUR


 

Bushwick Book Club

Bushwick Book Club breddar, förnyar och utmanar i Sveriges enda livebokklubb där litterära verk tänjs ut och tummas på för att i ny form framföras på scen. En fusion som öppnar upp för vad en texttolkning kan vara och som står direkt i linje med ett av konstens viktigaste åtaganden; att förbise ramar och föreställningar och med hela litteraturhistorien i ryggen hitta nya tillvägagångssätt att nå ut och beröra.

 

MUSIK


 

Dirty Hands

Dirty Hands är bolaget i Malmö som har, likt många andra bolag, valt att inrikta sig på musik. Tur säger vi. För det som kommer ut från maskinrummet signerat Per Hammar är av guld. Förväntningarna är höga hos oss och många fler. Därav en välförtjänt pokal i kategorin bästa Musik!
 

KLUBB


 

Grand Öl&Mat

Grand är lokalen i Malmö som har tryckt i sig mest efedrin av alla lokaler. Som besökare hos Grand är symptomen lik efedrin. Du kan inte sova, får nervryckningar, har tendenser att tala för mycket och är skakiga i händerna. Det gör att C10H15NO, eller Grand som det kallas i folkmun, med värdighet lyfter pokalen för årets Malmö/Lunda-pris i kategorin Klubb.

 

MODE/FORM


 

Tres Bien (egna kollektionen)

2014 var året när de glimrande bröderna Hogeman nådde nya höjder och erövrade ny mark inom modebranschen. Med sin första kollektion för herrar uppvisade de återigen sin omisskännligt trendkänsliga och oklanderliga känsla för stil. Under 2015 väntar förmodat ytterligare utveckling av märket och kanske till och med en kollektion för damer? Man kan ju alltid hoppas! Hatten av för dessa självförverkligande grabbar! Enbart himlen är gränsen!

 

KONST


 

Lilith Performance Studio

Med sin position som Malmös främsta och absolut mest produktiva produktionsplats och arena för bildkonstperformance har Elin Lundgren och Petter Petterson skapat en ovärderlig mötesplats i Malmös annars något andefattig konstsfär. Höjdpunkten under 2014 var tveklöst The Abstraction av Laura Lima, ett projekt där ett konstmuseum drevs av barn. Vi tackar och bugar för den tid som varit och ser verkligt fram emot många år till av innovativ konstverkstad och den genuina kärlek för konsten som genomsyrar allt de väljer att ta sig för!

 

NÖJESFÖRBÄTTRARE 

FC Rosengård

Året 2014 var året då hela Malmö blev fotbollssupportrar inte minst tack vare denna fotbollsklubb. Med nytt namn och ett damlag som ännu en gång blev svenska mästare har denna Malmöklubb även vunnit alla våra hjärtan. Nu håller vi alla tummarna för en storvinst i Champions League!

Här hittas samtliga nomineringar till Malmö/Lundapriset.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Malmö/Lunda-priset 2014: Konst

Här är det absolut bästa Malmö och Lund hade att erbjuda under 2014 i kategorin Konst. Se alla nomineringar till Malmö/Lunda-priset 2014 här.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!