Krönika: Gott nytt kulturår!

16:04 18 Dec 2014


Är du en av de störiga typerna som älskar nyår? En sådan person som planerar helt och hållet själviskt, inte ger besked på inbjudningar förrän du verkligen vet vad som erbjuds, en nyårsdouche som vill suga ut så mycket som möjligt av kvällen?


Jag kan erkänna att jag är precis så, och även om det är lite lätt odrägligt har alla mina nyårsfiranden hittills överträffat varandra i den aspirerande kombinationen av mys och dekadens. Och, till försvar för oss som älskar nyår, är det faktiskt en rätt mäktig känsla att känna hur vi avslutar ett kapitel för att gå in i en ny, än så länge helt oförstörd fas i livet. 
 
Det här året, och då i synnerhet hösten, har varit stormig. Polisdemonstrationerna i Limhamn (som också följdes av en konservativ mejlstorm i min inbox efter en kort webbtext om polisvåldet), kort följt av översvämningarna som slog hårt mot Malmös kulturliv, upptrappning till valet och sedan den plötsliga verkligheten där Sverigedemokraterna är vårt tredje största parti. 
 
I skrivande stund blev det precis bekräftat att vi får ett nyval den 22 mars, vilket så här några veckor innan nyåret innebär att det inte blir samma fräscha start som vanligt när nyårsafton passerat. Vi går inte in i en ny oförstörd fas, utan måste se till att hantera samma saker som färgade hösten 2014.
 
Jag tänker speciellt på att oavsett hur det går i riksdagsvalet den 22 mars kommer vi ha ett Sverige styrt under Alliansens budget 2015. Ännu ett rätt hårt slag mot kulturen, och för oss som sett fram emot en kulturpolitik som skulle öppnat upp möjligheter för att både kunna utöva olika former av kultur och ha förmånen att konsumera den. Men eftersom Malmö är en stad full av människor som gör saker, drar ihop grymma projekt och initiativ, oavsett hur det ekonomiska läget ser ut, är vi övertygade om att nästa år kommer bli ett minst lika bra kulturår som 2014. 
 
Under hösten har Nöjesguidens jury för Malmö/Lundapriset träffats för att hitta de allra bästa kulturförbättrarna i staden. Från en lång bruttolista har vi efter diskussioner, funderingar och flertalet omröstningar enats vilka som blir årets nominerade till priserna, och vi är sjukt nöjda. Missa därför inte att läsa nomineringstexterna om de aktörer och initiativ som vi tycker är det allra bästa Malmö och Lund har att erbjuda i nöjes- och kulturlivet. 

Gott nytt år! 
 
Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 11, 2014.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!