Liksom många unga har jag arbetat i butik. Jag sålde kläder, men framförallt vek jag dem. Packade upp och packade ner. Jag sökte mig till just klädbutik för att jag hade en känsla av att det var något mer än ett vanligt kneg. Visst fick man bära fina kläder, men det var inte glamouröst direkt.
Det var ett av mina första jobb. Jag hade varken kollektivavtal eller anställningskontrakt men jag inser nu att det hade kunnat vara värre. I Uppdrag granskning från den 21 mars berättar en före detta butikschef på Zara om hur mobbing och trakasserier blivit ett vedertaget sätt att styra personalen.
”En Zara-tjej ska vara en nickedocka. Man bryter ner dem och smular sönder dem till den lägsta nivån där de inte längre orkar säga ifrån”, berättar en anonym före detta chef.
Andra anställda berättar samma sak i programmet. Många som började hade stora förväntningar och ville satsa. Om de bara jobbade hårt, skulle de kunna avancera inom företaget, fick de höra på anställningsintervjun.
”Det var ju drömmen. Att få jobba med mode och samtidigt veta att här kan jag komma någon vart”, berättar en anonym ung kvinna.
Facken vittnar om att de blivit kontaktade gång på gång av anställda på liknande butikskedjor. Att de förhandlat för sina medlemmar men att problemen återkommer. Företagen struntar helt enkelt i fackets krav. Exempelvis avslöjade nyligen Rapport (från den 5 april) problem på Gina Tricot.
I Uppdrag granskning på SVT säger Denise Müller, skandinavisk regionchef för herravdelningen, att 90 procent av de som arbetar högre upp i företaget har ”börjat på golvet” och menar att det är ett tecken på att de anställda trivs. Frågan är om det inte snarare är skälet till det sjuka arbetsklimatet? Börjar man jobba i en butik som ung och sedan blir chef har man kanske ingen utbildning eller erfarenhet av andra företag. Risken finns att företagets tänk blir ens eget. Mobbing som uppfostringsmetod av ”bråkstakar” normaliseras.
Samtidigt som programmet sändes uppvisade företaget nya globala rekordsiffror. Deras resultat hade ökat med tolv procent under 2011, enligt Dagens Handel. Ägaren till koncernen Inditex som Zara är en del, Amancio Ortega, är världens femte rikaste man.
Jag ser ingen anledning till att ge honom och andra klädkedjeägare mina pengar så länge de inte visar respekt för sin personal.