Inga syskonbråk i First Aid Kit

10:08 30 Jan 2010

När Johanna Söderberg tog studenten i våras och lillasyster Klara gick ut nian använde de som så många jämnåriga sommaren åt att åka på festivaler. Arvika och Roskilde blev det, och Way Out West förstås, och till och med Glastonbury. Men till skillnad från de flesta jämnåriga åkte de inte för att komma hemifrån, få sova i tält och partaja. De åkte dit för att spela.

Sedan First Aid Kits minialbum Drunken Trees släpptes för knappt två år sedan, på Karin Dreijers Rabid-etikett, har det gått extremt fort för systrarna från Enskede. Som om inte deras klockrena stämmor där vore nog gjorde YouTube-succén med en cover av Fleet Foxes Tiger Mountain Peasant Song att skivan fick internationell spridning under 2009. Efter sommarens festivalsegertåg och de första internationella turnéerna har det nu blivit dags för fullängdsdebut.
 
Ert minialbum var inspelat hemma. Men nya The Big Black and The Blue låter proffsigare än så.
– Vi spelade faktiskt in även det nya albumet i sovrummet hemma. Men det är kul att du får en annan uppfattning, vi ville ha ett proffsigare sound, nickar Johanna nöjt.
– Ljudet är bra, fyller Klara i. Det viktiga är att sången kommer fram, och om det skulle kännas hemmainspelat vore det egentligen bara bra. Charlie Smoliansky finns med på trummor. Annars är det bara pappa, förutom vi. Han fyllde på med bas, gitarrgrejor och sådant.
 
Det är ingen tvekan om att pappa Benkt är viktig för First Aid Kit. På 80-talet spelade han i Lolita Pop och har egna erfarenheter av såväl inspelningar och turnéliv som utlandslanseringar. Utöver att vara medmusiker på sina döttrars inspelningar fungerar han som First Aid Kits chaufför och roddare, och en hel del annat också.
– Det går inte riktigt att jämföra hans tid som musiker med vår, funderar Johanna. Det har gått mycket snabbare för oss än det gjorde för honom. Men han har alltid betraktat att spela musik som ett yrke, och det tror jag att många andra föräldrar har svårt med.
 
När ni gjorde ert minialbum hade ni inga förväntningar på er, men inför debutalbumet är ni en internationell angelägenhet. Hur har det påverkat processen med skivan?
– Om det skulle vara en press på oss? Jag vet inte. Vi kan inte göra musiken på något annat sätt än som vi gör. Vi låter det komma inifrån. Om folk inte tycker om det – synd för dem, ler Klara.
– Jag tror inte att det är någon som har en massa förväntningar. Eller…, tvekar Johanna, Äh. Vi tänker inte så mycket på det, vi struntar i att analysera sådant. Vi vet att vi är mycket bättre nu. Vi vill verkligen visa att vi kan mer.
 
Nu är det enbart musiken som gäller för First Aid Kit.
– Jag struntade i att börja gymnasiet, förklarar Klara. Man kan väl se det som ett sabbatsår, så får jag se hur jag gör senare. Nu är det hundra procent musik som gäller, och det är jätteskönt. Förut kunde vi bara spela in och ta gig på helger och på lov, och nu kan vi göra det när som helst.
– Nu hinner vi turnera, konstaterar Johanna. Bara det. Vi har gjort våra första turnéer, allra först i bil i England. Det var pappa som körde, inte utan problem i vänstertrafiken.
 
Men ni är ju för unga för en massa ställen, både i England och på andra håll.
– Tack vare att pappa är med så brukar sådant aldrig vara något problem. Men det har hänt att vi har fått spela först av banden som är inbokade för kvällen och sedan direkt gå därifrån.
 
Det där med syskon i band brukar ju inte alltid sluta lyckligt. Bröderna Davies i The Kinks har ägnat fem decennier åt offentliga bråk, och historien om bröderna Gallaghers relation är ju vida känd. Men systrarna Söderberg visar inte upp några konflikter. Tvärtom sitter de tätt intill varandra och fyller i varandras meningar när vi träffas.
– Vi har inga sådana syskonbråk. Det är nog så att vi bråkar minst med varandra av alla i familjen.
– Och vi bråkar aldrig någonsin om musik, fyller Klara i. Jag kan se oss tillsammans när vi är 60!
– Det händer nog att jag blir lite pessimistisk ibland, men då peppar Klara alltid mig.
– Jag skulle aldrig kunna tänka mig att göra musik utan min syster. Att vi två är tillsammans, det gäller framåt.
 
Vilka andra saker gäller framåt? Hur ser ni på First Aid Kits framtid?
– Det vore fantastiskt roligt att kunna leva på musiken, tycker Klara
– Gör man musik från hjärtat kan nog andra människor också tycka om musiken, och då kanske det går att leva på det.
– Men om det inte har hänt något om 20 år kanske vi inte har någon lust längre.
 
Risken för det är liten.

The Big Black and The Blue (Wichita/BonnierAmigo) finns ute nu.                  

Stad: 
Artist: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!