Hur emojis tog över världen – eller iallafall vårt sätt att kommunicera

11:04 5 Dec 2014

Emoji, som på japanska betyder ”bildtecken”, skapades i en forskningsanläggning år 1999 i Japan. Mobilföretagen insåg att deras 80 miljoner kunder började skicka allt fler textmeddelanden med bilder i. Det var ett problem.

Bildmeddelanden vägde nämligen betydligt mer än vanliga text-sms, och mobiloperatörerna var fullt upptagna med att hålla ut i den konkurrenskraftiga marknaden. Mobilföretaget DoKoMo i-mode satte då ihop ett forskningsteam, inklusive Shigetaka Kurita, skaparen av Emoji.

Människor använde redan emoticons, det vill säga bilder skapade med hjälp av tecken. Istället för en emoji-smiley är emoticon alltså en :-).  Ni som växte upp på nittiotalet kanske minns de kreativa meddelandena i mobilen, eller Playahead-profilerna där flera tecken och bokstäver skapade en helt annan bild. Fun fact: visste ni att våra första emoticons användes redan 1982?

Hursomhelst, människor höll på att övergå till digital kommunikation och man hade ett behov av att få uttrycka känslor i annars känslokalla textmeddelanden. Emoticons humaniserade och förtydligade meddelanden för att minska missförstånd. Dessutom var ett textmeddelande på den tiden begränsat till 60 tecken, och vi vet ju hur många ord en bild säger... Människor sparade alltså tid på att slippa beskriva vad de kände, pengar på att slippa skicka flera sms, och huvudvärk som följd av misskommunikation.

Tillbaka till Shigetaka Kurita. Han var smart nog att förstå att människor ville få sina sms att komma till liv, samtidigt som operatörerna inte vågade ta mer pengar från kunder. Hur skulle detta lösas? Emoji! Kurita skapade den första uppsättningen av 172 stycken 12×12 pixel-emojis och mobilföretaget DoKoMo i-mode var de första att låta sina kunder addera dem i sina sms. Succén var ett faktum, men fortfarande begränsat till Japan.

Om Kurita var emojins skapare så var Steve Jobs Jesus, som förmedlade emojin till resten av världen. Steve Jobs var på en resa i Japan för att marknadsföra den första iPhonen, som precis släppts i USA. Och vem vill inte ha en procentandel på en marknad med 80 miljoner mobilanvändare? Mobilen hade inte lyckats sälja sig själv i landet och han ville veta varför. Men motståndet var hårt – mobiloperatörerna vände ryggen till eftersom iPhone inte hade alla funktioner som japanerna älskade, däribland emojis. Sedan bestämde sig en mobiloperatör för att ge Jobs en chans, men bara på ett villkor: att nästa iPhone skulle innehålla emojis. Turligt nog ville Jobs in på marknaden så pass mycket att han gick med på denna deal. 

Eller vänta nu. Var allt frid och fröjd därefter? Nej! Emojin kom till västvärlden och vi välsignades med detta enkla bildalfabet. Men det som en gång i tiden skapades för att minska missförstånd i digital textkommunikation har dessvärre lett till just det – förvirring. Emojis verkar betyda olika för olika personer och det är ett problem, främst i debatter på Twitter.

Har du koll på vad de olika emojisarna egentligen heter och innebär? Testa dina emojikunskaper nedan!


 

1.

A. Slide-Tear Emoji

B. Drooling Emoji

C. Sleepy Face Emoji


2.

A. Flushed Face Emoji

B. Chocked Face Emoji

C. Helpless And Sad Face Emoji

 

3.

A. Brrr Emoji

B. Frustrated Emoji

C. Grinning Face With Smiling Eyes Emoji

 

4.

A. Sad Face Emoji

B. Pensive Face Emoji

C. Sorrowful Emoji

 

5.

A. Anguished Face Emoji

B. Disappointed Face Emoji

C. Fearful Face Emoji

 

6.

A. Astonished Face Emoji

B. Gasping Face Emoji

C. Drunk Face Emoji

1. Rätt svar: Sleepy Face Emoji
Förväxla inte med Sleeping Face Emoji. Detta sömniga ansikte har en snorbubbla som kommer ur näsan. Brukas användas i anime och manga för att indikera på trötthet eller sömn. 

2. Rätt svar: Flushed Face Emoji
Ett generat ansikte med rodnande röda kinder. Detta ansikte rodnar på grund av ett misstag eller annan pinsam situation.

3. Rätt svar: Grinning Face With Smiling Eyes Emoji
Den här var en svår en. Används oftast för att indikera på någon typ av grimas som kopplas till något negativt (kall, frustrerad) men ska egentligen vara en superglad emoji som inte kan stå emot att visa sina tänder.

4. Rätt svar: Pensive Face Emoji
Emojin heter eftertänksam, men ack så ledsen den ser ut. Don't blame yourself om du använt den i samband med sorgsna tider, du är inte ensam.

5. Rätt svar: Fearful Face Emoji
Stora ögon – indikerar på att man blivit chockad av något läskigt.

6. Rätt svar: Astonished Face Emoji
Ja, vad trodde du?

Läs även: Tobias Boström om det efterlängtade fenomenet smileys i reklam. Vi har redan sett det hända med emojis.

Stad: 
Kategori: