Handlar den rådande cowboytrenden om ett politiskt stressat klimat?

Ebba Berggren 12:48 14 Jan 2019

Dad sneakers är fortfarande på var och varannans fötter, men trenden börjar kännas… uttjatad? I alla fall enligt Jaylin Ramer, ägaren av Space Cowboy shop i New York. Hon är en av dem som märker hur fler stylister och modeprofiler hoppar på cowboy och western-trenden som syns precis överallt.

Är det en nostalgisk längtan efter det lantliga? Saknar vi en tid där vi hade tydligare stereotypa könsroller och är vi trötta på det futuristiska och digitala? Vi kanske vill tillbaka till en analog tid som en slags motreaktion till nutiden. Springa runt som en av birollerna i Huset på prärien och leva ranch-liv med sporrar och tådekorer på våra krokodilboots. Detta är endast mina amatörmässiga teorier som är baserade på min egen längtan efter motsatsen till denna digitala värld vi lever i. Att bo i USA en tid och att växa upp i ett hem präglat av americana- och countrymusik har sannerligen påverkat mig. Men först nu, när trenden visar sig i mer än bara musik och har blivit en modetrend så kan jag konstatera; äntligen har alla förstått att cowboyboots inte ska förknippas med dansband och att Andrew Combs är något annat än Lasse Stefanz. Det krävdes bara att Louis Vuitton, Isabel Marant och Alberta Ferretti skulle styrka det.

Det finns alltid en förklaring till varför en trend exploderar. Ideologi, politik, samhällsklimat, lågkonjunktur, högkonjunktur och mycket, mycket mer. Det mänskliga samhället i huvudsak motsvarar det klädda samhället, och nu har trender dessutom en förvånansvärt kort livscykel och uppstår aldrig av en slump utan är ofta noga uträknade och förutspådda. Historia och ekonomi är två stora huvudorsaker till varför modet ser ut som det gör, vilket jag fick lära mig under mina tre hp i modehistoria. Men här någonstans tog mina amatörreflektioner slut och jag beslutade mig för att kontakta Emma Severinsson som är doktorand i historia och undervisar i modevetenskap på Lunds Universitet.

– Att vi ser en cowboyinspirerad trend i USA just nu har troligtvis att göra med det politiskt osäkra klimatet som råder. Vi känner en längtan tillbaka till det nostalgiska, stabila och trygga Amerika med starka amerikanska män.

Men Emma är snabb med att poängtera hur vi inte ska övertolka denna dimension eftersom vi länge har haft tydliga trender som blickar tillbaka mot till exempel 90- och 60-talet. Därför kan den rådande cowboytrenden också placeras in här eftersom mycket av det vi ser i själva verket är influerat av 70-talet.

Vintage och second hand-trenden har också just dessa attribut, såsom cowboyboots och mockajackor. Jag tänker på hur jag själv inne på Buffalo Vintage i Santa Monica förra hösten slogs av hur de från en dag till en annan installerat en hel westerninspirerad avdelning. Levis 501:or och cowboyhattar gick som smör och i skyltfönstret stylade de med så kallade “Bolo ties” - de där läderhalsbanden som de riktigt våghalsiga bär över westernskjortan.
– Även de stora modehusen har visar upp denna typ av trend, framförallt det senaste året. Vi ser ju också att fler och fler trender samspelar och samexisterar vilket också förklarar hur de influeras från det westerninspirerade amerikanska modet, även i Europa. Vi ser det också i Sverige, även om vi inte har samma närhet till historien.

Vad Emma också nämner är att stilen ligger i linje med arbetar- och uniformtrenden med overaller. Vi längtar efter att klä oss i uniform, och vi längtar efter tydliga riktlinjer där någon berättar för oss vad vi ska ha på oss och hur vi ska vara. Mina tankar börjar än en gång att spinna iväg. Är vi helt enkelt trötta på alla dessa valmöjligheter och våra (i flesta fall här i västvärlden) obegränsade möjligheter som skapar kortslutning i hjärnan? Jag ser en plötslig likhet med min längtan (som ibland hastigt kommer men lika snabbt försvinner) efter att bara kasta in handduken när det kommer till journalistbranschen och skaffa mig ett fabriksjobb ute på vischan. Ett liv i all enkelhet där min roll som fru är lika självklar som min fabriksoverall.  Efter en snabb amatöranalys och självreflektion överlåter jag än en gång ordet till Emma.
– Trenden visar på hur modet tydligt har förändrats från att vara elitstyrt till att “låna” och blanda kläder från mindre bemedlade klasser. Westerntrenden ligger i linje med det vurmande för lantligt och rustikt, liksom landsbygdsromantiken. Detta kan vi även se när det kommer till inredning. Men, det är aldrig ett fullständigt anammande av en viss stil, om vi tar cowboystilen som ett exempel. Det är viktig att få till det rätt när det kommer till vad som är moderiktigt annars kan det lätt bli fel. Balansen mellan utklädning och det modemässiga är hårfin och får inte passeras, då blir det parodi istället för trendigt.

Emma berättar om hur vi kan se i stilguider idag, inte minst för westerntrenden, där de som vill skapa sig denna stil uppmanas att välja ett par attribut såsom boots eller skärp med spänne eller en jacka med fransar, bara du inte bär allt på samma gång.

Ett politiskt pressat USA, patriotism eller nostalgi, trenden kan bero på flera olika faktorer. Men att USA är stressat just nu på grund av det politiska klimatet går inte att förneka. Och likaså råder förvirring kring politik och ideologi just nu i Sverige. Och vem vet - kanske börjar vi i Sverige få en längtan efter att springa runt i nationaldräkt och trätofflor? Frågan är bara om vi då gör det på grund av patriotism, ett politiskt stressat klimat eller nostalgi.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 01, 2019.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!