Hon har tagit med oss till beduinläger, polygamihem och palestinska bröllop. Gina Dirawi har alltid känt ett behov av att utforska det för henne okända. Nu väntar en ny värld – Hasan Ramic tog reda på hur den kommer att se ut.
I en av sina mest inspirerade stunder, under en numera ökänd intervju med Zane Lowe, sa Kanye West att han har slagit i sin Truman Show-kupol. Med det syftade han på att han som kreativ person har gjort allt han kan göra med de medel han disponerar. Han hade ”varvat” sitt kändisskap på samma sätt som man varvar ett tv-spel.
När jag träffade Gina Dirawi för tre år sedan var hon långt ifrån att varva någonting. Hon var en 19-åring som var på väg att göra en makalös karriär inom media. Då var jag imponerad att en tonåring från Sundsvall, med några YouTube-videos och en blogg som enda merit fick göra ett avsnitt av Sommar i P1. Men nu när Gina Dirawi haft två egna tv-program, lett Musikhjälpen och Melodifestivalen två gånger vardera, vunnit två kristaller och gjort mer eller mindre allt man kan göra i svensk tv innan hon fyllt 25, måste hon ha slagit i sin Truman Show-kupol.
Med sin stora hatt, långa svarta klänning och ett svart spetshalsband som sitter tight runt halsen påminner hon om en försvunnen rollbesättningsmedlem från nittiotalsfilmen The Craft. Hennes hjärtliga skratt bryter av det häxiga yttre intrycket, och jag blir glad att höra att hon, till skillnad från vad som sägs i den där låten, inte alls har tränat bort sin dialekt. Norrländskan sitter kvar, lika bred som när vi pratades vid sist. Något ovanligt för den här staden, och i synnerhet för branschen.
– Jag flyttade till Stockholm när jag var 19, var helt själv, hade inga vänner och befann mig i en bransch som jag inte hade koll på och förväntades prestera inom. Självklart hamnade jag i situationer som var problematiska. Jag mådde skit, jag var fett deppig. Men jag tänkte: antingen det här eller så åker jag hem till Sundsvall. Och jag tänkte fan inte åka tillbaka till Sundsvall. I början höll jag käften tills jag jobbat upp mig och kände att jag kunde kräva min rätt.
När kände du att du kunde kräva din rätt?
– Efter andra året på Melodifestivalen. Ett tag vågade jag inte tacka nej till intervjuer för att jag ville vara den som jobbar hårt. Jag tänkte att de kommer tycka att jag är lat och otacksam. Mina föräldrar påpekar ofta att jag ska vara tacksam för att många inte får den här chansen. Jag ville ta ansvar, jag kände att jag inte ville svika någon. Det var aldrig så att jag stannade upp och njöt och tyckte att jag var duktig.
När Gina var 19 fick hon mycket hat och kritik, till skillnad från idag. Till slut kände hon sig lurad, och blev medveten om att ingenting betyder någonting. Hon märkte efter andra året på Melodifestivalen att folk refererade till henne som ”Du från Mello” och nådde en punkt där hon undrade vem hon var och vad hon ville göra.
– Det var efter att jag hade vunnit Kristallen en andra gång som jag fick jättemånga erbjudanden men tackade nej till allt. Jag rannsakade mig själv. Vad vill jag göra för program? Vill jag ens göra ett program? Vill jag plugga? Ska jag skita i det här? Och efter det, när jag hade tänkt, gjorde jag Ginas värld.
Serien som hade premiär på SVT Flow sent i somras blev, som det mesta Gina har rört vid, en succé. Under åtta halvtimmeslånga avsnitt besöker Gina allt från Baltimores ghetton till ett yemenitiskt Beduinläger, ett palestinskt bröllop och ett franskt buddhistkloster. Under tiden serien gick på SVT Play var Gina noga med att den skulle synas i sociala medier. Hon pushade hårt för avsnitten och kommunicerade med alla som gav feedback. Det märktes att serien, till skillnad från de gigantiska produktionerna var hennes baby som gjort henne känd. Detta var vägen ut ur Truman Show-kupolen. Nästa steg.
– Jag har haft den här idén i två år och pratat med SVT om den. Jag har alltid haft en sökande själ för att jag vill fatta grejer. För då kan jag förklara saker för mig själv och på något sätt se någonting mer. Jag blir stressad när jag är fast i en ”värld”. När du till exempel bodde i din hemstad har du din lilla ”värld” runtom dig, och det är ingen som utmanar, för att ni är i samma värld tillsammans och så rullar det på. Och då ska man nöja sig, eller begränsa sig själv till den världen, och jag får panik av det.
Hon säger att hon inte vill hamna i en box, utan känna att hon är mycket mer än där hon hamnat. Även om hon hamnat på ett ställe som anses ”stort” tror hon inte att det är syftet.
– Jag tänkte mycket på syftet. Och jag kunde bli irriterad, efter ett tag märkte jag att man alltid har delmål i livet och när man klarat av dem tycker folk att man är bra. Men det är ingen som drömmer större åt dig. Även när du överträffar dina föräldrars förväntningar säger de: ”Vad vill du ha mer?”
Fotograf: Daniel Stigefelt, styling: Helena Ekström, hår och smink: Maggie Gelush. Headpiece av stylist.
Efter att serien visats på SVT:s webb flyttades den till vanliga tv-tablån och har gått på SVT sedan den 2 november, varje söndag klockan 22.00. Den andra säsongen är redan under produktion och har premiär i februari.
– Jag trodde det skulle bli någon mummeltid, men den blev väldigt bra. Jag gillar söndagstiderna, jag tror inte att de jag vill ska kolla sitter hemma en fredagskväll.
Vilka vill du ska kolla?
– Min generation, några lite äldre, några yngre. Mellanspannet där. Jag gjorde saker ett tag som var bredare, och då kan man inte prata mycket om sånt bara ens egna generation förstår. När jag gör stora program måste jag hålla igen, för att även de som är 40 år äldre ska förstå. Det blir begränsande.
Hur gjorde du ditt urval till programmet, du visar upp en del udda saker som annars inte syns i media?
– Jag gillar att saker bara är, utan att man pratar om varför det är så. Hur mycket medieutrymme får palestinier utan att det handlar om konflikt? Hur ofta får vi prata om kärlek? Never! Det är klart att jag tänker på det sättet. När får beduiner berätta hur mycket respekt de har för naturen? Jag kan inte förvänta mig att den bilden ska visas av någon som inte har vuxit upp med att behandlas annorlunda. För när man har växt upp så ser man världen lite annorlunda.
Var det mindfulness-avsnittet som gjorde att du blev så här lugn och målmedveten?
– Jag blev mer säker på riktningen. Det är någonting weird med att jag får träffa en av världens största andliga ledare och att han ser saker i mig, han gillar mig och talar till mig på ett sätt som säger ”du kommer komma dit”.
Du gör någonting i 23-årsåldern som folk gör i 40-årsåldern. Du reser för att upptäcka dig själv. Är du lillgammal?
– Folk ser det så. Jag tänker mycket på saker som andra kanske inte pratar om. Alla vänner jag har, de närmaste är 10-15 år äldre, och när vi gör saker tillsammans, säg att vi är på en fest, kan jag tänka ”varför är vi här, vad är syftet med allt detta?”. Jag förstör hela grejen för att jag tänker för långt.
Har du svårt att finna dig i stunden?
– Visst kan jag finna mig i stunden, men jag kan se stunden som ett pitstop för en riktning. Något större.
Fotograf: Daniel Stigefelt, styling: Helena Ekström, hår och smink: Maggie Gelush. Kimono AMA AWE, pris vid förfrågan, jacka Marimekko, 4145 kr, hatt WOS, 995 kr, halsband WOS, 399 kr, örhänge WOS, 299 kr
Innan Ginas rikskändisskap, under tiden då hon fortfarande var en internetangelägenhet, spelade hon in YouTube-videos. Vissa var sketcher, andra rants, men på ett fåtal kunde man se Gina utöva sina mest dolda talanger: hon spelade piano och sjöng. Nu, långt senare, har hon spelat in sin första låt, Love, som används som vinjettmusik till programmet. Letar man upp Gina Dirawi på SoundCloud finns där ytterligare ett spår, en demo med namnet Lonely People.
Varför gjorde du vinjettmusiken?
– Hon som klipper programmet hade under tiden vi färdigställde lite trubbel i sitt förhållande och jag gav henne min låt för att jag tänkte att det skulle göra henne glad. Och det var hon som tyckte att det skulle bli vinjettlåten. Först var jag emot det, jag tänkte att låten inte var klar, och var osäker på om den skulle bli min första singel eller om den skulle släppas överhuvudtaget, men hon och producenterna övertalade mig.
Hur kom låten till?
– Det har varit det svåraste jag har gjort, för den kommer från själen. Jag skämdes för att sjunga framför folk och för min röst men jag såg många andra göra den här drömmen så till slut tvingade jag mig själv. Jag hittade rätt producenter som fattade min idé och Love var en av låtarna vi gjorde.
Vad händer nu? Ska du göra en Sarah Dawn Finer och släppa skivor också?
– Haha! De som har följt mig från början vet att jag vill göra musik, medan resten kanske enbart ser mig som en programledare. För mig är det här en grund att stå på. Love är som min första YouTube-video, och jag ska fortsätta bygga vidare tills jag kommer i samma nivå som Melodifestivalen.
Ginas värld sänds på SVT. Fler bilder från den storslagna plåtningen finns att avnjuta här.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2014.