Gårdssällskapet ser till att svenska folket får gott, ekologiskt kött från ekogårdar hem till dörren.
– Vi startade Gårdssällskapet för att hjälpa matälskare att köpa kött direkt från bonden. Vi är länken mellan gårdarna och våra kunder, säger Kenny, en av Gårdssällskapets grundare.
De tre barndomsvännerna Kenny, Björn och Petter startade Gårdssällskapet med idén att fler ska få möjlighet att köpa kött på samma sätt som i deras barndom. Då handlade familjerna sällan kött i affären, utan gick ihop och köpte direkt från bonden och fyllde frysen.
— Vi ville med Gårdssällskapet få till samma sak men i mindre skala. Det är få som har så stor frys att de kan åka ut till en gård och köpa ett kvarts djur. Idag vill många ställa fram mat på bordet och veta att den framställts på schysst sätt. Vi vill att våra kunder ska veta att köttet kommer från ekologiska gårdar med god djurhållning i fokus, säger Kenny.
Hur fungerar det att handla från Gårdssällskapet? Kan du ta oss från gård till hemleverans?
— Du beställer din köttlåda på vår sajt. Vi vill att det ska vara lika enkelt som att handla en matkasse på nätet. Vi styckar köttet själva vilket betyder att vi kan välja hur och vilka detaljer vi skär fram, som picanha. Det uppskattar våra kunder. När vi ska göra bacon skär vi ut fläsksidor som vi saltar och röker till bacon. Det kött vi inte säljer i bit gör vi korv av så det är alltid KRAV-märkt kött i vår korv. Vi packar lådan efter din beställning och kör hem till din dörr med kylbil.
Vad innebär det i praktiken att allt kött ni säljer är ekologiskt?
— För oss är djurens välfärd viktig, det har alltid varit centralt i vår verksamhet. På den punkten har ekologiska och KRAV-märkta gårdar hårdare regler att följa än konventionella gårdar. Reglerna är lite olika beroende på djurslag men den största skillnaden märks hos grisarna. Här är det också skillnad mellan eko och KRAV. KRAV-grisar har stora ytor att leva på och måste få gå utomhus och böka i jorden, precis så som man tycker att det borde vara. Griskött som är ekologiskt men inte KRAV-märkt kan innebära att grisarna går på betong, vilket är väldigt svårt för konsumenterna att veta. Vi äter mycket fläsk i Sverige, men det är väldigt sällan man ser grisar utomhus. Våra grisar går utomhus. Det är fint att veta.
Varför samarbetar ni med just de bönderna ni gör?
— Våra samarbeten har vuxit fram över tid och de bygger som alla viktiga samarbeten på relationer och att bönderna kan lita på oss. För bönderna är det en trygghet att veta att det kommer nya beställningar från oss varje månad och vi vet att vi får bra produkter. De bönder vi jobbar med driver sina ekogårdar av en övertygelse, de tror på att det är bättre. För djuren, dem själva och framtiden. Vi hyser största respekt för deras arbete och vi tycker att vi alla ska väga in i besluten kring vår konsumtion vad vi vill ha kvar även i framtiden. Bönderna i Sverige gör en fantastisk insats varje dag för vår livsmedelsproduktion och landsbygd.
Läs mer om Gårdssällskapet och beställ dina varor på gardssallskapet.se