I sommar lanseras Malmös nya folkfest South Ocean Festival efter ha blivit inställd två gånger på grund av pandemin. Tanken är att skapa en folkfest och en premiumupplevelse för alla musikintresserade svenskar. Simon Andersson som har tagit initiativet till festivalen hoppas att den kommer förknippas med glädje och frihetskänsla.
South Ocean Festival intar Sibbarp den 7 och 8 juli och i släptåg kommer 10 000 besökare som vill uppleva artister i världsklass. Bland årets namn hittar vi bland andra Florence & The Machine, Father John Misty och Röyksopp. Mannen som är drivkraften bakom festivalen heter Simon Andersson och hans förhoppning är att South Ocean ska bli Malmös nya landmärke.
– Jag tycker de flesta arrangemang saknar den frihetskänslan jag är ute efter med min festival och många arrangemang är inte helt genomtänkta. Vem som helst kan sätta upp en scen och boka in artister, men det betyder inte att det blir en bra helhetsupplevelse.
Simon kände därför att det det fanns ett behov av att göra en ny festival med finess och fingertoppskänsla.
– Det är viktigt för mig att det finns en frihetskänsla inne på festivalområdet, att den ska inge en kontinentalkänsla och att man ska kunna få dricka öl var som helst om man vill det. Av den anledningen har vi satt en åldersgräns på 18 år.
Kan du ge en kort beskrivning vad South Ocean Festival är?
– South Ocean Festival är en folkfest, en folklig premiumupplevelse. Det är ingen nischad festival utan det ska bli en ny folkfest. Det kan vara en rad olika genrer representerade. Det viktiga är frihetskänslan och att upplevelsen är i fokus samt att arrangemanget känns kontinentalt.
Finns det någon typ av festival som kommer i närheten av det du vill skapa med South Ocean Festival?
– Det finns det säkert! Jag har givetvis inte besökt alla festivaler och vi uppfinner inte hjulet här, men framför allt är det konserter jag har besökt där vissa saker inte varit hundraprocentiga i genomförandet. Vi vill sätta detaljerna och leverera en grym upplevelse.
Bland artisterna hittar vi namn som bland andra Florence & The Machine, Röyksopp, The Libertines, Benjamin Ingrosso och Albin Lee Meldau.
– Vi vill ha en internationell touch och en mix av internationella stjärnor, stora svenska artister och framtidens oupptäckta guldkorn. En bra mix helt enkelt.
Hur många biljetter tror du ni kommer ha sålt inför festivalens premiär?
– Där har vi ett klart mål. Vi vill ha sålt 10 000 per dag, alltså 20 000 totalt för två dagar. Det är inte vår maxkapacitet men ett ambitiöst fast genomförbart mål. Säljer vi till exempel 9 000 biljetter per dag så har vi kanske inte nått vårt mål, men då har vi fortfarande sålt 9 000 biljetter. Jag är väldigt ödmjuk inför uppgiften och oerhört stolt över det fantastiska team jag har med mig. Vi kommer göra allt vi kan och jobba väldigt hårt för att nå våra mål.
Vad är de framtida planerna för South Ocean Festival?
– Oavsett hur mycket man planerar finns det barnsjukdomar och saker att förbättra. Man får inte vara rädd för att bara sätta igång. Det kommer vara ett spännande arbete att jobba med utvecklingen av festivalen. Att förfina och förbättra saker när vi väl har facit i hand efter första året. Det finns planer på att bygga ut festivalen i framtiden. Kanske kommer festivalen omfatta fler dagar och ett större festivalområde. Sibbarp är ju stort, så storleken är inte problemet. Men nu är vi fokuserade på årets upplägg och tar en sak i taget.
Förutom biljettförsäljningen hur har festivalen tagits emot i Malmö?
– En väldigt rolig grej är att vi får och har fått ett väldigt stort stöd från näringslivet. Det är kul för mig att se som entreprenör och visionär att det finns människor, företag och organisationer i regionen som delar drivet och förståelsen för vad en sån här grej faktiskt betyder för regionen. Utan dem hade det absolut inte gått att genomföra festivalen och det ska de ha all kredd för. Jag tror att festivalen kommer att attrahera turism och sätta Malmö på världskartan.