Fem filmer du ej får missa på Stockholm filmfestival 2019

21:51 5 Nov 2019

Den 6 november rullar Stockholm filmfestival ut röda mattan för alla som inte blev inbjudna till tisdagens galainvigning. Nöjesguidens nya filmredaktör Kasia Syty tipsar om fem favoriter folk som inte kan gå på den 30-årsjubilerande festivalens alla 150 filmer borde se. 

 
Atlantics
Ett melankoliskt porträtt av kontrasternas stad Dakar och en smärtsam påminnelse om att människan alltid förblir summan av de sociala, psykologiska och ekonomiska förhållanden som den råkar leva i. För regi står Mati Diop som vann juryns regipris i Cannes. 
 
The Lighthouse 
En lite annorlunda bild av en isolerad tillvaro mitt på havet än den som farbröderna från Svenska Fyrsällskapet försöker sprida. Robert Eggers, regissören bakom The Witch, castar Willem Dafoe och Robert Pattinson som två fyrvaktare på en öde ö i New England under 1890-talet. 
 
Les Misérables
Må världen aldrig få nog av nyanserade skildringar av samhällets olycksbarn. Regidebuterande skådespelaren Ladj Ly har ett öga för detaljer och gör en storslagen film om de olika kretsarna i nutida Paris helvetestratt.
 
Matthias & Maxime 
Med Matthias & Maxime har succébarnet Xavier Dolan som gästar årets festival tonat ned och är nu på väg dit många av hans jämnåriga är dvs ingenstans men desto närmare någon slags sanning. 
 
The Farewell 
Alla festivalers populäraste feelgoodsnackis kommer äntligen till Stockholm. Lulu Wang tittar närmare på hur migrationen bryter ner ens identitet i små fragment som är svåra att sätta ihop till en sammanhängande helhet.
 
Stockholms 30:e internationella filmfestival pågår mellan den 6-17 november 2019.
 
Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!