Fast i sataysåsen

Karin Ericson 16:04 31 Mar 2011

Kommer du ihåg när kinamat var det mest exotiska man kunde äta i Sverige? Min mamma köpte bambuskott i någon liten kinesisk butik på en bakgata i Helsingborg och gjorde chop sui hemma.

Vattenkastanjerna krasade mellan tänderna och var det konstigaste och roligaste jag ätit. När pappa en dag ringde och berättade att han skulle hämta mig hos dagmamman och att jag skulle få en överraskning var jag därför bensäker. Vi skulle åka till stan, vilket var Lund, och äta på kinarestaurang. Vad annars? Att äta kinamat var för mig det enda som var synonymt med överraskning. Det var aldrig pappa som hämtade mig så det här var jättestort. Men när vi kom till Lund visade det sig att överraskningen var en ny bil. Jag var så otroligt besviken och vägrade åka i den fina bilen. Jag satte mig i mammas blå slitna Datsun, lade armarna i kors och lät världen veta att det enda som är en duglig överraskning för mig innehåller mat. För ack vad är en ny jeep jämfört med friterade räkor med sötsur sås?
Men det var då det.
Handen på hjärtat. När åt du kinamat sist? Äter någon kinamat över huvud taget längre? Det var hur många år sedan som helst som jag gick på kinakrog, ändå vet jag att det inte skulle smaka annorlunda idag. Det har helt enkelt inte hänt ett dugg med den kinesiska matkulturen i Sverige. Den har stannat, kört fast i sin jordnötssås och blivit brutalt omsprungen av japansk yakisoba, vietnamesisk bun ho och thailändsk tom yum goong. Vi kan välja mellan slaffsiga billiga grytor på stan till vackra uppläggningar på bananblad. Visst, allt är överslätat för att svensken ska tycka att det är l a g o m för sin smak och om jag ska vara ärlig tror jag det är många som inte vågat testa något annat på menyerna än den vanliga laxsushin eller rödcurry. Nästa gång, låt kocken bestämma. Du är ändå fullständigt säker, eftersom inga menyer innehåller något särskilt radikalt idag. Restaurangerna kan aldrig ha några exotiska alternativ. Jag vet flera ställen som har provat, men ingen beställer manetsallad. Vi som älskar mat, olika matkulturer och låter nyfikenheten leta upp allt nytt på menyn, vi får lida och blir vansinniga på vår omgivning som sätter oss i den här karantänen.
Jag kom precis hem från Vietnam efter två veckors matorgie med färska kryddor, goda buljonger och fingerfärdiga rullar av rispapper. Med smaken från världens godaste hot pot färskt i minnet tillägnar jag detta nummer asiatsk mat som jag älskar.

1 Saikō
S:t Knuts väg 7, 040 6160575
Den mest innovativa asiatiska restaurangen i stan drivs bland annat av den prisbelönade sushimästaren Pontus. Om du inte redan ätit på den nyöppnade japanska krogen måste du hit. Här är allt roligt att äta, nytt för smaklökarna och välkomponerat. Dessutom är personalen varm och lokalen så mysig att flera timmar lätt kan dödas över en flaska sake.
Öppet: tis–lör 17–00

2 Mrs Saigon
Engelbrektsgatan 17, 040 788 35
På lunchen är det svårt att få plats. Hela reklambranschen ska äta sin pho, sin lunchsoppa här. Det är lätt att förstå varför. Det här är som i Vietnam, okej, väldigt mycket mindre färska kryddor, men annars är det som att traska in på Ph024 i distrikt 1 i Ho Chi Minh. På kvällen serveras en sparsam meny men många bra rätter. Här kan man faktiskt få både bánh xèo (vietnamesisk pannkaka med fyllning) och gòi đu
đù bò khô (grön papayasallad)!
Öppet: mån–lör 11.30-15.00, tis–tors 17.30–23.00, fre–lör 17.30–00.00

3 Kin Long
Rådmansgatan 1, 040 611 94 04
Det sägs att de har Malmös mest genuina kinamat. Jag vet inte om en kines skulle hålla med, men att de helt har lämnat den sedvanliga kinamenyn uppdelad i kyckling, fläsk och biff för att istället servera intressanta rätter med nya smaker under proffsig hand, kan nog alla som äter på Kin Long skriva under på. Det här är en av Malmös bästa krogar och den råkar vara kinesisk. Bara det är ett hurra!
Öppet: mån–fre 17–00, lör 13–00, sön 13–22

4 Trong dong
Östra Förstadsgatan 19, 040 12 65 05
Börja kvällen med en thailändsk massage på Östra Förstadsgatan och avsluta på denna vietnamesiska restaurang som öppnade förra året. Här finns flera intressanta vietnamesiska rätter som inte finns någon annanstans i stan. Soppan Bun Rieu, rätter med lotusrot och mangosallad med färsk koriander, mynta och pressad lime är helt utmärkta rätter. Det enda som är synd är att de snålar med de färska kryddorna även här.
Öppet: mån–fre 11.30–22.00, lör 12–23 och sön 12–22.

5 Green Mango
Ystadsgatan 10, 040-611 12 10
Möllans mest populära thairestaruang är kanske inte den mest genuina men den serverar alltid fräscha rätter och det är, för ovanlighetens skull, mysigt att sitta här också. Jag gillar att de har många thailändska sallader att välja mellan, för det är något av det bästa med det thailändska köket.
Öppet: lunch 11.30–15.00, mån–tors 17.00–21.30, fre 17–22, lör 13–22, sön 13.00–21.30
 

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Gerege

Sedan övertagandet av klassiska Mongolian Barbecues lokaler på Södra Promenaden 2017 har Gerege varit ett spännande tillskott på Malmös restaurangkarta.

Krogrecension: Sushi Rebellion

I våras skrev vi om faktumet att antalet sushirestauranger som poppade upp i Malmö höll god takt med antalet barn som förlöstes i babyboomen på 40- till 60-talet. Sushi Rebellion var en av dessa, som vi dessutom uppmärksammade i samband med att det blev klart att man skulle slå upp portarna.