Vinet är dekanterat sedan två timmar tillbaka. Glasen är putsade och solen låter påskina att det blir vår till helgen. En flaska vin och 90 minuter med programledaren Pär Lernström. Kan en fredagskväll börja bättre?
Hej Pär, välkommen! Vad dricker Sverige bäst klädda man om hen själv får välja?
– Gärna vin. Jag gillar Italien bäst. Maten, drycken, landet, känslan. Men en riktig bra middag ska innehålla allt. Jag startar gärna med sill och nubbe, helst Skåne. Råbiff funkar också. Efter middagen väljer jag gärna något sliskigt, typ amaretto eller portvin ibland. Om jag lagar maten själv, vilket jag gärna gör, dricker jag helst öl. Annars är jag rädd att jag blir för full för snabbt.
Dricker du ofta?
– Ja, det gör jag nog. Hellre ofta än mycket, hellre ofta än att bli drängfull.
Innebär det varje dag?
– Nja, nej. Men min fru gör gärna det, haha! Nämen ärligt talat, det händer då och då. Vi lever ju i ett land där allting är inrutat. Folk kollar snett om du tar ett glas på lunchen en vardag samtidigt som det är helt okej att bli så full att du inte minns vad du heter när det är helg.
Dricker du mer hemma än på krogen?
– Nej, det blir oftare ute. Vi går ut ganska ofta. Det är väldigt enkelt att det blir så när man lever som vi, två inkomster, inga barn, ja du fattar.
Några favoritkrogar?
– Vardagskrogen är väl Mäster Anders på Kungsholmen där vi bor. Förut hade de en jävligt bra sommelier som kom förbi en gång i månaden. Då kunde man gå dit enbart för vinet. Blir det finkrog väljer jag helst Mattias Dahlgren. Matsalen. Jag tycker att de lyckas med att vara lyxkrog utan det blir för uptight. Det finns så många Michelin-krogar ute i världen där det känns som att man glömt bort att det även ska smaka gott.
Jag får känslan av att du gillar att hänga i baren?
– Jag tycker Kåken är bra, men bara om Mathin jobbar, annars är det inte lika säkert. På Teatergrillen gillar jag också att sitta och häcka. Jag landar ofta där. Annars är jag faktiskt ganska dålig på att gå ut och dricka drinkar.
Bärs då?
– Javisst. Man vill ju inte säga att man är en stor stark-kille men det är ytterst sällan jag går till särskilda ölpubar. När jag beställer vin på krogen vill jag absolut veta vad det är. Gäller det en stor stark är det inte lika viktigt. Däremot köper jag ofta olika ölsorter på Systembolaget och provar hemma.
Har du någon favvoprodukt på systemet?
– Ingen som jag kan numret på. Men viner från Tomassi är alltid ett säkert kort. Det blir nästan alltid Italien när jag är där.
Har du provat Per Morbergs vin?
– Nej, vaddå? På riktigt?
Ja, från Chile. Morberg pryder själv etiketten.
– Aah, vilken chock… det måste jag prova.
Du gillar att laga mat och har jobbat mycket med tv. Vad tycker du om Sveriges mästerkock?
– Jag gillar det! Ett av få program jag faktiskt följer. Jag tycker verkligen att de lyckats fånga det där att man kan se sig själv i programmet. Maten har ju liksom blivit det nya "vädret", det är så jäkla intressant att prata om. Går man in på Recept.nu så hittar man 100 tv-kockar och deras recept. Det är helt jävla sjukt egentligen.
Finns det plats för vinet i rutan?
– Jag vet inte, det har väl inte gjorts så många seriösa försök? Programmet Drickbart var väl helt okej? Det borde ju finnas plats kan man tycka. Typ Sideways-tv, där man sitter och pratar om vin utan att det blir trist. Ihop med mat och rätt sällskap, lite som vi sitter här och snackar.
Du är aktuell med radioshowen PP3 (Sveriges Radio P3) sedan en månad tillbaka. Hur går det?
– Bra tycker jag, vi är fortfarande i startgroparna känns det som. Vi fick fria händer med enda ramen att vi inte skulle göra traditionell fråga-svar-populär-kultur-radio. Men det är lätt att falla dit. Vi sänder två timmar live populärkultur varje dag, vilket suger en hel del energi ur en, men är såklart svinkul. Idag pratade vi till exempel om hur det är att åldras med värdighet som artist. Ett delikat ämne.
Hur ser en arbetsdag ut?
– Jag är på radion strax före åtta på morgonen. Jobbar med programmet och sänder mellan tio och tolv. Sedan brukar jag försöka sticka därifrån så fort som möjligt. Det funkar inte riktigt för mig att sitta kvar där, jag behöver miljöombyte. Ibland går man på någon förhandsvisning eller lyssnar igenom någon skiva…
Så idag har du alltså snackat i radion två timmar, varit på bio och nu sitter du och dricker vin. Låter som ett drömjobb!
– Haha, ja det är väl det.
Men vill du fortfarande stå framför kameran?
– Ja, för fan. Det är det jag vill. Jag kommer att göra något för TV4 det här året, är fortfarande kvar där. Vet inte riktigt vad det blir än.
Tidningen Café utsåg dig till Sveriges bäst klädde man 2011. Tänker du på att det du beställer i baren ska matcha dina kläder?
– Hehe, jo det är klart. Ibland. Det är charmigare att sitta med en tweedkavaj när man äter och dricker något mer avancerat.
Har du en stor-stark-kostym?
– Nej, haha. Men det handlar väl om ytlighet. Och visst tycker jag att det är roligare att beställa en Hoegaarden med en liten citronskiva än en stor stark. Det är coolare att briljera med ölen än med kläderna. Som hela den här Mad Men-grejen, att alla skulle beställa Old Fashioned. Det blev så tydligt bland alla nervösa mediemän och reklamare. Jag kommer ihåg när Tomas Andersson-Wij introducerade drinken för mig, det var långt innan serien hade börjat gå i Sverige. En man av klass och stil.
Nu börjar vinet ta slut. Vågar du gissa vad det är?
– Näe, det är inte min bästa gren. Men jag tror nog att det kommer från Italien. Det smakar lite så.
Bravo! Det är amarone från Allegrini.
– Aha, den var jävligt elegant och ren. Amarone kan vara riktigt rustik ibland och rulla riktigt långsamt. Men det här hade en klar och inte så tung smak. Jag gillar det!
Skulle du dricka det igen?
– Absolut! Gärna nästa jul, uppe i en stuga i Sälen med mina bästa vänner. Det får gärna vara 25 minus utanför fönstret när vi dricker det framför brasan. Röker pipa gör vi säkert också.
2006 Allegrini Amarone della Valpolicella Classico, Italien
Pris: 435 kronor på Systembolaget (72892).
Druvor: 80 % Corvina, 15 % Rondinella, 5 % Oseleta.
Vinifikation: Druvorna lufttorkar i minst 3 månader för att koncentreras innan de pressas. Botrytisdrabbade druvor sorteras bort. Vinet lagras 18 månader i stora ekfat och ytterligare 14 månader på flaska.
Övrig info: Amarone har länge fallit svenskar på läppen. 2011 drack vi
777 000 liter. Den kryddsöta och koncentrerade frukten håller väl för lagring. Bra Amarone blir aldrig billig, vilket beror på produktionsprocessen. Snålvarianten kallas ”Ripasso”.