Drömjobb: Moa Lundqvist

13:05 4 Dec 2013

Det är få personer vars röster vi blir uppriktigt glada över att höra i radioetern. Moa Lundqvist, leverantör av lol's och redaktionens ljus på P3:s enda satirprogram Tankesmedjan, är en sådan. Vi har mailat Moa för att prata om drömjobbet, LAS-tårta och karriärsvägran med en av de få personer som är roliga, och värda att få betalt för det. 

Vad jobbar du med?

– Jag jobbar med Tankesmedjan i P3, det är ett satirprogram som sänds måndag till torsdag klockan 16-17!

Vad innebär det?

– Jag skriver manus som jag sen säger i radio, oftast om politik men ibland om till exempel någon grannfejd i Bjurholm, typ. Försöker vara rolig med varierande resultat.

Hur hamnade du där?

– Jag blev uppringd och fick testa att spela in en grej och sen fick jag jobbet. Innan hade jag skämtat tvångsmässigt på ståuppscener samt skrivit på olika humorbloggar ett tag.

Tjusig universitetsutbildning eller "self-made"?

– Hoppade av gymnasiet och alla kurser jag började läsa efter det också, för att jag har svårt att gilla saker. Så jag antar att man kan kalla det att vara self-made. Hur mycket man nu egentligen bestämmer, det vet jag inte.

Vad är den rakaste vägen till drömjobbet, tror du?

– Ingen aning, beror på vad man har för drömjobb. Att födas priviligierad verkar vara ett fungerande tips om man vill få stort utrymme i till exempel media samt ha möjlighet att jobba med självuppfyllande saker (helå!). Men många harvar väl på också, år efter år, på krokiga vägar. Man ska inte underskatta krokiga vägar. Krokiga vägar och vänner! ***börjar sälja kylskåpsmagneter med visdomsord på***

Har det här alltid varit målet?

– Jag tyckte att det verkade vara ett jätteroligt jobb och ville gärna vara med, så något slags mål var det. Men mitt huvudsakliga mål innan har nog främst varit att inte vara deprimerad.

Har du en plan B ifall allt inte riktigt går som du hade tänkt dig?

– Jag har inte tänkt mig något. Får jag inte jobba med sånt jag gillar kan jag tänka mig att jobba med vad som helst som ger lön, men så få dagar i veckan som möjligt och sen göra annat. Dricka vin. Ha en lojal hund som jag kan berätta saker för och inbilla mig att den ”förstår”.  Det är plan b. Och kanske plan a också.

Kontakter kan ju vara A och O. Hur funkar det i public service-världen?

– Vet inte, jag har kontakt med dom jag gillar. Är ingen strateg utan mycket ängslig och rädd.

Vad är ditt mest okonventionella karriärråd?

– Gör inte karriär! Om du ändå vill göra karriär är mitt råd: försök att inte skada andra psykiskt och/eller fysiskt.

Hur gör man för att inte stressa sönder?

– Man låter bli sociala medier. Träffar såna man gillar, äter saker man gillar, kollar på tv-serier man gillar. Eller så kan man doppa huvudet i isvatten. Det gör lite ont men man får något annat att fokusera på en stund.

Måste man ha någon slags femårsplan?

– Jag har inte haft det. Det enda jag planerar in är att hinna se om alla Parks and Recreation-avsnitt så ofta det går. Blir man trygg av att planera kan man göra det, men plötsligt sprängs väl hela jorden och då han man ödslat värdefull tvserie-tid på att planera i onödan.

Finns det något du vill göra, som du ännu inte har gjort?

– Åka på valsafari. Vill se alla valar, älskar valar. Vill också bada på alla ställen. Älskar att bada.

Hur står det egentligen till med radions personalpolitik?

– Jag har pratat med mina chefer om det och dom säger att den är bra. Skoja! SR:s personalpolitik är problematisk på flera sätt, jobbar man här får man äta hejdå-tårta (”LAS-tårta”) med fler personer än man träffat sammanlagt i livet.

Har du någon gång känt att du varit ute på hal is, när det kommer till något du skrivit/sagt/gjort ett inslag om?

– Ja, det händer att jag känner att jag varit för hård mot någon som inte riktigt förtjänat det eller att jag bara varit gränslöst tråkig och eventuellt tagit upp andras tid och fyllt den med pur tomhet. Men oftast när andra reagerar och tycker att jag är ute på hal is är det Katerina Janouch som missförstått mitt inslag om förlossningsskador och kallar mig snorunge.

Vad ska man vara beredd att göra och inte göra "för brödfödan"?

– Alla måste göra det dom måste för att få pengar för annars blir det så svårt att leva. Så det kan jag inte svara på. Personligen drar jag min gräns vid att vara med i ett TV-program där jag och en clown ska dela hus. Ingen har föreslagit det men jag har fobi för clowner SÅ DET KOMMER INTE PÅ TAL!!!

Vad är det roligaste du har gjort?

– Sett på TV.

Och vilka ser du upp till, som vi andra också borde ta efter?

– Jag ser upp till alla barnmorskor jag träffat på ungdomsmottagningar (det är inte SÅ många, kanske tre!) för dom har varit helt underbara och kan allt om mens. Sen ser jag upp till kändisar som jag tycker är roliga, smarta och som verkar snälla. Några: Charlyne Yi, Maria Bamford, Laverne Cox, Vicky Pattison, Aparna Nancherla, Amy Poehler.

Moa är den femte i raden av malmöbor som vi har intervjuat om drömjobbet, i en intervjuserie i samarbete med Monster.seHär kan du läsa intervjun med Anna Bylund, här hittar du intervjun med Irika Sandström, här är den med Hala Mohammed och här har vi pratat med Roxy Farhat. 

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!