Förtjänar vi endast en helnykter klubb?

14:08 28 Aug 2014

sunshine_marten.jpg

Bögstryk i tunnelbanan, en god anledning att festa. Det är flera månader sedan Stockholm Prides uppmaningar om goda anledningar att festa täckte elskåpen och fler än en minoritet påpekade det löjliga i att pr-personer får betalt för att komma på något så idiotiskt. Men vad är den goda, hederliga anledningen till att gå ut – egentligen?

Det korta svaret är förstås att det är ”kul”, som Mona Masri skrev i Sydsvenskan (31/7) angående varför människan dricker. Att tappa kontrollen, bli suddig i karaktären och i en kameralins, kan vara frigörande. Och alkohol eller inte, vi går ju ut för att det är kul. För att vi är unga, för att bli någon annan, för att få ligga, för att hitta en gemenskap, ge plats åt subkulturer, kanske skapa en trend. Ibland bara för att röka cigg och prata om hur det är ”i Berlin”.

Men en annan som har hittat en god anledning till att festa är Mårten Andersson med sin nya helnyktra nattklubb. Mårten har i 40 goda år av soulsearching inte bara funnit ”de bästa dj:s man kan hitta” (förväntningarna!) och en alkoholmätare, han har även hittat sin egen person som en mycket god anledning till att unga människor ska samlas i klubbmiljö.

Kanske är det exakt så banbrytande kul klubbstockholm har gjort sig förtjänt av att ha hösten 2014. Istället för att leva lajf, får vi stå där med en juicedrink i handen och förlora oss i Mårten Anderssons soliga ego efter ett inträde på 200 kronor.  

 

Bäst just nu:

1. KMODI

Dj-kollektiv

Medlemmarna Dila, Katty Kou och Modify är skitcoola, spelar bass, jersey och tropical och har potential att med lite pengar och förtroende göra allt kul igen. 

2. Evolver

Slakthuset, Slakthusgatan 6, den 20 september, 21–03, 20 år

En ny månadsklu bb vars koncept stavas ”mindclub” – en ny meditativ, klädsamt flummig genre från bokarna Tariq Hindic, Malin Wester, Lars Jämtlid och Daniel Linatti. 

3. Hobbyrummet

Dj-kollektiv

LillTjafs, Nay-J och Jezz är konstnärer, aktivister och dj:s, syns allt mer på fester och spelar snygg grime och annat ljuvligt.

4. Berns 2.35:1

Näckströmsgatan 8, helger, 22–05, 23 år

Detta är mer av en uppmaning än en hyllning: fortsätter källarens bokare i samma stil som sommarens Polari, har ni stans bästa klubb.

5. Sista Daytime Session

Trädgården, Hammarby Slussväg 2, den 5 september, 17–03, 20 år 

Trist att sommaren är över då. Lyckan i att inte en enda person kommer våga sig fram kommer för att önska Håkan just denna dag.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2014.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!