Foto: Martin Henningsson

Döskalle & Mästerligt möter Alice Bah Kuhnke

12:40 11 Jul 2017

Döskalle & Mästerligt blev insläppta på Rosenbad av Sveriges kulturminister Alice Bah Kuhnke. Det visade sig att hennes favoritpizza innehåller både ananas OCH banan och att hon är ett stort fan av fågelskådningsprogrammet Det stora fågeläventyret.

betyg: 1 Vad tänker du som kulturminister göra åt att en norsk tv-serie är den mest framgångsrika tv-serien från Norden på många år?
– Det är ju illa. Nä, jag skojade. Det är ju fantastiskt. Jag tänker fortsätta ha ett tätt samarbete med Norges kulturminister.
betyg: 6 Vad tycker du att det bästa svensk kultur har att erbjuda just nu är?
– Oj, vad svårt. Det finns ju så oerhört mycket. Nu gäller det att ta det bästa. Det bästa svensk kultur har att erbjuda just nu är en vändning. Solklart va? Nej, men att vi har vänt skutan. Förutsättningarna för mycket kultur och mer kultur till fler. 
betyg: 1 Vad är det sämsta svensk kultur har att erbjuda just nu?
– Det sämsta är att konstnärer, journalister och lokapolitiker är några av de grupper som utsätts för mest hot och hat. Det sämsta kulturen har att erbjuda är hot med målet att försöka tysta konstnärer.
betyg: 1 Inte Det stora fågeläventyret?
– Hahahaha. Vet du? Jag uppskattade Det stora fågeläventyret. Det var klockrent tycker jag.
betyg: 1 Vad var det som var klockrent med det?
– Om man har en förkärlek för djur och natur och inte minst fåglar så var det spännande. 

betyg: 6 Tycker du att Biologiska museet ska vara kvar?
– Jag tycker att Biologiska museet är ett väldigt spännande museum. Nu är det ju inte jag som bestämmer om det ska vara kvar eller inte. Det är en diskussion som har förts på Skansen. Men jag hoppas att de skatter som Biologiska museet erbjuder tas om hand och utvecklas. Och att de får goda förutsättningar hur framtiden än ter sig.
betyg: 1 Det var inget ja.
– Nej, men det är ju inte jag som...
betyg: 6 Jag förstår. 

betyg: 1 Jag läste i en intervju med Stefan Löfven att han inte vet vad hans favoritpizza heter. Tycker du att det är rimligt att vi har en statsminister som inte vet det? 
– Hahaha, jag tycker det gagnar statsministern till heder. Han hänger så mycket på pizzerian att de bara "Hey, Stefan!" och bara levererar. Han har inte behövt sätta sig in i om de byter namn och sånt.
betyg: 6 Vilken är din favoritpizza?
– Hawaii. Plus banan. Minus skinka.
betyg: 1 Det var det sjukaste jag har hört.
– Ja, men jag vet inte om det blir någon annan pizza då. Jag säger alltid "minus skinka", för jag äter ju inte kött. Minus skinka plus banan. Då säger de ofta precis som du. "Banan och ananans?". "Ja, mer banan och några få ananaser".
betyg: 1 Jag är chockad.

betyg: 1 Du blev av med ansvaret för att samordna arbetet mot våldsbejakande extremism. Var det någon del av dig som tänkte ”Fan, vad skönt. Nu kan jag gå ut och dricka bärs lite oftare?”
– Hahaha, nej. Absolut inte. Dels är det jag som har tagit initiativ till att den våldsbejakande extremismen ska vara någon annanstans. Jag har ännu inte placerat den men det var redan ett år sedan som jag sa att vi måste utreda var den ska vara. Jag är fortfarande en del av regeringen, så det kommer delvis vara mitt ansvar. Även om den kommer placeras någon annanstans. 
betyg: 1 I samband med det här kritiserades du för att vara dåligt påläst av vissa. Händer det att man slarvar med att läsa på som politiker?
– Aldrig.
betyg: 1 Varför inte det?
– Det finns inte utrymme för det.
betyg: 6 Om du fick välja mellan att vara en meter lång och tre meter lång, vad hade du valt då?
– Tre meter. Det vore spännande att se lite mer.

betyg: 1 Rickard Olsson är i ständig konflikt med SVT. I vintras surade han över att han inte fick rapportera från Vasaloppet. Nu är han ute och vevar för att Vem vet mest inte ska visas på tv varje dag längre. Tycker du att Rickard Olsson borde synas mer eller mindre i rutan?
– Hahaha. Om jag bara får välja mellan mer eller mindre så.. Jag har inte tagit skada av att Rickard Olsson är programledare på Sveriges Televison, och relativt ofta vad jag förstår, och public service fungerar ju väldigt väl. Det borde betyda att han verkligen fyller sin funktion.
betyg: 6 Så han borde synas mer i rutan?
– Lagom tycker jag.

betyg: 1 På Instagram brukar du skriva syntolkningar av dina bilder. Är det många blinda som använder Instagram?
– Nej, men däremot har jag blivit uppvaktad av Synskadades riksförbund med en önskan om att lägga till den funktionen. Det finns en app som läser upp all text och vad bilden föreställer. 
betyg: 6 En gång såg jag en blind man som stod och rökte. Hur tror du att han upptäckte rökning?
– Upptäckte rökning?
betyg: 6 Ja, man vet ju inte hur coolt det ser ut då tänker jag.
– Du tänker att det är syntolkningens fel? Att det står "Nu står någon där med en cigg och ser jävligt cool ut"?
betyg: 6 Nej, det här är en helt annan fråga.
– Ja, nej jag vet inte.
betyg: 1 Nej, det kan ju inte du ta ansvar för.

betyg: 6 Om du fick vara osynlig en hel dag. Vad skulle du göra då?
– Jag tänkte säga "gå in i hemliga rum". Men jag skulle nog inte våga det. Jag skulle eventuellt ta lite större risker. Testa att gå förbi vakter.
betyg: 1 Du går väl förbi vakter varje dag?
– Nej, men det gör jag ju inte. Det finns ju stängda rum. Jag skulle nog gå hit. (Rosenbad, reds. anm.). Hänga lite utanför statsministerns rum. Höra om man säger lika trevliga saker om mig inför andra som han säger till mig. 

betyg: 1 I de senaste opinionsundersökningarna har det gått utför för Miljöpartiet. Det känns som att det håller på att gå åt helvete för er. Vad ska ni göra åt det?
– Mycket. Framförallt ska vi fortsätta att ha fokus på miljö- och klimatpolitiken som vi har lyckats med på ett helt imponerande sätt. Vi har idag världens mest progressiva klimatpolitik. Vi ska fortsätta med det. Fortsätta försöka förklara även det som är det mest abstrakta. 
betyg: 1 Men om ni har världens mest progressiva klimatpolitik och folk ändå inte vill rösta på er... hur ska ni lösa det?
– Vi ska fortsätta. Man blir inte miljöpartist för att man vill att alla ska tycka om en. Eller för att det ska vara enkelt. Vi gör det för att vi måste.
betyg: 1 Men om siffrorna dalar kanske ni måste göra något annorlunda snarare än att fortsätta?
– Nej. Jag tror precis tvärtom. Vi vet tyvärr av krassa fakta att klimatpolitiken, framtiden och hoten mot en framtid som är så bra som möjligt för så många som möjligt står inte högt upp på väljarnas agenda. Det betyder inte att det hotet har blivit mindre. Tvärtom. Vi miljöpartister om några måste fortsätta hålla den fanan högt och försöka förklara.

betyg: 6 Hur länge tänker du vara kvar inom politiken?
– Så länge jag får. Däremot är jag miljöpartist. Vi tror inte på att man ska bli politiker och sen ha det yrket för resten av sitt liv. Vi är det enda partiet som har en roterationsprincip där vi vill ha in andra människor med andra perspektiv. Jag får enbart göra exakt samma saker i max åtta år. Men jag vill vara kvar inom politiken på något sätt, självklart. 
betyg: 6 Vad händer när dina åtta år är slut?
– Jag har ju arbetat med politiska frågor under hela mitt vuxna liv. Allt ifrån hållbarhetschef på ett börsnoterat företag till att vara generalsekreterare för Fairtrade i Sverige. Det är ju politiska frågor även om de inte är partipolitiska. Så jag kommer fortsätta arbeta med politiska frågor i en eller annan form. 
betyg: 1 Yes. Vi kan nöja oss där faktiskt.
– Näe? Var det så kort?
betyg: 1 Ja.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 6, 2017.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!