Foto: Annika von Sydow

Doc Lounge rör sig runt staden med kreativa filmvisningar

11:07 11 Mar 2019

På Doc Lounge kan du se en dokumentärfilm i exempelvis en klädbutik på Östermalm, eller i en park under sommaren. Det är en ambulerande kulturförening som tar med dig på olika dokumentära historier i kombination med andra konstformer i oväntade miljöer.

Projektledarna Mónica Hernández Rejón och Jonatan Rolfer välkomnar mig varmt när jag kommer till produktionsbolaget Pråmfilm där vi har stämt träff för intervjun. 
– Idéen med Doc Lounge är att plocka ut det som händer i filmen till rummet på något sätt, att man samlas i det och blir utsatt för någon flerdimensionell kulturupplevelse i stället för om du bara hade kollat på en dokumentär hemma, säger Jonatan Rolfer. 

För att ständigt skapa nya publiker och bidra till en mer subkulturell vinkel på visningarna, är inget Doc Lounge-event det andra likt. Genom att experimentera med andra konstformer som till exempel dj:s, mode och liveframträdanden involverar de olika människor i visningarna. Ofta har de också regissörsbesök eller panelsamtal med organisationer som är kopplade till filmens ämne. 
– Varje film öppnar upp för helt nya typer av samarbeten och koncept. Just därför ser vårt program ofta väldigt brett ut. Filmen vi ska visa på premiären är väldigt mörk, och till sommaren visar vi en film om två hemlösa hundar som bor i en skatepark i Chile. Det är liksom två helt olika moodboards, fortsätter han.

Doc Lounge slår upp portarna för årets första filmvisning som heter Survivors den 18 mars. Den handlar om ebola krisen i Sierra Leone under 2014 och är gjord av ett filmkollektiv som följer vårdpersonal och volontärer. 
– Filmen visar att det svåraste var de sociala förutsättningarna, fattigdom, brist av personal, pengar och andra anledningar som gjorde att krisen blev så stor. En av regissörerna som heter Arthur Pratt kommer för att berätta mer om filmen och hur ebolakrisen ser ut nu. Han ska kommentera filmen med Johan von Schreeb som var samordnare på plats för alla internationella hjälporganisationer som kom till Sierra Leone 2014. De ska samtala med en till person som blir moderator från Läkare Utan Gränser som också varit ute på fält, säger Mónica Hernández Rejón.

“Det är väldigt nice att kunna smälla upp en stor duk och en projektor på en oväntad plats och göra det mysigt, ställa ut stolar och se på en bra dokumentärfilm.”

Under våren kommer Doc Lounge också visa filmen The Heat: A Kitchen (R)evolution. Det är en film om feminism och den hårda jargongen som kan förekomma i restaurang och krogbranschen på Manhattan. Vi får följa sju kvinnor som antingen driver restaurang eller är kökschef och deras passion och kärlek för vad de sysslar med. Det blir en visning i sann Doc Lounge-anda. 
– Vi vet inte exakt vart filmvisningen kommer vara än, men med tanke på att den handlar om restauranger och kök kan man ju tänka lite vart vi kommer landa, säger Jonatan Rolfer.  
– Den tredje visningen heter Rädda våra liv, som handlar om tre mammor och resan de gått igenom tillsammans med sina transbarn för att hitta sina identiteter. Det är i samarbete med Bilda studieförbund på mångkulturellt centrum. Då blir det också regissörssamtal och en representant från RFSL. Och när det börjar bli varmare ska vi ha utomhusbio, säger Mónica Hernández Rejón.

Doc Lounge har också ungdomsprojektet Our Doc Lounge som arrangerar visningar på bland annat ungdomsgårdar och bibliotek. Ambitionen är att unga får interagera och genom olika workshops inspireras till eget filmskapande.

Läs mer om Doc Lounge här.
Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!