Din guide till nationaldagen

Frida Salomonsson 11:05 4 Jun 2014


Soran Ismail, Adam Kanyama och Labyrint.

Den 6 juni 1523 utropades Gustav Vasa till kung över Svea rike och eftersom det innebär långhelg står vi alla redo att fira. Inför fredagen har vi samlat sysslor för alla.

Från traditionellt, folkligt och festligt nationaldagsfirande på Skansen med folkdans, flaggverkstad och kungen och drottningens närvaro – till Tranznationaldagsfesten, Internationaldagsafton eller Gemenskap utan behovsprövning.

1. Moderna Museet
På Skeppsholmen bjuds det in till filmvisning och bar med ”rebelliska konstnärsduon FA+”. Det visas en film om gruppen av Tomasz Drabik som följs upp av ett samtal mellan Ingrid Falk och Gustavo Aguerre, FA+ och Karin Malmquist, intendent Modena Museet. Sedan blir det efterhäng på Moderna Bar.

2. Fotografiska
Ett firande under parollen ”Gemenskap utan behovsprövning”. Det blir bra erbjudanden på den mysiga uteserveringen Grill, förutsatt att vädret beter sig som vi hoppas. Sedan blir det samt stand up med ståuppklubben Oslipat där det unika och vackra med vårt land lyfts fram, med hyllning till mångfalden. På scen står Soran Ismail, Petrina Karlsson, Aron Flam, Evelyn Mok, Kalle Lind och Marcus Johansson.

3. Skansen
För den mer traditionellt lagda finns Skansens firande, som de kommunicerar ut som ”folkligt och festligt”, vilket ändå ringar in vibben. På schemat står underhållning, folkdans och flaggverkstad. Kungen och drottningen är på plats och bidrar med sin närvaro.

4. 2FACED1 – Tranznationaldagsfesten
”Dags för lite mental action across the so called national borders, babies - inna 2FACED1 state of mind!” Zhala, Beatrice Eli, Mariam The Beliver och Adam Kanyama deltar i performance med scenkläder framtagna av Konstfacks elever. Dj Taro, Lap-See Lam samt Seven Neves och Gonzalo Vargas från Vårbergs Dansservice står för musiken. Slupskjulsvägen 30, Skeppsholmen. Obs: du måste osa i förväg!

5. Rålambhovsparken och Smedsuddsbadet
Här blir det folkfest med musik och dans! Ta med filt och en kickass picknickkorg, och njut av att inte sitta på ett kontor eller i ett klassrum. Vid Smedsuddsbadet kommer något kallat Mosquito Beachparty bjuda in till ”tropiska rytmer” och om vädret tillåter, bad.

6. Labyrint & Amsie Brown
Labyrint är en av Sveriges populäraste hiphopgrupper som med sina texter och refränger håller sig ständigt aktuella. På Nationaldagen teamar de upp med Amsie Brown på Debaser Medis.

7. Smaka på STHLM
Smaka på Stockholm håller till i Kungsträdgården och kan vara värt en visit, framförallt om du alltid drömt om att Mathias Dahlgren ska bjuda dig på jordgubbstårta. Det gör han nämligen framför stora scenen mellan 12.30 och 13.

8. Internationaldagspunk – En punkhyllning för jämlikhet och antirasism
På Södra Teatern firas på fredag internationaldagsafton, med några av Sveriges bästa punkband: Vicious Irene, Slöa Knivar, Honningbarna och Mary’s Kids. Det kostar en hundralapp.

9. Make Music Sthlm – Gatumusikfestival
Det är dags för Sveriges största gatufestival med musiker och band inom alla genrer som tillsammans tar över Södermalms gator. På kvällen är det sedan dags för efter fest på Södra Teatern med Dj Dekadens och Dudakistan.

10. Berns Gallery 2:35.1
Efter en dag av firande kan det vara dags för den bästa sortens fest, klubben. Från 23 är det fest i källaren på Berns med Mountain Range, Maya Lourenço och Philippa Pacho i båset.

11. Mosquito Beach Party
Förra årets succé vid Smedsuddsbadet upprepas även detta år – med gäster som Rawda, Bamma B, Panetoz, och Enough Dance Crew. Ta med badkläder, det är sol!

P.S. 2014 kan vara första året då årets nationaldagsplåga inte blir nationalsången, utan singeln VSDB2 av Joakim Thåström, Sebbe Staxx, Silvana Imam, Nebay Meles och Adam Tensta, som släpps samma dag.

Har du egna tips? Dela gärna med dig i kommentarsfältet. Här finns en motsvarande guide för Göteborg.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!