INTERVJU: Falafelbarer, silverskedar och skitstövlar med Bill Skarsgård

Frida Salomonsson 13:01 4 Aug 2014

Foto: Frida Salomonsson

Skarsgårdklanen fick tillskott bakom kameran då Bill bestämde sig för att också satsa på skådespelandet. På två röda hade han spelat huvudroller i fyra svenska långfilmer inom loppet av två år. Kort därpå landade han en roll i Netflixserien Hemlock Grove, aktuell med sin andra säsong. Vi träffade Bill och fick höra om den nya vågen vampyrfilmer med syftet att få unga tjejer våta, Falafelbaren på Hornsgatan och hur provocerande snabbt han gjort karriär.

Hur skulle du säga att livet är för dig just nu?
– Oj! Fan vilken fråga. Var börjar man? Det är sommar och vi är i Stockholm så jag skulle väl säga att det är väl… Ja, men kanske ganska bra då.

Ganska bra?
– Ja, alla har väl sina personliga problem ibland och sådär. Att det går lite upp och ner. Men jag är ganska nöjd. Jag är taggad på det kommande året. Att bara se vad som händer. Jag gillar att vara skådespelare, jag vet inte om det kommer bli en till säsong av serien och jag vet inte om jag kommer att få någon mer filmroll. Jag lever hela tiden i ett ovetande om min framtid.

Känns det stressande att inte veta?
– Tvärtom, jag älskar det. Jag skulle få panik om jag skulle veta exakt hur min framtid såg ut. Eller att kunna överskåda tre år framåt. Det får jag ångest av, sånt skrämmer mig. Jag lever nu helt ovetande om hur min höst kommer se ut. Men jag gillar det.

Är du rädd för att känna dig låst?
– Ja, jag antar det. Framförallt när livet börjar kännas förutsägbart, det är för kort för att vara det känner jag. Så har jag varit hela livet, att jag känt att jag inte vill sitta fast. Det är vad jag gillar med skådespelandet, att varje projekt är helt unikt och varje karaktär helt unik. Alltid nya utmaningar, personer och platser.

Var du orolig över att göra en serie inom en så pass bespottad genre, att det lätt kan bli blajigt med övernaturliga element?
– Jag tycker att det är fel att säga så. Jag tycker att manuset var så himla bra, boken med för den delen. Edgar Allan Poe är ju också goth och skräck. Anledningen till att du har varelser som inte existerar, spöken eller vad det nu kan vara, det är för att förtydliga mänskliga metaforer, att du har en karaktär som är mer extremt för att förtydliga hans problem som alla kan relatera till. Det är vad som är underbart med fantasin, att kunna göra det.

– Jag har en karaktär där hans resa är så extremt tydlig eftersom den förhöjs av att han är övernaturlig. När det görs på rätt sätt så tycker jag att det kan bli hur bra som helst. Så det var jag aldrig orolig över. Sen är det lite sådär, vampyr- och varulvsgenren, det var jag däremot lite orolig över. Den är ju ganska uttjatad och har nötts ut på fel sätt. Jag har alltid tyckt att många gamla vampyrfilmer var väldigt bra. Vampyrfilmer när det inte handlade om att få fjortonåriga tjejer våta, haha. Eller vad fan det nya nu är.

– Så när jag fick frågan om att läsa manus så tänkte jag, är det något jävla skämt? Något med vampyrer eller varulvar tänker jag inte göra! Sen läste jag i manuset och förstod att det var något annat, något som tilltalade mig.

Din bror Alexander är ju med i True Blood, en av dessa nya våta vampyrproduktioner. Hur är det att heta Skarsgård och ständigt bli jämförd med bröder och pappa?
– Jag kan inte göra så mycket åt det. Jag försöker att bry mig mindre, men jag bryr mig om det. Det är inte alltid så jävla kul att få höra sånt om sig själv. Att man inte förtjänar saker eller att man är en jävla skitstövel. För att folk har förutfattade meningar om en, att jag är en pojke född med silversked i munnen

– Det har kommit till en punkt där det är ganska oundvikligt att folk tycker så, jag kan inte ändra på det. Det viktigaste för mig är att göra så bra jobb som möjligt så får mina prestationer tala för sig själva. Det viktigaste är att jag inte jämför mig med min familj. Att andra gör det är oundvikligt, men bara inte jag gör det.

Du kom in där på född med silversked i munnen. Det finns de som känner så och är provocerade av att allt gått så snabbt för dig. Vad vill du säga till dem?
– Haha, men det är ju provocerande! Jag förstår dem. Jag tycker också att det är provocerande, det är ju inte rättvist. Men vad fan, det är viktigt att förstå vilken tur jag haft som fått jobba så mycket som jag gjort och så snabbt.

– Det är en kombination av att vara talangfull och ha tur. Jag har haft båda två och det har funnits roller som passat väldigt bra för mitt utseende. Som skådespelare är man så beroende av att man funkar. Att de råkar leta efter precis den typen.

Så du är en typ som funkar?
– Jag är åtminstone en typ som har funkat för just de här projekten. Tittar man på karaktären jag spelar i Hemlock Grove så stod det i beskrivningen när jag provfilmade att han är lång, smal och gröna ögon. Så ser jag ut! Så du förstår vad jag menar, det är sånna variabler som spelar in.

– Det är viktigt att jag förstår att det kan vara provocerande, sen hoppas jag att folk tittar och bara, men vad bra han gör ifrån sig ändå.

Kommer du spendera sommaren i Stockholm nu? Eller vart har du din bas nu?
– Jag har ingen, jag bor hos min brorsa här nu. Gustav åkte ner till Irland för att spela in Vikings så han bara, vill du hyra min lägenhet eller? Jag bara, aa, visst.

Tvingar han dig att betala ockerhyra?
– Haha, nej! Jag betalar hans hyra men inte mer än så.

Har du några Stockholmstips?
– Jag är dålig på sånt här! Antingen åker jag ut till vårt landställe i Skärgården eller så är jag på Söder. Jag brukar gå ner och äta en omelett med en kaffe på Babylon. Eller ja, inte för att det är så jävla najs egentligen, utan mer för att det råkar ligga där jag bor. Annars är Falafelbaren på Hornsgatan bra.

Är det ditt bästa tips?
– Falafelbaren är fan ett riktigt jävla bra tips!

Det känns som att du hamnade i Hollywood över en natt?
– Jag hajade inte vad som hade hänt riktigt. När jag kom hem så sa jag, farsan, jag tror att jag fick en roll nu för en tv-serie. Han bara, fuck off! Det var verkligen så, han skrek det! Fuck off! Det var så roligt för innan jag åkte så försökte han lära mig om hur livet är. Han bara, Bill, du måste ju förstå att du har ju jobbat så pass mycket och såhär kommer det ju inte alltid vara. Jag bara, nä, men det vet jag ju, nu kommer det dala härifrån. Så fick jag den här rollen, haha.

Hemlock Grove hade premiär på Netflix den 11 juli.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!