Det svenska folket är svältfött på sol. Ljus och jämna brännor hör till ovanligheterna och de sällsynta uv-strålarna är en lyxvara vi gärna pungar dyrt för. Söderläge är en helig graal i svenskens vokabulär; det är en solgarant, lika delar dopamindropp och statusflagga. Medelhavssemestrar och Bali-dykning i all ära, men söderläget trumfar allt 2025.
Solen rör sig i en båge över himlen som gör att den står som högst mot söder – när vi befinner oss på det norra halvklotet – vilket vi ju gör. Möter ditt hem solen från söder innebär det följaktligen att du får sol från morgon till kväll. Det är därför söderläge är så eftertraktat. Har du fri sikt och inga höga byggnader i vägen kan du räkna med att se solen så fort den är uppe tills det att den går ner.
-
Söderläge. Väderstreckens magnum opus; sol hela dagen, från tidig morgon till sen kväll.
-
Västerläge. Näst bäst enligt många; mest sol under eftermiddagen och kvällen, vilket gör det särskilt lämpligt för den som är borta på förmiddagen eller vill sitta ute och äta middag i kvällssolen.
-
Österläge. Ett väderstreck för morgonpigga själar. Med österläge får du solljus under morgon och förmiddag.
-
Norrläge. Svalkans räddare i nöden. I norrläge slipper du gassande sol när den står som högst och får istället njuta av ett mjukare ljus under dagen.
Vad kostar söderläge?
Boolis stora balkonganalys kom fram till att en balkong i söderläge höjer bostadens pris med 70–100 000 kronor. Denna siffra är sannolikt skalbar med bostadspriser på så vis att dyrare områden är redo att betala än mer för att få söderläge. Man brukar även i grova slängar räkna på att varje våningsplan uppåt adderar 100 000 kronor på priset. Ett söderläge på en överskådlig plats innebär därför ganska mycket extra i lån för oss dödliga.
Hur optimerar man sitt söderläge?
Tillhör du nu den lyckliga skaran som hittat drömmen i söderläge? Grattis – men tänk på att det gäller att göra det mesta av denna soliga position. Du vill inte köpa en diamantring för att bära den på stortån. Maximera söderläget för komfort och funktion genom att:
Ta kontroll över ljus och värme inomhus
Har du stora fönster mot söder, men upplever att solen gör bostaden onödigt varm? Då kanske det är dags att byta till fönster med solskyddsglas som släpper in ljus men håller en större del av värmen ute. Denna investering gäller inte bara balkongen, utan även andra delar av lägenheten som möter södersolen. På så sätt får du en ljus och behaglig inomhusmiljö året om.
Skaffa solskydd
Visst är solen härlig, men den kan också bli för mycket. Faktiskt. Ett parasoll eller en markis ger svalka när temperaturen stiger, och förhindrar att du (och dina möbler) överhettas och blir fula.
Välj rätt växter
Nu har du plötsligt ditt eget växthus. Satsa på arter som klarar starkt solljus och högre temperaturer. Medelhavsväxter trivs utmärkt i en värmestinn söderhörna. Undvik växter med stora, tunna blad som lätt bränns i stark sol.
Möblera för sällskap
Kanske uppenbart. Sätt en skön soffa eller några fåtöljer på denna eftertraktade fokuspunkt och bjud över vänner. Möblera för smart umgänge, elegans och funktion.
Tänk på ventilationen
När solen gassar kan inomhusklimatet snabbt bli varmt och kvavt – även med rätt fönster och persienner. Se till att du kan vädra genom korsdrag eller annan effektiv ventilation, så att du kan njuta av ljuset utan att bostaden förvandlas till en bastu.
Hur vet du om du har söderläge?
Antingen frågar du någon som vet, googlar eller så kan du vara lite kreativ. Du kan använda en klocka som kompass. Håll klockan i handen och vrid dig så att timvisaren pekar mot solen. Söder har du nu mitt emellan timvisaren och klockslaget tolv (tretton sommartid).