Den svenska hiphopens pionjärer

07:33 18 Oct 2021

Malkolm Landreus har sett en produktion som i åtminstone den första delen lyckas undvika att trampa i de sedvanliga fällorna.

De senaste åren har en rad dokumentärer om kulturen hiphop och genren rap fått allt större plats på plattformar som framför allt Netflix. Nu görs den kanske första svenska versionen i form av SVT-satsningen Den svenska hiphopens pionjärer, och utöver den allergiframkallande böjningsformen ”hiphopen” är det ett imponerande och grundligt verk, som i åtminstone den första delen lyckas undvika att trampa i de sedvanliga fällorna när det kommer till betraktelser av svensk hiphop inom public service.

Hur de fällorna såg ut får vi också se i starten av serien, när dokumentärskaparna tar hjälp av framför allt Quincy Jones III, Ayodele Shekoni (känd som DJ Rock Ski), Patrik ”DJ Sleepy” Elofsson och den alltför bortglömda Martin Carboo, eller MC II Fresh. Innan samtliga får den obligatoriska och ofta tvetydiga frågan kring vem som var Sveriges första rappare, vars svar lär överraska fler än de ovanstående, berättar de om hur hiphopkulturen så sakteliga började formas i Sverige under 80-talet med Kungsträdgården som ”ground zero”.

 

"Helt plötsligt var jag cool och svart, inte en svartskalle"

 

För de oinvigda är det en mycket intressant historia som förstås får ett mervärde om man själv är uppväxt i Stockholm – och kanske framför allt om man känt sig marginaliserad. För Sverige på den här tiden har många likheter med det Sverige vi lever i idag, även om rap fått ta sin rättmätiga plats i offentliga sammanhang.
– Det kanske är svårt för svenskar att föreställa sig hur det känns att vara en liten grupp amongst other people that are different from you. Det är obehagligt, you know, säger Quincy Jones III och konstaterar.
– När hiphop kom så slutade det vara obehagligt. Helt plötsligt var jag cool och svart, inte en svartskalle.

Mycket fokus läggs sedan på de första riktiga framgångarna för genren och fungerar som än välbehövlig påminnelse om det faktum att två av de första svenska rapparna som på riktigt slog igenom faktiskt var kvinnor. Här får vi en djuplodande genomgång av historien om Leila K, som redan 1989 tillsammans med dj-duon Rob'n'Raz skördade stora framgångar med låten Got To Get.

Den första delen av Den svenska hiphopens pionjärer gör ett fullgott jobb att presentera starten av den svenska hiphopkulturen i vårt avlånga land. För en gångs skull får vi en initierad porträttering av svensk hiphop på ett sätt som känns celebratoriskt. När vi får se arkivklipp på hur genren förlöjligades och dömdes ut i svensk television i ett tidigt stadie är det inte för att vi ska skratta, utan för att förstå kontexten som kulturen och genren växte fram och formades i. För de äldre, en nostalgisk och varm tillbakablick, och för de yngre en välbehövlig historielektion som även kan påverka dagens utövares perspektiv. 

Den svenska hiphopens pionjärer får premiär på SVT Play den 20 oktober och i SVT1 den 24 november. Serien är gjord av Magnus Broni, Håkan Thörn, Svante Lodén, Ametist Azordegan samt Fredrik Norberg och i de fyra avsnitten medverkar bland andra Ken Ring, Petter, The Latin Kings, Feven, Timbuktu, Organismen, ADL, DJ Sleepy, Infinite Mass, Just D, Leila K & Rob’n’Raz, Gordon Cyrus, DJ Rock Ski, Quincy Jones III, MC II Fresh och Looptroop.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 09, 2021.

0 Kommentera