I andra säsongen av serien Den stora smakresan har kocken Björn Frantzén och bryggmästaren Richard Bengtsson mönstrat på Ostindiefararen Götheborg. Nu bär det av mot nya äventyr i Hong Kong.
Programserien Den Stora Smakresan är namnet på bryggmästaren Richard Bengtssons årliga inspirationsresa. I den andra säsongen har han och kocken Björn Frantzén mönstrat på Ostindiefararen Götheborg – ett unikt träskepp byggt som de stora segelfartyg som under 1700-talet hämtade hem nya influenser, smaker och varor till den svenska västkusten.
För att få en egen känsla av hur dåtidens handelsmän kunde uppleva mötet med nya dofter och smaker i Asien har Richard besökt hamnstaden Hong Kong som en del i sin smakresa. På myllrande marknader och i tropisk hetta fick Richard mängder med nya intryck som han tog med sig hem till sitt utvecklingsbryggeri.
Hur smakar en öl inspirerad av fjärran österns myller av kryddor och dofter? Och vad äter man till brygderna för att fullända den kulinariska njutningen? Resan resulterar i en ny öl med matchande mat signerad Richard respektive Björn.
Följ Björns och Richards äventyr i Hong Kong i avsnitten ovan. Och receptet hittar du nedan.
Björn Franzéns spicy chicken wings, med smält smör & stiltonost
Ingredienser
10 portioner
Kycklingvingar
2 kg kycklingvingar
0,5 dl hot sauce el liknande
Garnityr
50 g krusbladig persilja
100 g stiltonost, smulad
50 g smält smör, varmt
Kycklingvingar
Klipp vingarna i två delar, salta och peppra. Rosta kycklingvingarna i ugnen på 200 grader i 45 minuter. Kyl sedan ned vingarna. Vid serverin friteras vingarna på 175 grader i 2-3 minuter eller tills de blir frasiga. Glacera med såsen.
Garnityr
Plocka persiljan i små knippor. Fritera persiljan.
Avslutning
Lägg osten på de varma vingarna och värm i någon minut till så att osten smälter något. Toppa med varmt smält smör och den friterade persiljan. Servera direkt.