Går det att sluta dricka helt trots att man inte är alkoholist? Svaret är ja – och det är en ökande trend. Ida Therén rapporterar från en nykter klubb i New York.
Sober curious is the new cool, säger Ruby Warrington. Hon lanserade begreppet ”sober curious” (nykter-nyfiken) för ett par år sedan för att sätta igång en konversation kring alkoholnormen. Hon ville undersöka hur det är att leva nyktert i ett samhälle där så mycket socialt umgänge är uppbyggt kring alkohol.
–Jag började ifrågasätta mitt eget drickande, men också vårt drickande rent kollektivt. Utanför diskussionen kring missbruk fanns det inte många utrymmen för att prata om alkohol på ett sansat sätt.
–Det borde finnas plats att ha en konversation om den här substansen som är så inflätad i våra liv.
Det säger hon när vi ses på lanseringsmiddagen för femte omgången av Club SODA NYC, klubben hon startade för två år sedan.
–Jag ville skapa alternativa upplevelser, på ett medvetet sätt. Där man kan få kontakt, ha roligt och umgås utan alkohol.
Annars skriver Ruby på sin bok Sobercurious, som kommer nästa år, och driver livsstilssajten The Numinous, som handlar om astrologi och annat New Age-relaterat för storstadskvinnor.
Middagen vi ses på agerar också smyglansering för en ny alkoholfri drink, Kin, som faktiskt innehåller några verksamma substanser som olika B-vitaminer som sägs ge lite av en buzz – det som många söker när de träffar sina kompisar för en drink efter en lång dag på jobbet. Den är inte söt och har en mer ”vuxen” smak, som en twist på gin och tonic. Jag är personligen intresserad, eftersom jag kvällen innan satt på en trendig bar i Williamsburg och drack en blaskig cola, eftersom de enda alkoholfria alternativen till öl och vin var läsk. Det var visserligen ett fynd för två dollar, men det är inte för pengarnas skull som jag inte dricker alkohol – även om det är en bra bonus.
Ruby berättar att hon snabbt märkte att det finns ett väldigt stort sug efter vad jag skulle vilja döpa till den neo-nyktra rörelsen, i kombination med det ökade intresset för hälsa och träning. Sedan hon lanserade klubben har hon fått otaliga talaruppdrag runt om i världen. Det handlar inte om en liten trend, utan ett större ifrågasättande av alkoholen som en självklar del av alla sociala sammanhang. Samma gryende rörelse syns genom att fler och fler feministiska nyktra röster har dykt upp de senaste åren. Författaren Leslie Jamison – vars skrivande liknats vid bland annat Joan Didions – släppte i dagarna sin personliga bok om tillfrisknandet från alkoholberoende: The Recovering: Intoxication and It’s Aftermath. Hennes tidigare böcker har översatts till svenska, så den lär dyka upp även i Sverige framöver.
Holly Glenn Whitaker och bästisen Laura McKowen (som beskriver sig som ”writer, teacher, recovery warrior”) är två andra kraftfulla röster inom den feministiska nykterhetsdiskussionen. Båda är nyktra alkoholister som skriver böcker och håller i onlinekurser och workshops – med en andlig twist – där de hjälper andra att ta sig ur alkoholmissbruk. Målet är inte bara att sluta dricka, utan att hitta sätt att inte vilja dricka längre, skriver Holly som menar att det handlar om att sluta känna behov att döva sig själv och istället våga göra det man egentligen drömmer om.Hon driver sajten Hip Sobriety, där hon har ett nykterhetsmanifest med punkter som att man kan behöva ett holistiskt synsätt för att sluta dricka, och att nykterhet inte är en sorglig konsekvens, utan ett val att vara stolt över.
Att skippa alkhoholen är på väg att bli det nya ”skippa köttet”. Klubbarrangörer och alkoholproducenter, ni har två val: häng på, eller halka efter. Skyll inte på mig, jag säger bara som det är
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2018.