På Jesusfest med Kanye West

Ida Therén 09:21 15 Nov 2019

Är Jesus is King bara en fas eller en ny era? Ida Therén har besökt Kanye Wests söndagspredikan. 

Första gången jag hörde om Kanye Wests nya andliga sida var när min kompis Sah D’Simone, meditationslärare, berättade att West hade flugit honom till Kenya för att hålla i en meditation för en grupp där. När vi sågs i Venice i Los Angeles i våras tittade Sah ner i sin telefon, gång på gång.
– Det är Kanye. 

Det var också Kanye som hade flugit honom från New York till Los Angeles den helgen för att hålla på med hans nya projekt. Men istället för att röra sig mot en New Age-andlighet – den sorten som nästan är normen i många grupper här i Los Angeles – verkar Kanye nu ha gått ”full Jesus”. När vi sätter oss ner för att vara med på hans Sunday Service börjar programmet med en predikan av en ung pastor. Det är tredje gången som Kanye West håller Sunday Service i anrika The Forum, som är en gigantisk oval musikarena där man sitter runt uppträdandet i mitten lite som på en sportarena eller romerska Colosseum. Folk äter nachos och dricker öl ur plastglas medan pastorn jämför att välja Jesus och byta ut sin gamla väg, med att byta ut sin Iphone X mot en Iphone 11 (inte en helt solklar analogi men men). Tjejen bakom oss är berusad och fortsätter babbla genom hela den nästan tre timmar långa ceremonin. Min kompis som nog förväntat sig mer av en konsert än en frikyrklig hallelujaeftermiddag vänder sig mot mig, med förvånat ansiktsuttryck.
– Okay, he’s really going there. 

Innan föreställningen träffar jag på svenska Bnar som jobbar för en plastikkirurg i Beverly Hills och hennes två systrar som är på besök. De kommer från en kulturellt muslimsk familj men är inte religiösa.
– Jag tror Kanye märker att folk behöver något att tro på just nu, för det är ett tufft klimat.
Systern Bibbi håller med.
– Kollar man historiskt är det såhär ledare har gjort.

En ”all american”-familj med två finklädda barn går förbi oss, sedan sex queer-kids med rosa hår och därefter tre tjejer som ser ut som att Kim K är deras skönhetsideal. Några rap-kids och en afroamerikansk kvinna samt vad jag gissar är hennes äldre mamma. Jag inser att jag aldrig har sett en sådan eklektisk blandning av människor i Los Angeles under tiden jag har varit baserad här. Ingen grupp tycks likna nästa, även om man kan se en röd tråd där millennials dominerar.

 

"Någon konstaterar att biljettpriserna är relativt låga för att Kanye vet att han kommer tjäna pengar på att sälja sweatshirts och t-shirts utanför"

 

Det är lång kö till merchtältet. Någon konstaterar att biljettpriserna är relativt låga, ungefär mellan 250-650 kronor, för att Kanye vet att han kommer tjäna pengar på att sälja sweatshirts och t-shirts utanför. Tröjorna kostar mellan 700 och 1800 kronor. En kille i tjugoårsåldern med en Jesus-Kanye-tröja säger att han själv är rappare och är där för att han är stort Kanye-fan. Han har varit på alla tre Sunday Services som varit öppna för allmänheten på the Forum. Tidigare har Kanye gjort en lång rad liknande söndagsmöten runt om i landet, men de har ofta varit bara för särskilt inbjudna, för kändisar och för de som vill betala flera tusenlappar för att delta. Jag frågar vad han tycker om hela Jesus-grejen, då han själv inte är troende.
– Jag tycker det är bättre att folk pratar om positiva grejer än att predika om droger eller lean eller xanax. 

Det är hans tur att betala. Han köper tre tröjor med Kanyes ”Follow God”-tryck. Han betalar med en blandning av kort och kontant. Att sälja vidare merch är en stor business, och det är genom det som många unga har råd att gå på konserter. Förra veckan såldes det kepsar med Kanyes Jesus-motiv. Den kostade 450 kronor och såldes online för 2 000. En tröja listades på eBay för 10 000.

En kille i trettioårsåldern med en glittrande blingig Davidsstjärna runt halsen står också i kön. Han är judisk och jag frågar hur han känner kring Jesus-grejen. Han säger att hans flickvän är katolik så de går till både kyrkan och synagogan.
– You gotta hedge your bets, svarar han (ungefär: ”man måste satsa brett”).

Jag träffar på två medelålders farsor som är där med sina tonårsdöttrar – som inte syns till. Det är andra veckan de är där tillsammans och de tycker att det är en bra aktivitet att ta med familjen på. En annan familj har en femtonårig dotter som ska få en Kanye-sweater i förskottspresent för julen. Föräldrarna är tystlåtna men berättar att de normalt sett går i kristen kyrka tillsammans på söndagar. Idag blev det emellertid Kanyes predikan istället.

MacKenzie, en 33-årig danskoreograf har redan köpt två tröjor, nu köper hon en till. Hennes flickvän Michaela har en matchande tröja.
– Jag älskar hans estetik, säger MacKenzie och berättar att hon är på sin egen andliga resa, även om den inte nödvändigtvis är i Jesus fotspår så som Kanye ser det.

 

"This is a mission not a show"

 

Konserten börjar och en gospelkör med hundra afroamerikanska sångare, alla i ungefär samma millennialålder, sjunger och applåderna bryter ut. Det är helt otroligt bra. Kanye står i mitten, lutad över ett slags bord omgiven av röster. Gospelsånger blandas med låtar från Kanyes nya album, Jesus is King, varvat med prat om Jesus och predikningar av två pastorer. Ofta är det bara korta avsnitt av låtarna, jag ryser när de sätter igång en av mina egna favoriter – Ultralight Beam från The Life of Pablo, men de avslutar halvvägs in. Två små barn som jag med min begränsade kunskap om Kimye-kändis-kulten antar är hans döttrar springer fram och tillbaka mellan Kanye och VIP-sätena närmast kören – där jag tycker mig kunna ana Kim Kardashian.
– Alcohol says drinking is the answer, Democrats say voting is the answer, säger en äldre afroamerikansk pastor som flugits in från Atlanta – där han hållit i fyra (!) services samma söndagsmorgon. Klockan är halv fyra. Kanye West har gjort rubriker med sitt stöd för Donald Trump, och uttalanden som att ”slaveri var ett val” vilket gjort att många tidigare supportar vänt ryggen mot honom. Han sägs också ha förbjudit dem som jobbat med nya skivan att ha sex utanför äktenskapet under produktionsarbetet.

Vad är då egentligen Sunday Service? Svaret kommer under Kanyes mässande, där han bland annat pratar om hur han brukade vara beroende av porr (i intervjuer har han berättat att han nu helt slutat kolla på det), och sedan rappar att det här är hans liv nu.
– This is a mission not a show.

När vi pratar i bilen på väg hem har både jag och min tjejkompis samma känsla. Att det vi just upplevt var vackert, kraftfullt, och i och med att vi båda är i kontakt med den sidan av oss själva är vi öppna för den andliga biten. Men något skaver ändå. Det är en konservativ, patriarkal syn på Gud som ”han”, som Jesus som ”räddaren”. Budskapet är att Jesus är det enda svaret – vilket också innebär: andra svar är fel. 

Är Jesus is King en fas, en gimmick eller en ny Kanye 2.0? Min känsla är att Kanye är övertygad om att han hittat Svaren och att han kommer köra på, på samma Jesus-spår – i alla fall tills han hittar någon ny medicin för sina inre monster.

 

FAKTA

Det bäst säljande albumet i USA just nu är Kanye Wests Jesus is King. West har sålt motsvarande 264 000 album och knep topplatsen för nionde gången i rad. Albumet har klassificerats som ett kristet, gospel, hip-hop/R&B rap-album, vilket gör West till den första artisten som toppar alla fem av dessa genres.

Kanye Wests Sunday Service har hittills arrangerats vid tre tillfällen. Det senaste fyllde utan problem de 17 500 platserna på The Forum i Los Angeles. 

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera