THE ASSEMBLAGE – samarbete för mänsklighetens framtid

Ida Therén 15:18 12 Sep 2018

Tänk att en stor och framgångsrik plattform skapad för människor att möta varandra och bestående av andningsfokus, heliga drycker, konst och morgonböner går att hitta i New York, staden som aldrig sover. The assemblage är ett levande bevis på att man inte nödvändigtvis behöver resa bortom civilisation för att hitta lugn och ro.

–Vänta!
 Jag pratar med en finansiell välgörenhetsentreprenör som avbryter sig mitt i en mening och ser mot en man med skägg i den ayurvediska frukostkön.
– Äh, det var inget. Ibland vet jag inte om jag känner igen någon från Burning man eller från någon annanstans.

Omkring mig på lobbygolvet, som agerar samlingsrum, spontan möteslokal och matsal, varvas flygande mönstrade silkesklänningar och asymmetriska frisyrer med kostymer. Väggarna är klädda av levande mossa, av företaget Plant the future och i trappuppgången finns målade levande svampar. Bredvid sitter en kvinna som har videomöte om coconut, en annan i silvrig klänning förbereder sin klient i numerologi. Längre bort i rummet sitter Lama Tsultrim Allione, en av de mest kända kvinnliga tibetanska lamorna i världen. Hon är på besök för att hålla i en föreläsning och heldagsworkshop. All konst i huset är gjord av konstnärer som är i livet, det för att stötta andra som skapar, och i rummet omkring oss hänger en rad textilverk av kvinnor från Shipibo-folket i Peru.

Nej, vi är inte i Indien eller Los Angeles - vi är mitt i kontorstäta midtown Manhattan, New York, på the Assemblage. Ett co-working-ställe, kontorshotell, eventlokal och mötesplats: allt i ett. Den typiska medlemmen i The Assemblage rör sig på gränsen mellan tech, finans och medvetande och vill göra en positiv förändring i världen – eller som de kallar det: göra ”impact”. Advokater, healers, riskkapitalister, ett lifestyle-magasin och ett klädmärke varvas på de olika våningarna.

Idén till The Assemblage kom till fastighetsutvecklaren Rodrigo Niño under en ayahuascaresa i Peru. Han hade åkt dit efter att han fått besked om att han led av tredje stegets cancer och under trippen fick han en bild av hur han skulle skapa en plattform för gemenskap, för att främja förändring och kontakt med andra människor. Pengarna för att köpa huset samlades via crowdfunding och platsen blev snabbt, när det öppnade i höstas, en mötesplats för många entreprenörer och wellness-människor som redan kände varandra från Burning man-festivalen och det så kallade summit-communitiet där världsledande människor inom en rad områden träffas och pratar och rör sig i gränslandet mellan new ageig andlighet, wellness, tech och finansvärlden.

Det serveras ingen alkohol i det tolv våningar höga huset, men på den översta våningen under takterassens gröna uteplats med utsikt över Chrysler building och Empire state building finns en elixirbar. Där kan du kan köpa drycker såsom ”Brain” med örter som ska stimulera ens tänkande. Det är bara ett av alla exempel på hur man kan ta en paus från dagens arbete och möten, precis som meditationsrummet som överblickar lobbyn, där det bland annat finns en automatisk gong-trummaskin – en av få som finns i världen. På fredagskvällen går jag på cacao-ceremoni med en argentinsk-amerikansk kvinna som pratar om mayakalendern och serverar den heliga cacao-drycken. På kvällarna fylls huset – precis som den nyöppnade systerlokalen vid Wall Street – av event om allt från shamanism, livemusik, intuitions-workshopar och bokreleaser. Det hålls föredrag om block chains, bitcoins, ayahuasca (ingen är förvånad) och artificiell intelligens med gäster som Deepak Chopra och Bob Sherman. Alla samtal och workshops är gratis för medlemmar.

– Häromdagen stod jag i hissen och när den öppnades föll mannen bredvid mig in i armarna på mannen utanför och utbrast "Du var just i min tacksamhetsbön imorse!”
Det säger Gayle, som driver ett företag finansierat av en storbank, som stöttar entreprenörskap hos icke-vita kvinnor.
– Så gick jag ut ur hissen och började tänka på vad jag är tacksam över idag. Var på Manhattan händer det annars?

Vissa företag hyr hela rum medan andra är frilansare som hyr ett medlemskap. Det kostar $900 i månaden (inklusive frukost, lunch och kaffe), där man får sitta på en av de delade skrivborden på andra våningen eller på någon annan ledig plats i huset. Det går också att vara medlem för bara kvällar och helger, vilket kostar $200.
– Jag har aldrig testat meditation förut, men nu är jag helt beroende av det eftersom jag märker hur jag blir så mycket lugnare.
Det berättar en äldre vit Upper East Side-kvinna som startat ett företag för att hjälpa äldre flytta till nytt boende, som jag träffar på i Kathleen Bookers breathwork-meditation.

Kathleen, en medelålders afroamerikansk kvinna med snaggat hår, har arbetat som meditationsinstruktör i nio år. Hon berättar att hon brinner för andningen som verktyg. 
– Jag tror att allt ligger i andningen.

På ett sätt är det lätt att håna The Assemblage, men jag börjar snabbt älska det. Visst finns det fejk-woke-människor överallt, men under den tid jag tillbringat på stället är ration betydligt högre än på andra liknande ställen jag besökt tidigare. Många här vill genuint bli lite bättre och mer andligt närvarande människor.

I skrivande stund är lite mer än halva ställets kapacitet på 500 pers fyllt och de har precis öppnat den nya lokalen vid Wall Street, där det även finns övernattningsmöjligheter. Det finns också planer på ett tredje ställe under 2019 samt att längre fram sprida konceptet till andra platser över världen.

Själv tror jag att vi kommer se mer av det här slaget i framtiden även i Sverige. Människor som vill väl och gör bra saker vill samlas i grupp där de kan stötta och uppmuntra varandra. Om inte annat för att skaffa nya kontakter och kompisar. Annars kan man alltid spana på snygga människor!

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 09, 2018.

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!