Den stora konstmässan är tillbaka. Årets upplaga av Market Art Fair blir den största hittills och mässan expanderar även till Spritmuseum med ett nytt koncept, där unga konstnärsskap står i fokus.
I år är det 47 gallerier som kommer att delta på Market Art Fair den 12–14 maj. Market Art Fairs vd Sara Berner Bengtsson berättar om vad man ska hålla utkik efter på årets mässa.
– Man kan förvänta sig en väldig bredd i uttryck och konstnärskap. Det är det som är så roligt – att vi kan vara så många fler gallerier, och det har blivit möjligt genom att vi också är på Spritmuseum.
Likt tidigare år kommer Market Art Fair presentera gallerier från hela norden, samt några internationella, på Liljevalchs konsthall. Nytt för i år är att mässan utökas till Spritmuseum med den nya sektionen Market Debut, där det är fokus på unga, nyetablerade gallerier och konstnärer. På Spritmuseum visar svenska Coulisse Gallery och Andys Gallery, C.C. C. och Lagune Ouest från Danmark, MELK och Van Etten Gallery från Norge samt isländska Þhula presentationer av totalt 13 konstnärer. På Liljevalchs finner vi bland annat en soloprestation av samiska konstnären och mottagaren av årets Guldbagge, Britta Marakatt-Labba, och nya verk av Jockum Nordström, som samtidigt är aktuell med en separatutställning på Liljevalchs.
– Det gör att man som besökare dels kommer att få se väldigt mycket konst, men också en väldig bredd, från de stora internationella toppgallerierna – som visar väldigt etablerade och folkkära konstnärer – till de yngre gallerierna som visar unga konstnärer som inte är lika välkända.
Hur kom det sig att ni bestämde er för att börja med den nya satsningen Market Debut?
– Det har hänt någonting de senaste åren på konstscenen i norden. Plötsligt – framförallt under pandemin faktiskt, vilket är väldigt spännande – har det nyetablerats väldigt många gallerier. Vi ville ta vara på det. Eftersom vi är en etablerad plattform ges gallerierna en stor möjlighet att visa sin konst och sprida sina nätverk genom att vara med på mässan. Så det är väldigt kul att ge dem den här skjutsen tidigt. Ofta dröjer det ganska länge innan nya gallerierna har ekonomiska muskler nog att vara med på en mässa, men på Market Debut får de vara med till ett lägre pris.
Någon av dessa unga konstnärer som du tycker att man ska hålla ett extra öga på?
– Något som jag tycker är spännande är att många av de här konstnärerna jobbar i många olika medier. De är fortfarande såpass unga att de inte enbart jobbar med exempelvis måleri, utan det kommer vara konstnärer som visar tavlor men som också kommer göra performance på plats. En svensk konstnär som kan vara rolig att se är Jonatan Pihlgren som ställer ut med Coulisse Gallery. Han har fått Beckersstipendiet, vilket är ett väldigt fint konstnärsstipendium där man får göra en stor soloutställning på Färgfabriken. Så det är väldigt roligt att de här unga gallerierna har konstnärer som gör sitt avtryck på andra ställen också.
Årets mässa är större än någonsin. Har ni känt av eller blivit påverkade av det ekonomiska läget?
– Folk hade de farhågorna redan under pandemin, och det är jättetufft. Gallerier är småföretagare och konstnärer är extremt utsatta i en sån här ekonomisk kris. Basala saker som höjda priser på trä och byggmaterial påverkar ganska mycket. Men där hoppas jag – och det har visat sig tidigare – att det finns väldigt trogna konstsamlare som verkligen stöttar konstlivet här i Sverige. Jag tror också att i en lågkonjunktur så är det viktigare än någonsin att man gör saker – att se till att framtidskonsten syns och att man pratar om den, så att det inte blir något som bara handlar om lyxkonsumtion.
Vad vill du se mer av på Stockholms konstscen?
– Om jag skulle önska någonting skulle det vara en lite större bredd på ursprung, kultur och etnicitet bland konstnärerna. Där är det fortfarande ganska homogent på den kommersiella konstmarknaden. Något som är roligt att se är att samisk konst har blivit väldigt stort och visas internationellt. Förra året var det till exempel en Sápmi-paviljong på den nordiska paviljongen på Venedigbiennalen. Samisk konst har visats mycket på museum och institutioner, men den kommersiella konstvärlden har inte alls hängt med. För andra året visar vi nu en samisk konstnär – Britta Marakatt-Labba – som gör en av sina största utställningar någonsin. Där ser jag en attityd som har förändrats, och jag hoppas att det kan bli på samma sätt för konstnärer som har icke-nordisk bakgrund eller etnicitet.
Market Art Fair pågår den 12–14 maj på Liljevalchs konsthall och Spritmuseum.