De vill främja jämställdheten på startups

14:10 24 Apr 2019

Women’s Startup Club vill ta branschen in i en bättre framtid.

I västra Sverige kryllar det av innovativa företag. Ofta i det mindre formatet startup, vilket företaget Sendify räknar sig till. Sendify är ett tech startup som tagit fram en digital fraktbokningstjänst för småföretagare och sedan en tid tillbaka arbetar de även med att förbättra arbetsförhållandena på startups. Cecilia Grenemark började på företaget 2017 och när hon i höstas fick en ny kollega, Emelie Andersson, började de prata om jämställdhet på arbetsplatsen. De diskuterade i vilket format de skulle vilja lyfta frågan och landade i det som de nu kallar för Women’s Startup Club, ett samtalsforum för kvinnor och ickebinära som jobbar på startups i Göteborg.  

På Sendify togs initiativet emot positivt och i början av 2019 hade gruppen sitt första möte. Att ha samtalsgrupper eller föreläsningar för kvinnor inom olika branscher är i sig inte ett nytt fenomen, och det finns flera liknande koncept här i Göteborg. Det som gjorde att Cecilia och Emelie kände att just deras satsning skiljde sig åt var att det inte finns något forum riktat till kvinnor som arbetar på startups, och inte nödvändigtvis är grundare. Fokuset på de som arbetar på startups kommer naturligt för att de själva gör det, men även för att det är en ganska unik arbetsmiljö.

Startups är det nämligen främst män som startar. Det är de som investerar pengar och vågar ta för sig av möjligheterna, speciellt när det kommer till tech-bolag. Problemet är strukturellt och liknar på det viset många andra skeva förutsättningar i samhället för män och kvinnor. I förlängningen blir det ofta så att mannen som startar en startup sedan rekryterar manliga kollegor, vilket lätt leder till en grabbig och ensidig kultur på företaget. När de sedan växer ännu mer och ska rekrytera uppdagas ofta fler problem som inte direkt främjar jämställdheten.
— I rekryteringsannonser kanske man tillexempel skriver att “på aw:n spelar vi tv-spel och dricker öl” och visst, det är jättekul, men det tilltalar inte alla och därför bör man ha variation i hur man närmar sig nya möjliga kollegor. Där har vi gjort jättemycket på Sendify. Det finns många olika nivåer som man kan reflektera över för att skapa ett mer jämställt företag. Hur man kommunicerar och lyfter olika åsikter inom företaget är ett annat exempel. Det är många olika plan man måste reflektera över och förändra på, berättar Cecilia. 

På startups handlar det nämligen väldigt mycket om organisationskultur. Med en liten, tajt grupp som jobbar tillsammans för företagets överlevnad är det lätt att det blir en familjekänsla som alla tar för givet. Därav blir det många gånger som uttalade riktlinjer för kulturen på arbetsplatsen inte formas. Det blir lätt att jämställdshetsarbete hamnar längst ned på att-göra-listan och då faller mellan stolarna och Emelie påpekar att för att vara en bransch som är så progressiv känns 

det konstigt att förhållandena på många startups ser ut som de gör. Det märktes även på deras första officiella möte för Women’s Startup Club där fokus låg just på företagskultur. 
— Efter varje träff skickar vi ut en sammanfattning av det vi pratat om till alla som deltog. Det är jätteviktigt för oss att man får möjlighet att dela insikterna med startupföretaget man jobbar på, för att skapa medvetenhet och inspirera till nya initiativ. På så sätt kan vi förhoppningsvis skapa ringar på vattnet. På förra träffen märkte vi till exempel att det verkligen inte är en självklarhet att prata om företagskulturen. Man förlitar sig ganska mycket på den “familjära känslan” och att det bara flyter på. Men speciellt när man ska växa och ta in pengar, som Sendify ska göra nu, är det extra viktigt att man kollar av om den kulturen som funkade för fem personer faktiskt är okej när man plötsligt är 30 anställda. Jämställda företag är mer lönsamma så det är värt, på många plan, att prioritera. Att prata om kulturen kan vara ett första steg, säger Emelie. 

Trots att de i skrivande stund bara har haft ett officiellt möte har ordet om gruppen spridit sig. Cecilia och Emelie har fått flera förfrågningar från kvinnor som vill vara med samt andra startups som gärna ser att de kommer till dem med sitt koncept och föreläser. Själva är de otroligt positiva till att utveckla Women’s Startup Club till något större i framtiden, men kommer att behålla formatet med mindre samtalsgrupper just nu för att hitta en grupp som kan jobba tillsammans för att sedan nå större mål.
— Det fanns ett tomrum som vi ville fylla med det här projektet, och det verkar det som att det var fler som kände. Det är spännande att se hur det kommer att utveckla sig, säger Emelie.

Är en intresserad av Women’s Startup Club håller de nästa möte i maj. Du når dem på sociala medier eller sendify.se

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2019.