Foto: SVT

Bortom "ja" och "nej" – en guide till samtyckessex för killar

13:50 22 Oct 2015

Liksom alla ni andra har jag följt den nya tv-serien Boys. Men sluta inte läsa nu, den här texten kommer inte vara ännu en diss av serien.

Jag har länge tänkt skriva en guide till samtyckessex för killar, och idén dök upp igen efter att jag såg Leo i Boys förvirrat utforska ”feministsex”. Jag tror att alla kan behöva en guide till samtyckessex i praktiken, men den här riktar sig specifikt till killar som har sex med tjejer, eftersom det är där det mest akuta informationsbehovet verkar finnas. 

Du är feminist, du är kille, hetero-, pan- eller bisexuell, men du har också en sexualdrift. Hur gör du för att inte förstärka och upprätthålla maktstrukturer i sängen? De finns alltid där, kanske allra mest där, eftersom situationen är så känslig och intim. Det finns ingen enkel lösning – vi lever ändå i en våldtäktskultur – men du måste inte göra det värre. 

1. Samtycke handlar inte om ”ja” eller ”nej”.
Det finns många sexuella situationer som är ambivalenta. Eftersom sex i många fall är fysiskt och inte verbalt så är det få tydliga situationer där ett ”ja” eller ”nej” naturligt kommer upp – men det betyder inte att du kan ”köra på”. Du måste själv aktivt lyssna och iaktta, för att avgöra hur situationen ser ut. Det kräver en massa av dig, men det är också poängen, det är ingen som har sagt att det är enkelt att ha bra sex.  

2. Våga fråga. 
Det är okej att inte veta och att bli osäker. Om du är med en ny person är det på sin plats att till en början inta en ödmjuk position. Du kommer antagligen märka vad personen du ligger med vill. Den kanske trycker sig mot dig på olika sätt, stönar eller säger vad den vill. Men om inte, fråga om den vill bli penetrerad, om den vill ha oralsex, och så vidare. Alla har inte samma preferenser. Om ni gör något och du blir osäker på om den gillar det är det bara att fråga – om den då säger ”ja, knulla mig” är det positivt. Men det är inte alltid så, du kan också få ett verbalt ”ja” men en blick som säger ”jag vill nog egentligen inte det här”. Problemet är nämligen att alla inte är så bra på att kommunicera, vilket leder oss till...

3. Skaffa dig intuition.
Intuition är tyvärr något som många killar inte blir uppfostrade till att ha. Det kan låta som ett mystiskt koncept, men det handlar egentligen om att läsa av andras känslor och reaktioner. Jag skulle säga att det är a och o att ha intuition om man ska ligga med tjejer, eftersom de i många fall är uppfostrade till att vara till lags och leva upp till mäns sexuella behov. Det här är de deppigaste hörnen av patriarkatet vi pratar om. Om du frågar ”känns det bra?” och får ett ”ja” eller ”mm” tillbaka, men det fortfarande inte känns bra, lita på din intuition. Du kan känna av om personen gillar det eller inte. Är den tyst, ligger stilla och gör ingenting? Då är det antagligen inte så nice. Ta en paus. Säg ”men jag märker ju att något är fel” eller ”är du trött?". Tänk på att det tyvärr ofta är en process för tjejer att lära sig att uttrycka behov och vilja i sexuella situationer. Du kan hjälpa till, både för din och hennes skull. Gör ingen stor grej av det eftersom det kan vara jobbigt för personen du ligger med. Poängen här är att båda ska vara aktiva, båda ska vara med på det, båda ska ha kul. Om det inte är kul för den andra är det inte kul för dig, och vice versa.

4. Lär dig respektera dina egna känslor.
Ett led i att skaffa dig en fungerande intuition, om du inte har det, är att lära dig att läsa av dina egna känslor och behov kring sex. Killar uppfostras till att tro att de är/måste vara vandrande sexmaskiner som alltid vill ha sex om de ”får tillfälle”. Du måste göra upp med det här i dig själv. Lär dig respektera när du inte vill ha sex, när det känns fel, när du känner att du vill avbryta. Om du själv lär dig att respektera dina gränser så blir du mer uppmärksam på andras. Det är till exempel inte okej att din partner kräver att få ha sex eftersom den är kåt och ni är ihop om du själv inte har lust, oavsett om det är en kille eller tjej. 

Det är inte lätt att bryta mot invanda och indoktrinerade mönster, men om ni tar er över barriärerna finns det en massa att hämta där på andra sidan. Bättre, känsligare, fantastiskt sex. Det betyder inte att det måste vara vanilj, det kan vara grövre, mer intensivt sex också. Men sex som alla inblandade parter är med på.

Läs även: "Var är brudarna? Så börjar du som tjej ligga med tjejer".

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!