Två med bagage: Berger & Bradshaw.

Varför låtsas vi vara känslomässiga oskulder?

14:50 18 Nov 2015

"Nä, jag ska nog åka hem, förresten. Nu påmindes jag om en tjej jag träffade nyligen, som jag liksom inte riktigt är… över."

"Okej, okej, no worries. Hoppas vi ses snart."

"Ja, det borde vi verkligen!"

Denna konversation utspelade sig efter ett hångel utanför Fridhemsplans tunnelbanestation en oktoberkväll. Ja, det var mig det hände, och ja, jag var den som sa "no worries" fast jag egentligen kände mig lite besviken. Men jag var samtidigt glad över att personen var ärlig. Det kändes lovande. Och det hade lika gärna kunnat vara jag som bangade, på grund av feelings från förr. Det hade lika gärna kunnat vara ni. Situationen är alltför välbekant. Varför träffar man alltid personer efter att de precis blivit hjärtekrossade av någon annan? Eller tvärtom, varför känns det som att man alltid träffar någon direkt efter att ens senaste relation slutat i förskräckelse? 

För att det är så. Vi pendlar ut och in ur relationer. De byter av varandra. Det värsta är: vi ger aldrig upp. Det bästa är: det finns en chans att vi träffar en underbar person som behandlar oss väl. 

Men vad gör detta pendlande för själva relationerna? Jo, vi måste ständigt hantera gammalt bagage i form av vad tidigare personer sagt, gjort eller känt. Eller själva ta det väldigt lugnt, eftersom våra hjärtan är som gamla pepparkakor, för mjuka och liksom lite känsliga, lätta att bryta. Vi är den eländiga summan av våra tidigare relationer. (God jul!)

Jag tänker på min lillasyster som är i tjugoårsåldern och i sin första riktiga relation. Det verkar gå så jävla bra. De ger varandra allt, litar på och respekterar varandra. Okej, nu kanske jag inte är redo att ge någon "allt", jag kanske inte vill ha en så traditionell relation, men jag slås av hur enkelt det verkar vara för dem. De bara körde på, och helt plötsligt hade de en jättefin relation. Medan jag bara blir äldre och mer fucked up ju fler jag träffar. Det är sorgligt, men jag tänker att jag får acceptera det.

Vi kan inte tänka att vi måste vara ”rena” för att gå in i nya relationer. Till hundra procent ha kommit över våra ex, helat våra sargade hjärtan, och så vidare. De är snarare en del av oss, sakerna vi har varit med om. Då är det inte konstigt om vi saknar våra ex ibland. Framförallt kan vi inte kräva av nya partners att de ska ha noll bagage – då får de redan från början gömma delar av sig själva. 

I Broadlys artikel How To Date A Rape Survivor beskrivs strategier för att vara en bra partner åt någon som blivit utsatt för sexuella övergrepp. I korthet innebär det att inte ifrågasätta, att vara uppmärksam på ”triggers”, att låta personen ta allt i sin egen takt, samt att förstå att man själv inte kan ”lösa det” utan att hen troligen behöver professionell hjälp. Det är rätt stor risk att du någon gång dejtar en person som har blivit våldtagen, särskilt om du dejtar tjejer, så det är viktig läsning. Trauma efter sexuella övergrepp är den värsta sortens ”bagage” man kan ha från ett tidigare förhållande. 

Men vissa av råden i texten går att applicera på relationer i allmänhet. "You have to be patient. You're going to learn how to be gentle, to avoid the triggers, and how to make it a safe and lovely experience. And be forgiving... As they trust you more, things will become easier”, som de skriver i artikeln.

Det är viktigt att man lär sig att skilja på vad som är ens egna bagage och vad som är verkligheten. Att man kan ta upp känsloreaktioner även om de har att göra med tidigare relationer: ”När du försvann på klubben kände jag mig jätteorolig” –  för att sedan försöka bena ut vad som egentligen låg bakom: ”När mitt ex försvann sådär betydde det ofta att något höll på att hända som sårade mig grovt”. Men också att ens partner ska bemöta det på ett bra sätt, inte börja skamma en för att man är lite skadad. Istället är det bra om den är tydlig: ”Det kanske var så den gjorde, men så här funkar jag”. 

Och så tid, vi behöver alltid tid, att ta det lugnt och känna efter. Om vi accepterar varandras bagage istället för att enbart se det som problem som vi borde vara ”över” kanske även vi kan få fina relationer en dag. Det låter sjukt, jag vet, men det finns en chans. 

Läs även: Så stalkar du ditt ragg på Instagram.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!

Senaste filmrecensioner