666: "Bisexualitet är inte binärsexualitet"

07:00 27 Jan 2016

Here we go again. Jag diskuterar ordet bisexualitet med några som inte är bisexuella och de gillar inte ordet. De tycker det antyder att man är attraherad av två binära kön. Och jag känner att jag inte orkar ta den här diskussionen igen.

Inte för att det är något fel på orden "queer" eller "pansexuell". Jag använder de orden ibland. Ibland kallar jag mig till och med för flata, när jag träffat tjejer länge. Men så träffar jag någon sexig kille och tänker: vänta. Just det. Jag är bisexuell.

Men det ordet verkar provocera många. 

Ordet bisexualitet kommer, liksom begreppen homo- och heterosexualitet, från början av förra seklet när man började kategorisera sexualiteter i olika fack. Det vill säga på en tid när man sjukdomsförklarade allt som inte var heterosexualitet. Bisexualitet ansågs vara en störning som folk fick noterade i sina journaler – Karin Johannissons nya bok Den sårade divan är ett exempel på detta. Men lika lite som homosexuella är attraherade av personer som är ”likadana” som dem, eller lesbiska har någonting med ön Lesbos på Grekland att göra, betyder bisexuell att man enbart attraheras av två binära kön.  

Det är misstänkt ofta andra än bisexuella som ska säga åt bisexuella vad de ska kalla sig, kanske till och med ge några hjälpsamma tips om nya ord som är mer ”okej”. Tack för hjälpen, ska ta åt mig när det blir okej för heteros att ge tips till homos om vilka ord de ska använda för att beskriva sin sexualitet. 

Jag tror att ordet bisexuell anses lite töntigt. Det är något som dokusåpadeltagare utan koppling till homogayvärlden, eller ”lantisar” som inte har koll på den senaste queerordlistan på internet, kallar sig. Om det är så är jag fan stolt över att kalla mig bisexuell. Jag må ha läst genusvetenskap, men jag är ingen snobb. 

Till och med i The Bisexual Manifesto från 1990 argumenteras det mot kopplingen mellan bisexualitet och könsbinära begär. ”Do not assume that bisexuality is binary or duogamous in nature: that we have 'two' sides or that we must be involved simultaneously with both genders to be fulfilled human beings. In fact, don’t assume that there are only two genders.” 

Det var 26 år sedan. Och vi har fortfarande den här diskussionen?

Jag måste citera lite till från manifestet. ”Monosexuality is a heterosexist dictate used to oppress homosexuals and to negate the validity of bisexuality. ”

När jag tänker efter är det mycket vanligare att jag träffar på ensidigt fokus på binära begär bland främst hetero-, men också homosexuella. Här är det plötsligt inte transfobt att vara attraherad av ett binärt kön – medan det bland bisexuella jag känner sällan är någon som bryr sig om vilket kön den man träffar har.

Men hur är det nu? Man anklagar ofta andra för det man själv är?

Läs även! 666 svarar: "Är jag otrogen om jag utforskar min bisexualitet?".

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!

Senaste filmrecensioner