Bokklubbsmedlemmarna visselblåser

Redaktion 10:30 24 Jul 2024

Fler och fler uppger att deras skådespelade intresse för böcker lett till psykisk ohälsa. Hur farlig är bokklubbstrenden egentligen?

En mängd anonyma bokklubbsmedlemmar träder nu fram och visselblåser om de dolda sidorna av deras till synes glamorösa läsvanor på sociala medier. Många av dessa individer erkänner att de ursprungligen gick med i sina bokklubbar för att framstå som sofistikerade på Instagram, men nu är de nära att duka under av stressen över att faktiskt behöva läsa böckerna de visar upp på sina stories – trots att många av dem inte ens gillar att läsa. Det som började som ett sätt att samla likes och imponera på följare har utvecklats till en källa av konstant stress för många.


– Jag älskar hur estetiskt det ser ut med en ny bok varje vecka på mitt Instagram-flöde. Men sanningen är att jag inte har tid eller intresse att läsa dem alla. Jag får ångest varje gång en bokklubbsträff närmar sig eftersom jag knappt hunnit skumma igenom första kapitlet, säger en anonym visselblåsare.

Fenomenet att använda böcker som accessoarer har exploderat på sociala medier de senaste åren. Bilder av vackra omslag och genomtänkta läsmiljöer har blivit en del av många influerares strategier för att bygga sitt varumärke. Men bakom den perfekta fasaden finns ofta en annan verklighet.


– Jag gick med i flera bokklubbar för att hålla mitt Instagram-flöde intressant. Nu jonglerar jag flera bokklubbar och är ständigt stressad över att faktiskt läsa böckerna. Jag har aldrig riktigt gillat att läsa, men jag har alltid tyckt om att verka märkvärdig, säger en annan visselblåsare.

Enligt medlemmarna själva har deras försök att upprätthålla en intellektuell och kulturellt engagerad persona på sociala medier lett till en känsla av utbrändhet.


– Det är inte bara läsningen som är stressande, det är hela processen att välja rätt bok, ta de perfekta bilderna och skriva djupsinniga captions. Jag känner mig konstant övervakad och bedömd av mina följare, förklarar en tredje visselblåsare.

Det finns också en ekonomisk aspekt av detta fenomen. Många av de böcker som visas upp på sociala medier är nyutgivna och dyra. Att kontinuerligt köpa nya böcker för att hålla sitt flöde uppdaterat kan bli en kostsam vana. Några bokklubbsmedlemmar har börjat söka hjälp för att hantera stressen och ångesten. 


– Jag har insett att jag behöver sätta gränser och vara ärlig med mig själv. Jag har aldrig haft ett genuint intresse för litteratur, och det har bara gjort mig mer stressad att försöka låtsas, säger en deltagare som valt att ta en paus från sociala medier.

Visselblåsarna rapporterar också om sömnproblem och minskad livskvalitet.


– Jag har svårt att sova på nätterna eftersom jag ligger vaken och oroar mig för nästa bokklubbsmöte. Jag har till och med drömt mardrömmar om att bli avslöjad som en bluff, att de ska läsa mig som en öppen bok, berättar en medlem.

För att få en professionell syn på detta fenomen har vi intervjuat Dr. Maria Lindgren, en framstående psykolog och expert på sociala medier och psykisk hälsa. 


– Det här fenomenet är ett tydligt exempel på hur sociala medier kan skapa en känsla av otillräcklighet och stress. Många känner pressen att upprätthålla en perfekt fasad och att ständigt visa upp ett intellektuellt och kulturellt engagerat liv, även om det inte speglar deras verkliga intressen eller förmågor, säger hon.

Dr. Lindgren förklarar att denna form av stress kan leda till allvarliga psykiska problem, inklusive ångest, depression och utbrändhet.


– När människor försöker leva upp till en idealiserad bild på sociala medier, förlorar de ofta kontakten med sina egna genuina intressen och behov. Det är viktigt att komma ihåg att sociala medier inte är en spegling av verkligheten, och att det är okej att inte alltid vara perfekt.

De anonyma visselblåsarna hoppas att deras avslöjanden ska inspirera andra att vara mer autentiska på sociala medier.


– Det är inget fel med att vilja dela sin läsning och sina tankar. Men vi måste komma ihåg att sociala medier inte borde diktera våra intressen, säger en av dem.
Dr. Lindgren instämmer och betonar vikten av att hitta balans och att inte låta sociala medier styra ens liv.


– Läsning ska vara något som ger glädje och kunskap, inte något som skapar stress och ångest. Vi borde kunna njuta av böcker utan att känna press att dela varje ögonblick online, säger hon.



Nu skriver några av visselblåsarna en bok i ämnet. Om någon faktiskt kommer att läsa den återstår att se.

Texten är AI-genererad. Vi kan inte understryka nog hur slumpmässiga alla likheter med verkliga glasögonormar är.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2024.

0 Kommentera