Årets bästa 2006

12:31 25 Jan 2007


En gång om året tar Nöjes­guiden på sig sin finaste ­gåbortkostym, hänger in alla tendenser till bitterhet, olust och dålig stämning i en liten påse i garderoben, och blickar tillbaka. Det är när vi damm­suger våra tre största städer på glädje­spridare, litterära genier, fantasisk mat, gudasända festtraktörer och — ja, helt enkelt människor och företeelser som vi älskar och ser upp till. Det har vi gjort i år också. I Stockholm kallar vi det Nöjesguidens Stockholmspris. I Göteborg kallar vi det Göteborgspriset. I Malmö och Lund har vi gått en lite annan väg och kallar det MalmöLundapriset. I samtliga fall är det nominerade som gjort 2006 lite vackrare.


I juryn för Göteborg Carl Reinholdtzon Belfrage, Sofia Almlöf, Joel Dahlquist, Hermann Dill, Pontus Hammarén, Linn Krage, Ted Ljunggren, Emelie Nordkvist, Anna Håkansson, Bo Sjökvist

I juryn för Malmö-Lund Tony Ernst, Piotr Marciniak, Tor Billgren, Sofia Petersen, Gustaf ­Söderfeldt, Caitlin Mooney, Susannah Jaxbo, Emil Broomé, Mattias Kroon, Caroline ­Ringskog Ferrada-Noli, Margret Atladottir

I juryn för Stockholm anna alvemark, Johan Johansson Andersson, maina arvas, niklas ­eriksson, patrik forshage, tomas hemstad, hanna johansson, anna lindstein, daniel sparr, paul steen, Emelie thorén


 
Göteborg 1 av 2


Göteborg 2 av 2


 
Malmö - Lund 1 av 2


Malmö - Lund 2 av 2


Stockholm 1 av 2


Stockholm 2 av 2

 

 

Kafé


Bar Italia Göteborg
Bar Italia öppnade som ett kafé men blev till en hel värld. Här har vi sjungit allsång, kollat fotboll och snackat goja tills solen gått ner. Det är också här som vi fått lära oss att päronjuice funkar bäst med mjölk, att en bra morgon börjar med oliver och framför allt, hur kaffe ska smaka. Trots sin ringa storlek är Bar Italia stället dit alla går och där alla får plats. Förklaringen är enkel: här finns hjärterum.

Mahogny Göteborg
När nya Mahogny slog upp portarna hade vi på känn att det skulle bli bra. Att det skulle bli såhär fantastiskt kunde vi dock inte drömma om. Ljuvligt kaffe och personal så trevlig att man måste nypa sig i armen för att förstå att det är sant. Lokalen är en av stans snyggaste och inbjuder dessutom till välgörenhet, då man för ett par hundralappar kan få sitt namn på väggen till förmån för byggandet av en skola i ett kaffeproducerande land.

Sucre Sale
Göteborg
På Sucre Sale är man inte rädd för att utmana det klassiska kaféformatet och ställa till med besvär för den konservative kunden. För oss som snabbt tröttnar på torra muffins och pastasallader blir det därför en befrielse att besöka Vasagatans fräschaste kafé. I en nyrenoverad och väldigt sympatisk lokal bjuds det på galettes och crêpes med fyllningar så geniala och fantasifulla att vi aldrig igen kommer att kunna äta vanliga pannkakor med grädde och sylt. Och det har vi såklart Sucre Sale att tacka för.

Solde Malmö-Lund
Vetenskapsmännen bakom disken levererar ett kaffe som är så fulländat i smak att en del gäster adressändrat sig hit. Soldes kaffe är standardmetern inom arom och servering och varje besök lämnar en eftersmak som håller sig genom en eftermiddag. Skam åt de kaféer som inte förmår mäta sig med Solde!

Dolce Sicilia Malmö-Lund
Ekologiskt odlad spremute limone e carota, lagat på mammas recept, affogato, espresso macchiato, sprakande färger och varma leenden har sänkt självmordsfrekvensen i stan med 20% sedan öppnandet. Dolce Silicia är inte Nobes, det är den tyngsta projektil som slungats mot sunk-Malmös huvud.

Lilla Kafferosteriet Malmö-Lund
Stadigt inrett, pimpinett i ambitionerna. Alla vill inte veta varje detalj i odlingsprocessen, men det känns tryggt att kaffet är diplomerat när man glider ner kring ett bord vid en snedvägg en riktigt mulen förmiddag. Att huset finns kvar trots betongdynastins rivningsräder är i sig en bedrift. Danmarks lutherska reformator Claus Mortensen bodde här på 1500-talet, så det är redan en klassiker — snart kan titeln dubbleras.


Media

Bara ben på Glenn Hysén Göteborg
Blåvita supportrar anklagas slentrianmässigt för att vara tråkiga Volvoarbetare som helt saknar humor, finess och intelligens. Bloggen Bara ben på Glenn Hysén är ett långt finger
till alla som påstår det. Trots att skribenternas hjärtan klappar för Blåvitt med dubbla slag, hindrar det dem inte från osentimental granskning och att driva med sig själva och IFK Göteborg.

Sören Holmberg Göteborg
För den breda allmänheten är Sören Holmberg känd som statsvetarprofessorn som dyker upp med expertanalyser i SVT:s valvakor vart fjärde år. Följer man mediebruset lite närmare tecknas en tydligare bild av en akademiker som inte känner onödig respekt för någon eller något. Herr Holmberg slår vilt åt alla håll och är inte rädd för att explicit formulera sina idéer och ett sådant beteende måste man naturligtvis älska.

GP:s ledaredaktion Göteborg
År efter år producerar GP:s ledarredaktion kvalitetsjournalistik. Utredande ledartexter, välskrivna krönikor, vass satir och en husbonde (Peter Hjörne) som skriver trevliga söndagskrönikor. GP:s ledarredaktions röst räknas i alla tunga sammanhang och instanser tack vare en väldigt hög lägstanivån.

Din Gata Malmö-Lund
Gamla P2-frekvensen sopar mattan med reklamradion och visar att det går alldeles utmärkt att göra skvalradio med hjärta och intelligens. Din Gata har gjort klart märkbar skillnad i Malmö. Tusen taxichaufförer kan inte ha fel.

Kinky Afro Malmö-Lund
Bloggsignaturen Donnie Donut är som en
blandning av åsnan Ior, Janne Josefsson och mördaren i Seven. Bagatellartade oviktigheter och pseudofenomen angrips med metodisk noggrannhet ur ett bittert perspektiv, och formidabel humor uppstår till fanfarer av vädurshorn.

Robins Malmö-Lund
Med ett självklart lugn och proffsiga medarbetare ror Robin Paulsson sin självbetitlade talkshow i hamn. Samtidshändelser och politiken får sitt, gästerna charmerar och små utflykter görs till regioner under bältet. När Robin imiterar Zlatan på shopping-tur med Maximilian viker vi oss dubbla. Denna blott 23-åriga skojare har lockat oss till tv-soffan såväl som till skratt.


TV

Världens modernaste land ­Stockholm
Det är alltid vackert när några har hittat ett format de älskar. Värsta språkets Fredrik Lindström/Karin af Klintberg fortsätter att göra en typ av unik folkbildning, som ligger mil ifrån gaggig universitets-tv och ännu lite fler mil från infantila jippon som brukar bli resultatet när saker som ”samtid”, ”självbild” och ”tidsanda” ska diskuteras. Det är ett modigt, roligt och unikt program. I bildningsorakelt Peter Englund har man även fått in en ny tyngd i huset.Musikministeriet ­
Stockholm
Efter att SVT:s musikbevakning gått på tomgång under en längre tid, klev Musikministeriet in som en ospexig och engagerande ny röst. Anslaget är tematiskt och inte sällan med mycket enkla (och underanalyserade!) frågor i näven. KLF:s Bill Drummond, Helge Skoog och Flaming Lips-tänkaren Wayne Coyne är bara några som tittat förbi och pratat om, tja — varför vi över huvud taget bryr oss om ljud.

Studio Virtanen ­Stockholm
Förra året var sannerligen Fredrik Virtanens år. Och varför skulle det inte ha varit det? Denna hatälskade buffel, denna murvel, tog klivet in i tv-rutan, in i våra Pocket Shop-butiker och in i gemene mans hjärta. Hans TV8-show Studio Virtanen har på två säsonger vuxit, gått från skakig rookie-tv till att bli något vi med självklarhet hoppar över till vid tiosnåret om kvällarna. Alltid roliga gäster, aldrig inställsamt, alltid hundraprocentigt underhållande.


Krog/Bar

Björns Bar Göteborg
En liten och väldigt njutbar slink-in-bar var faktiskt precis vad Göteborg behövde. Ett perfekt ställe för ett glas vin efter jobbet, men ett lika perfekt ställe att stanna hela kvällen på. För det är ju skoj att dricka sig igenom hela det generösa utbudet av bra viner på glas för att sedan beställa små delikatessrätter av oxfilé, ostron, små, små löjromstoastar, sallad och anklever. Alltså som det ska vara på en riktigt lyxig kvarterskrog.

Aveny No 1 Göteborg
Avenyn har blivit het igen. Det är här det händer nu. Locatelli, Parkbaren och nu Aveny 1. Alla har de bidragit till att Avenyn väckts till liv igen, att gatan just nu är mer hipp än Magasinsgatan och Vasastan. Aveny 1 har höga matambitioner. Så också gällande interiören. Den är en vitmålad version av slottet i Versailles. Den förstaklassiga menyn utgörs till stor del av flerrätters middagar med ända upp till tio rätter, eller drömmar som de föredrar att kalla dem. Vi håller med.

Locatelli Göteborg
Tänk dig en strandpromenad kantad av palmer. På stranden springer blonda flickor i bikini och på motsatt sida kör röda sportbilar. När synthmusiken når sitt crescendo dyker Locatellis logga upp över tvrutan. Nu när de baleariska yachtpop-vågorna sköljer över oss är Locatelli det hetaste stället i stan. Här har vi, mycket tack vare St. Göran och Qlints torsdagsklubb, pustat ut många gånger under året.

Hattori Sushi Devil ­Stockholm
I en tid då risbollar med rå fisk blivit det nya korv med bröd lyckas Hattori med bedriften att få sushi att framstå som exotiskt. En gränslös respekt för råvarorna kombinerad med en orädd inställning till nya innovationer resulterar i såväl förstklassig traditionell sashimi som spännande okonventionell maki på skinka och kött.

Esperanto
­Stockholm
Renoveringen av gamla Jarlateatern är i sig en storslagen handling, men gourmetrestaurangen som i år flyttade in i utrymmet efter den gamla garderoben har fullkomligt förtrollat krogStockholm. Med en sällsynt lyckad experimentlusta och en servis som präglas av perfektion har Esperanto dominerat som den finaste av finkrogar år 2006.

Locanda Klara Norra ­Stockholm
Locandas lyxtapas är små fantasifulla mästerverk av allt från anklever till spädgris. Här har vi kunnat fylla bordet med bedårande läckerheter, utan att behöva höra kreditkortet skrika av ångest i bakfickan, medan vi ätit oss uppspelta av serranopulver och sjöalger.


Krog

Trappaner Malmö-Lund
Sedan gourmetkrogen flyttade till ny adress har det hunnit ske mycket. Bland annat har matlagningen blivit experimentell men på den senaste tiden även mycket välsmakande. Krogen är nu i två etage och särskilt vinkällaren
ligger oss mycket varmt om hjärtat, kanske
varmare om hjärtat än någon annan vinkällare i
stan just nu.
 
Klostergatans Vin Och Delikatess Malmö-Lund
Lundensarna har det inte lätt när de ska välja pålitliga krogar att äta på. Men under året har det blivit ändring på det, det lilla brasseriet på Klostergatan serverar fenomenalt bra mat i den enkla franska skolan. Här träffas studenter och professorer, IT-miljonärer och bohemer, kort sagt alla som inte nöjer sig med något mediokert eller icke prisvärt.

Kin Long
Malmö-Lund
Den kinesiska matlagningskonsten tillhör världens främsta. Så synd då bara att det finns så få i Sverige som är genuint intresserade. Kin Long drar sitt strå till stacken med en fin och modern uppgradering, vilket inte bara gäller inredningen utan även kokkonsten och råvarorna.Bar/mötesplats

På Besök Malmö-Lund
Nobelvägen är numera befäst som den nya Möllevången. Kanske mycket tack vare det lilla kaféet På Besök som arrangerat konserter och livat upp stämningen i ett tidigare tråkigt område. Kaféet är även en bar med alkoholtillstånd vilket tydligt visar vägen för hur alla andra kaféer borde se på sin verksamhet.

Café Le Fil Du Rasoir Malmö-Lund
Malmös i särklass finaste salong har äntligen fått en bred publik. Under året har cocktailskakandet ökat, mycket tack vare den generösa barklubben Soir Rasoir som tydlig ledstjärna. Stans i särklass mest besökta After Work har dragit igång en trend som tidigare inte fanns.

Carib Kréol Antillo Bar & Restaurant Malmö-Lund
Västindien har på allvar kommit till Malmö. Reggaeklubbarna blir fler och fler fast riktiga karibiska barer har det varit ont om. Nu kan vi äntligen få oss en tallrik curryget med calypsoris till en stadig romdrink när vi lyssnar på reggae och hiphop som varje dag pumpar ut från det rangliga dj-båset.


Blogg

Alex Schulman ­Stockholm
Att driva en fungerande attackblogg handlar om tre saker: hög inläggsfrekvens, perfekt gehör för lyten och mänskliga brister, och naturligtvis, en personlighet som ligger och skaver precis på gränsen mot dårhus. Stureplan.se-mannen Alex Schulman har allt detta, och det är ingen slump att hans privata lilla bikt- och förolämpningskammare blivit en av de mest besökta 2006. Dessutom är han en utmärkt och orginell stilist — kvaliteter som annars sällan sitter i framsätet i den här journalistiska terrängen.

Fantasinyheter ­Stockholm
Med ”Löken”, även känt som fejknyhetstidningen
The Onion, som uppenbar förebild har Fantasinyheter på kort tid blivit en liten hamn som man måste segla in i dagligen. Hur den lilla, lilla redaktionen dagligen orkar pumpa ut så här mycket desinformation om Jacques Werups tjackpundarnamn, Sofi Fahrmans planerade brödbak och Teddy Lucics cameoroller i Hollywood, övergår vårt förstånd. Fantasinyheter är det nya Knife — ingen avsändare, djupt engagerade fans och... tja, väldigt bra.

Stockholm Grand Cru ­Stockholm
Vinbögeri är ett ålderstecken som vi alla kämpar in i döden för att undvika. Stockholm Grand Cru plockade ner tjutet från sin Bengt Fritiofsson-piedestal genom att recensera vinets viktigaste egenskap: attacken. Under året har vi inte bara stött på vin som smakar poppers, spritpenna och blod utan också serverats knivskarpa utelivsanalyser och förklaringar till varför den homosexuella simhopparen Greg Louganis mest av allt påminner om ett spanskt rosévin från 2005. Med Stockholm Grand Cru vid vår sida slapp vi ångesten över både vår egen alkoholism och vår flyende ungdom.


Form


Kling
Göteborg
Under konceptet I want Kling arbetar Karolina Kling med att utforma produkter och kläder som smälter samman under ett gemensamt tema med fokus på mönster. I sin senaste kollektion Ice scream hämtade hon inspiration från enkelheten i glassgrafik. Genom att experimentera med texturer och originella sömnadsmetoder skänkte hon plaggen ett unikt utseende.

Dennis & Peter Göteborg
Dennis & Peter kommer länge att få lida av jämförelser med den äldre styvbrodern Julian Red, något som inte känns helt rättvist. Där Julian etablerat sig som gatumodets lokale mästare visar de Saint Martins-examinerade bröderna att deras kläder mycket väl skulle hålla även på en internationell runway. Nu ska en av bröderna designa för Acne och vi hoppas att 2007 blir året då Dennis & Peter på allvar slår igenom, även internationellt.

Permanent Vacation
Göteborg
Designerparet Amanda och Alexandra sticker många i ögonen med sin provocerande enkelhet. Men för oss som alltid sett på kläder som något man förväntas bära och vara bekväm i är Permanent Vacation en tacksam befrielse och ett stort långfinger till modevärlden. År 2006 bjöd på den anspråkslösa debutkollektionen och nu hoppas vi på att paret ska börja göra även herrkläder.

Skateboardanläggningen I Stapelbäddsparken Malmö-Lund
Skatelandskapet i Stapelbäddsparken är en tolkning av staden. Välbekanta objekt som trappor, trottoarkanter, tomma bassänger och ledstänger har lyfts ur sitt sammanhang och reducerats på innehåll, utseende och funktioner. Det enda som återstår är den strikt åkmässiga aspekten, återskapad i len vit betong. En lämplig estetisk pendang till Turning Torso.

Linda Hammar
Malmö-Lund
Lashy
Varför åka till New York och shoppa Manolo Blahniks, när Lashy finns i Malmö? Linda Hammars skor lyckas med konststycket att vara både retro och nyskapande. En modell
andas soaré i Budapest -67, en annan Linje
lusta. Snygga är en alltför tam beskrivning. De är snarare raffiga, chica och åh så glammiga.

Lärarhögskolan
Malmö-Lund
Kvarteret Orkanen
Länge vände Malmö ryggen mot havet. Centralstationen var civilisationens sista utpost. Så är det inte längre. En 150 meter lång byggnad med spektakulärt veckad fasad i räfflat glas ligger nu och glittrar i hamninloppet. Här ryms Lärarhögskolan och, överst, högskolebiblioteket. En värdig port västerut: mot vattnet, Bo01 och horisonten!


Mode


+46 ­Stockholm
Några unga karlar från Odd Projects bestämde sig 2006 för att Sveriges modebransch led. De startade samarbete med UD och fixade hit
internationella modecelebriteter som bedömde våra svenska designers, och utsåg fyra vinnare till +46-visningen. Nästa modevecka blir det en stor mässa, utställningar av internationella modeskapare och visningar av några av våra bästa designers. Varför har ingen gjort detta förut?

Åsa Westlund ­Stockholm
Scene by Tjallmalla
För många mest känd som kvinnan som skapade den snyggaste kombinationen av träskor och pumps någonsin, men 2006 blev hon också känd för den fantastiska, 70-talsromantiserade kollektion hon skapade för Tjallamallas eget märke Scene by Tjallamalla. Alla från Kayo till Kitty on the Catwalk-Sophie älskar dem, och vi förstår dem.
 
Beyond Retro ­Stockholm
De kom in som en defibrillator på Stockholms second hand-marknad och skakade den hastigt och lustigt till liv igen. Efter att ha köpt och skänkt tillbaka våra mormödrars kaftaner en handfull gånger tackade vi högre makter när Londonbutiken Beyond Retro plötsligt fick en filial i en källare på Åsögatan med det bästa i genren som kan köpas för pengar. Väldigt lite pengar också för den delen.Film


Leila Khaled — flygkapare Göteborg
regi Lina Makboul
Lina Makbouls möte med sin forna ungdoms­idol, den första kvinnliga flygplanskaparen Leila Khaled, har resulterat i en fullkomligt självlysande dokumentär. Med en redigering och ett arkivmaterial som andra dokumentärfilmare bara fantiserar om sammankopplas historia och samtid. Makbouls personliga ingång och Khaleds brist på skuldkänslor ställer frågan om engagemang och ansvar på sin allra yttersta spets. Resultatet är ett initierat och nyanserat porträtt som visar människan bakom dådet, bakom terroristen.

Sofia Pekkari Göteborg
I mars förra året sändes de första avsnitten av serien Möbelhandlarens dotter. Denna dotter spelades av 20-åriga Sofia Pekkari. Serien blev en succé och efter sin lysande insats blev Sofia tillfrågad om hon ville vara med i Claes Erikssons film Den enskilde medborgaren. (En film som hon också kom att sjunga ledmotivet till.) Hon imponerar i sin roll som den samvetsgranna Viveca, och befäster sin position som en av Sveriges i särklass mest intressanta skådespelerskor.

Weekend Göteborg
regi Henrik Andersson
Henrik Anderssons kortfilm Weekend är ett satiriskt mästerverk om den banala vardagen och människans schablonmässiga uttryck. Det är samhällskritik när den är som bäst. De två parens fördomar och kvävda ilska skapar en intressant kontrast till den stilistiska formen och välputsade ytan. Att de två männen i filmen ser ut att vara hämtade från Beastie Boys video Sabotage gör det hela, om möjligt, ännu mer roande.

Sista Dagen Malmö-Lund
Sällsynt trovärdig dialog, smått lysande skådespelarprestationer och ett proffsigt och fräscht bildspråk gör denna lågbudgethistoria till något utöver det vanliga. Med säkert handlag berättar långfilmsdebuterande Magnus Hedberg om karriär-paret Markus och Karin och slacker-paret Peter och Minna som livskrisar sig igenom några dagar i en stuga på landet. Det kanske inte ser så spännande ut på papperet men det är en ren fröjd att beskåda på bioduken.

Belfast Girls Malmö-Lund
Dokumentärfilmaren Malin Andersson tar oss till det av religiösa motsättningar splittrade Belfast. Där träffar vi tonårsflickorna Mairéad och Christine som lever på var sin sida av fredsmuren som skiljer protestanter och katoliker åt. Belfast Girls är på samma gång en varm och stillsam vardagsskildring och en
ytterst gripande redogörelse av det cementerade fiendeskapets mekanismer.

Container Malmö-Lund
En dämpad kvinnoröst läser en långdikt över gryniga bilder på en tjock vit man och en mager asiatisk kvinna. Mannen och kvinnan slickar speglar och vandrar genom förfallna lägenheter, ibland tejpar mannen en fosterliknande docka över ansiktet. Lukas Moodyssons senaste film är något så fantastiskt som
en svartvit konstfilm som drabbar lika hårt
som någonsin Fucking åmål, Tillsammans eller Lilja 4-ever. En smärtsamt vacker upplevelse.

Måns Mårlind och Björn Stein ­Stockholm
Storm
Ibland måste man spänna bågen hårdare än nöden kräver. Den svårplacerade filmarduon Måns Mårlind och Björn Stein lyckades med Storm på ett ögonblick att dela in sin publik i fans och hatare. Det är bra. Med urbanitet, fantasyelement och barndomens dagboksanteckningar som bas blev Storm en skapelse som inte liknar någonting annat.

Linus Thorell, Mikael Stenberg och ­Johan Söderberg ­Stockholm
Planeten
Högkultur och radioaktiva måltider i all ära, men 2006 var förstås i första hand klimatdebattens stora år. Med diverse upprop, Nature-artiklar och Al Gore som allierade, kunde inte Linus Thorell, Mikael Stenberg och Johan Söderbergs apokalyps-co-effort Planeten kommit lägligare. Både som tv- och film-produktion har den ett scoop och en ambitionsnivå som gör den svår att bortse från. Oavsett var man står i själva sakfrågan.

Felix Herngren ­Stockholm
Varannan vecka
The Matrix, reklamfilm och en rejäl grabbnäve klena Woody Allen-nerver är centrala ingredienser när Herngren-fabrikens kanske formsäkraste film hittills rullas ut. Varannan vecka knyter stämningsmässigt an både till Vuxna människor-neuroser och Lasse Hallströms klassiska Stockholmsskildringar. Men mest nöjda är vi med valet av Felix Herngren som Arn-friserad, vilsen reklamare. Han bjuder på en ny vitaliet, och vi ser fram mot nästa samarbete.Litteratur


Henrik Nilsson
Malmö-Lund
Nätterna, Verónica
Henrik Nilsson har skrivit en novellsamling som har sin yttre, fysiska bas i Lissabon. Vi är där i de smala gränderna, på kaféerna, vid floden Tejo. Men dess inre, mentala bas är människans existens: vad vi gör med våra liv. På en prosa som naglas fast på bara huden ställer Henrik Nilsson frågor som inte går att besvara, men som icke desto mindre måste ställas. Det är litteratur som lyckas med det kanske svåraste konststycket: att göra det privata allmängiltigt.

Ida Linde Malmö-Lund
Maskinflickans testamente
Ida Linde har skrivit en diktsamling som på många sätt har beröringspunkter med den dramatiska genren. Dikterna bygger också på pjäsen med samma namn, som rönte stor framgång. Lindes styrka är det surrealistiska, arketypernas svarta humor. Förenklingen är också förfiningen, i nidbilden av Svennesverige finns en kärlek som lyser igenom.

Härnqvists Bokförlag Malmö-Lund
Malmöbaserade Härnqvists Bokförlag har markerat revir på den amerikanska litteraturscenens allra smutsigaste bakgård. De har gett ut Kinky Friedman, Charles Bukowski och en fantastisk nyöversatt Bukowski-biografi. Dessutom arrangerade de en sjuhelvetes Bukowski-kväll på Panora. Medan den legendariska översättaren Einar Heckscher läste sina favoritdikter av den gamla snuskgubben gick det upp för oss att Härnqvists är något så pass unikt som ett kul bokförlag.


Läsning


Per Johansson Göteborg
Göteborg i päls
Per Johansson gjorde vad hela vår generation alltid drömt om, men han gjorde det bättre än vad vi andra skulle ha gjort det: han använde sin textbegåvning till att berätta om sin vardag. I romandebuten Göteborg i päls lämnar han det semiakademiska livet till förmån för disken på en krog i Haga. Det låter kanske inte särskilt märkvärdigt men för oss har Per Johansson lyckats tillfredsställa ett tomt hål i samtidsprosan och framstår som en litteraturens Broder Daniel.

Zac O’Yeah Göteborg
Tandooriälgen
Om Zac O’Yeahs förra bok Guru var en bisarr och skruvad skapelse är framtidsdystopin Tandooriälgen några snäpp värre. Författaren vrider och vänder på den annars stereotypa kriminalromanformen, leker med karaktärerna och förlägger handlingen till ett framtida Göteborg där den indiska kulturen blivit hegemoni. Formen är ovanlig på gränsen till provocerande men Tandooriälgen är ett strålande exempel på klassiskt satiriskt författarhantverk.

Marcus Birro Göteborg
Marcus Birro är den motståndsman Gunnar Ekelöf skrev om. Med sitt manifest kämpar han mot den utbredda indolensen och den kulturella lättjan som förgiftar vårt land. I sin senaste diktsamling 43 dikter har han på ett emotionellt och lättillgängligt sätt skildrat romantikerns oundvikliga melankoli.

Sara Stridsberg ­Stockholm
Med Drömfakulteten, ett upprop slash litterär brandtalsfantasi om SCUM-manifestets upphovskvinna Valerie Solanas, visar Sara Stridsberg sin klass. Det är lite En djävla helg, lite Sarah, prosa och militarismlyrik uppblandat med manusliknande replikskiften — men framför allt en unik och kraftfull bit idéhistoria.

Martina Lowden ­Stockholm
Inte nog med att Martina Lowden är årets coolaste debutant och har skrivit årets såväl tjockaste som vackraste bok och förlänat den årets bästa titel — boken är dessutom riktigt jävla bra. Ung, elitistisk, rolig och intelligent. Det är inte dagböcker som är det nya skarpa, det är Martina Lowdens Allt som är det. En tjottablängare mitt i zeitgeisten.

Martin Luuk ­Stockholm
Mikrobok. Pamflett. Stridskrift. Lite gamla bokstäver ur garderoben som var tvungna att komma ut och röra lite på sig. Det finns många sätt att beskriva Killing-doldisen och kontextskeptikern Martin Luuks märkvärdiga serie skrifter för Loyal Press. Med textserien Jag ska sluta träffa folk och börja umgås via kommunikéer, Jimmy och jag, Kära ballongis och Mamsen hittar Luuk ett ofiltrerat och attackerande språk som får oss att hoppas på en utgivning som blir lång och skiftande.Teater


Folkteaterns lilla scen
­Göteborg
Folkteaterns lilla scen är lillasystern som har lämnats ifred och fått utvecklas efter eget huvud. Lilla scenen är det riktigt stora på Folkteatern. Vare sig det handlar om att hysa Unga Folkteatern eller att vara gästspelsscen. Folkteaterns lilla scen tar scenkonsten på allvar och ger ung dramatik och unga scenkonstnärer den plats de förtjänar i Göteborg.

The Mental States of Gothenburg Göteborg
Idé, regi, textredigering samt 13% manus: Mattias Andersson
 Ja, vad säger man? När vi först hörde talas om projektet lät det väl pretentiöst, men ack så fel man kan ha. Att se The mental states of Gothenburg är som att titta på en klass amfetaminberusade högstadieelever i ett bollhav. Mattias Andersson och hans ensemble har vågat lita på styrkan i de intervjuade ungdomarnas språk och på deras tankar om livet och allt det andra. De har skapat en metaföreställning där alla, även pjäsförfattaren och teaterns personal måste ta ställning. Det är stort.

Teater Triptyk Göteborg
Efter att andra delen i Teater Triptyks trilogi om kriget, Malhalle, spelats under hösten är våra tvivel undanröjda, Triptyk har gjort en av årets mest angelägna föreställningar. Deniz Hellbergs text slingrar sig genom teoretiska utvikningar, subtil svart humor och retoriska tirader. Hans intellektualiserande kring kriget som kulturell fetisch skruvar igång både våra hjärtan och hjärnor. Den färdigtuggade teatertextens tid är förbi. Länge leve Teater Triptyk!

Malin Hellkvist Sellén ­Stockholm
koreograf
Vi har hållit ögonen på dig länge nu. Vi har trängts med queerteoretiker, dansflator, åttiotalsestetiker, kulturtanter, svennebananer och alla andra för att få bästa platsen på verk som Dom ger tanken kropp, Projekt — genusneutral armé på uppdrag, Kung Kristina, Bättre folk och Principerna. Nu tar vi bladet från munnen, nu mäktar vi inte hålla tillbaka känslorna längre. Malin! Vi älskar dig!

Rädsla äter själen ­Stockholm
teaterföreställning
Mycket fint har runnit fram på Teater Galeasen. I årets Fassbinderhyllning, pjäsen som bygger på filmmanuset till Rädsla urholkar själen, flöt alla kreativa bäckar — spel, regi, text, scen, ljus, ljud — samman till en magnifik teaterflod. Och vi grät i kapp med det alldeles äkta regnet som föll som tårar från taket.

Dansens Hus ­Stockholm
dansscen
Vi är inte förvånande över att den femtonårs­jubilerande scenen för samtida danskonst har slagit publikrekord i år. Själva har vi sprungit där var och varannan vecka för att se storheter som Batsheva Dance Company, Dorte Olesen, Charlotte Engelkes, Les Ballets C. de la B, Zero visibility corp, Gisèle Vienne och många fler. Dansens Hus har gett oss ett superår fyllt av rosor, stjärnor och godisregn!scen


Skånes Dansteater
Malmö-Lund
Kanske var det flytten till nya lokaler i Västra hamnen som fick Skånes Dansteater att verkligen spänna bågen och sikta mot toppen. Glädjande nog brast inte strängen. Storsatsningarna 2nd construction och Pers planet genomfördes med självklar estetisk säkerhet elegans. Även i det mer intima formatet, som i Inifrån, övertygar Skånes Dansteater på ett sällan skådat sätt.

Operaverkstan Malmö-Lund
Operaverkstan är unik: En konstnärlig verkstad inom opera och musikdramatik med barn och ungdomar i fokus. Med öppet sinne för ord, ton, bild, sång och rytm undersöker man tillsammans med publiken vad musik, drama och opera kan vara. Projektet blev så lyckat att Operverkstan blev en permanent del av Malmö Opera 2006.

Christina Ouzounidis Malmö-Lund
Dramatikern Christina Ouzounidis är närmast osannolikt produktiv. Det finns det i och för sig fler som är, men knappast med samma målmedvetet undersökande fokus. Hennes pjäser är stramt uppbyggda, stiliserade och håller en hög teoretisk och intellektuell nivå. Oftast är plattformen Teatr Weimar, men hennes texter har även ingått i den svensk-sibiriska uppsättningen Ofelia ofelia på Dansstationen.Konst


Dan Perrin
Göteborg
Lars Nittve, Moderna museets chef, säger att centrum egentligen ligger i periferin — i meningen det kommande, det spännande, det nyskapande. Han har förstås rätt i det. Så har det alltid varit. Och det är där, på strategiska punkter i periferin vi på Nöjesguiden alltid ligger och spanar. Dan Perrin befinner sig också där någonstans. Men inte så länge till. Strax är det för sent att upptäcka honom. Snart är han i allemansland. Redan kastar sig Bukowskis över Dans målningar. Man förstår varför. Hans bilder är rörande och gåtfulla. Idylliska, poetiska och triviala. Allt på samma gång faktiskt.

Galleri Viktoria Göteborg
Galleri Viktoria skiter fullständigt i vad som hänt inom konsten de senaste tjugofem åren. Den lite tjuriga hållningen är charmig. Här visar man lite av varje, men aldrig torr konceptkonst. Det finns fler gallerier med liknande inriktning, men få gallerier har så färgstarka konstnärer som Viktoria har i sitt stall. De man visar tar ut svängarna och smaskar på lite. Ja, inte så lite alltid förresten. Ta till exempel Bengt Lindström eller hädangångne Mauritz Karström. Rolling Stones-gitarristen Ronnie Wood är en annan av galleriets konstnärer. Också en karaktär... Viktoria tar ansvar för den sinnliga, expressiva konsten. Det är inget som ger höga poäng medialt idag. Men i publiken är vi många som är mycket tacksamma.

Frida Yngström Göteborg
Frida Yngström vet hur man gör idag — man låter någon eller några andra göra grovjobbet. Sen signerar man utställningen. Så det ”självporträtt” hon ställde ut på galleri Rotor i våras bestod av en samling porträtt som hon låtit gatukonstnärer över olika delar av världen göra av henne. Och kompisarna på Valand fick också porträttera henne. En slagfärdig idé som resulterade i ett rikt sammansatt porträtt. Senare på Konsthallen ger hon oss ytterligare en variant, då hon ”live” inför besökarna målar sitt eget porträtt. Onekligen en livgivande injektion i en gammal intressant genre.

Konstföreningen Aura Malmö-Lund
Sedan 1929 har galleriet i Krognoshuset på Mårtenstorget varit ett stabilt nav i Lunds konstliv, men de senaste åren har vi besökt huset med allt större glädje och stannat därinne allt längre. Det är häftigt att känna historiens vingslag och samtidigt bli utsatt för högoktanig samtidskonst.

Lars Grambye Malmö-Lund
chef på Malmö Konsthall
Publiken har dragits mellan ytterligheterna de senaste åren. Från enslig ljudinstallation och ljus, till överdådig aerofeminism och Ernesto Netos tyginklädda boll- och skumgummifantasi. Lars Grambye har under sitt chefskap visat konstens bredd och möjligheter för största tänkbara publik.

Leif Holmstrand Malmö-Lund
Leif Holmstrand kör benhårt sitt race med virkade och stickade skulpturer, skräckinjagande performances, tvättlineinstallationer och dinglande barnvagnar. Dessutom skriver han utmärkt poesi. En konstnär och författare som sätter Malmö på Sverigekartan — inom mycket kort även på världskartan.

moderna muséet ­Stockholm
Moderna museet har gjort ett par av de bästa utställningarna i Stockholm i år. Med Modernautställningen, Paul McCarthy och Africa Remix, tillsammans med den månatliga utställningsserien 1:a på Moderna håller Moderna museet sin ställning som en institution för samtidskonst av världsklass.

Nils Edvardsson
­Stockholm
Nils Edvardsson arbetar gränslöst i flera discipliner samtidigt. Han gör performance som står ut från mängden och arbetar på innovativa och egna sätt med ljud och video. Efter videoshowen i en kokong på AK28 på Liljevalchs har han nu spelat in ljudet av Sveriges kraftstationer.

Pernilla Zetterman ­Stockholm
Med fotografier på uppmärksammade grupp­utställningar i Sverige, och aktuell med en stor installation i KTH:s nya entré är Pernilla Zetterman en av de bästa svenska konstnärerna just nu som inte varit representerad på Modernautställningen. Med fotografier som undersöker teman som arv, prestation och kontroll är hon en konstnär på uppgång med ett bra år bakom sig.Klubb


Caviar ­Göteborg
Vi minns 2006 som året då den elektroniska musiken tog över våra stereoapparater och iPods. Profeterna Piotr Zaleski, John Zachau och Anton Klint kom med klubben Caviar att bli våra vägvisare. Genom att boka tunga namn som Curtis Vodka, Metro Area och Tim Sweeney fick de Uppåt Framåt att kännas lika hett som en svartklubb i New York. Sällan har Göteborg dansat så hängivet.

Glory Crew ­
Göteborg
På Nöjesguiden har vi i vår rapportering om Glory Crews projekt till en början varit smått skeptiska. En sommarklubb på båten Rio-Rio? Ett balkanband inlåst i en bur på Respekt? Vi hade fel, Glory Crew hade rätt. Glory Boat gjorde en fantastisk sommar, med otroliga djs och idiotbad i kanalen, och stämningen på Beli Konj Club har under hösten utklassat allt motstånd med kilometermarginal.

The Eye ­Göteborg
Nefertitis fredagsklubb började som ett hemligt sällskap, men som med alla fantastiska hemligheter spred sig vetskapen om The Eye fort. Fredrik Nyberg, Cazuma Mori och Elof Ivarsson heter våra välgörare, som en gång i veckan guidat oss till Ett Högre Medvetande Genom Elektronisk Musik. Massor av samarbetspartners, uppfinningsrikedom och begåvade bokningar har gjort The Eye till ett av stans allra säkraste festkort.

Oh, Baby — I like It Raw Malmö-Lund
Efter en intim start i Tangopalatsets källare, till Jeriko och en sommar vi sällan glömmer, till att till dags dato vara en av stans bästa klubbar med ett mytomspunnet rykte där uppe i landet. En årssammanfattning utan att nämna Jonas Grönlund och Oscar Villata är inget annat än en ren felaktighet. Oh, Baby — I Like It Raw är 2006 i ett nötskal.

Skånes Ljudpark Malmö-Lund
Är man proffs så är man proffs. Klubbräven Johanna Olofsson och Malmös stolthet Jason Diakité visade sig vara en klubbduo made in heaven. Sommaren på Amore var magisk, om inte helt galen, hösten likaså. Vi drömmer fortfarande mardrömmar om köerna. Och vad vi vet är det inte någon annan Malmöklubb som åker på turné? Just precis.

Vogon Variety Malmö-Lund
Den mörka underjorden är som mest attraktiv i Malmö. Vogon Variety har tillsammans med systerklubbarna Neon och Neostalgia visat världen att Malmö har en trogen scen för synth, goth, fetish och uniformsdisco. Trots närmast noll mediabevakning är festerna alltid imponerande nog fullpackade med uppklädda nattdjur.

Hoochy Cootchy ­Stockholm
Kägelbanan
Ingen kan väl ha lyckats undgå att årets retropryl har varit burlesque. Glittriga humorshower förpackade i hatt, handskar och rött läppstift är förhoppningsvis här för att stanna. Trots att gränsen mellan stramt nörderi och festligt, folkligt, fullsatt i sådana här sammanhang är hårfin, lyckas Knicker Kittens alltid öppna dörren till en drömliknande värld där du skriver reglerna. Med öppen famn, en förförisk blick och ett trollbindande skratt har de tagit oss med ut i natten, till en annan tid och en annan plats.

Nacht ­Stockholm
Spybar
Handlar det bara om att klä upp sig? Nej, det handlar om att känna gemenskap. Att få sticka ut, vara sig själv eller någon helt annan utan att bli hånad. Att tillsammans hoppa upp och ner utan riktning i flera timmar. Svettas, hångla, pula och gnugga till Kornéls tunga technobeats och fluffiga trancehits. Se det vackra i kombinationen blek, smal, peruk och nagellack. Våga vråla med i Kitty on the Catwalks oslagbara happy-blippblopp-doffdoff-dängor Pro Ana party slamma’ och Charlie the partycat. Världens hjärtligaste ytlighet i hela världen, någonsin.

Ace ­Stockholm
Mango
Blandningen livemusik, indiehits och dunka­dunka är fenomenal. Stämningen är bautahög och man måste ha visselpipa för att höras mest på dansgolvet. Den ultimata drömmen som blev sann, ett högstadiedisco med bar där alla är ”de coola”. Det är få saker som är roligare än ölhävning, masshångel, råröj eller att få ragga på klubbarrangörerna.Musik


The Studio ­Göteborg
Dan Lissvik och Rasmus Hägg är en kreativ duo som likt en snöboll rullar utför och växer exponentiellt. Förutom sina bisysslor, konst/modellande/foto/skivspelande, har de tillsammans popbandet The Studio som går från klarhet till klarhet. Från första indie-statementsingeln The end of fame har man via hitlåtar som No comply utvecklats till det som fått känneteckna musikåret 2006, eskapistisk popmusik som passar lika bra i iPoden som på dansgolvet. De kallar senaste skivan West coast. Vi kallar den ett mästerverk.

Love Is All ­Göteborg
Love Is All är ett fantastiskt band som vi, utan att vi visste om det, har saknat. Vi har väntat och längtat efter den dagen då en skiva som Nine times that same song skulle rädda oss. Nu plötsligt är den här, och vi mår asbra och kan inte sluta sjunga med.
Love Is All har med sin rakt-på-sak-attityd och glädje träffat oss rätt i hjärtat och lämnat oss lite avundsjuka på en skiva som vi alla önskar att vi hade kunnat göra.

Fibes, Oh Fibes! ­Göteborg
Att nominera Fibes och deras Emotional är sannolikt det enklaste vi någonsin gjort. Varje kompisgäng har en oklanderlig människa som det inte går att tycka illa om. Fibes, Oh Fibes! består av den människan sexfalt. Försök, gör en uppriktig ansträngning, att tycka illa om dessa killar. Det är helt omöjligt. Som en liten krydda är de dessutom stadens i särklass bästa live-akt och har släppt en fantastiskt stark uppföljare till den lysande debuten Still fresh. Nomineringen var solklar.

Patrik Skoog Malmö-Lund
Han är en av världens mest respekterade technoproducenter och pendlar mellan att turnera i Ryssland och spela skivor på Metro i Malmö. Patrik Skoog är namnet men några känner honom under det nya aliaset Agaric eller det gamla Headroom. Han fick sitt första skivkontrakt som artonåring, idag ger han ut sparsmakad, minimalistisk, rytmisk techno på egna etiketten We Are. Han är uppe i över 75 tolvtummare på olika bolag världen över — Malmös kanske största globala artist.

The Radio Dept. Malmö-Lund
Efter det monumentala debutalbumet 2003 och ett par magnifika ep:s i fjol återkom The Radio Dept. i år som ett förvandlat band med nya plattan Pet grief. Borta var gitarrväggarna och det söndertrasade soundet. Skulle vi då känna igen vårt favoritband? Utan tvekan! Lika starka låtar, samma sorgsna klang, oförändrad attityd. Inget band passade bättre än The Radio Dept. på Marie Antoinette-soundtracket.

Tingsek Malmö-Lund
När Södra Sandbys stolthet i år släppte sitt
andra album, World of its own, var det såväl
målet som starten på en karriär. Tingsek har gjort en lång resa: från bullrig pop i Sideshow Bob, via lo-fi country i Loosegoats, till Timbuktus lite aparta vapendragare. Här har till sist alla influenser flutit samman till en endaste ren källa. Nu är han framme, nu börjar äventyret!

Ison och Fille ­Stockholm
2006 var året då våra hiphopgiganter släppte nytt material — och då syftar vi på Petter, Fattaru och Ison & Fille. Allra klarast lyste Ison och Filles Stolthet, högtalarna blev som ett jäkla solarium så fort vi lyssnade. Det är så mycket feelgood över Ison och Fille. Ingen vi känner som träffat dem har någonsin ett negativt ord att yttra. Deras beats och rim tar fram det bästa i dig, så länge det bästa är att le stort och chilla på en prilla, hela dagen, varje dag.

Salem al Fakir ­Stockholm
Vi trodde inte våra öron när vi hörde Salem al Fakir för första gången. Det var på radio, låten hette Dream girl och vi vägrade tro att det var något nyproducerat, ännu mindre att det var svenskt. Men det var det, och Sverige borde spricka av stolthet över att ha avlat fram ett sådant stycke musikgeni. Ord som svängig och Stevie Wonder är vad munnen vill säga. Hjärtat, det vill bara älska.

Clitspit ­Stockholm
Det var när mp3-bloggen Clitspit omvandlades till ett hemlig community för musiknördar och klubbkids som verksamheten tog fart ordentligt. Baltimoremixar, klubbtips, och framtida topplistehits utbyts i en rasande takt bland en allt större sluten skara — på de fantastiska klubbkvällarna i Clitspits regi har dock alla varit välkomna.Glädje­spridare/nöjesförbättrare


Rasmus Krage ­Göteborg
Luxxury
Rasmus Krage är förmodligen helt dum i huvudet. Det florerar otroligt många rykten om honom och essensen i samtliga är hans totala brist på respekt för både pengar och sig själv. Men denna kompromisslösa livsinställning tillåter honom att arrangera fester/klubbar och boka band på helt andra villkor än konkurrenterna. Rasmus hjärta och engagemang är lika stort som Göteborg och vi är honom djupt tacksamma för åtminstone fem fantastiska kvällar och tre bandupptäckter 2006.

Baddaren ­Göteborg
Under fyra onsdagskvällar i somras kokade det på Henriksbergs takterrass. Det var klubben Baddaren som orsakade de höga temperaturerna, och alla vi som tidigare fnyst åt covers fick det hett om öronen. Håkan Hellströms kompband Augustifamiljen rotade tillsammans med inbjudna gäster (och vilka gäster!) fram gamla och mindre gamla klassiker och bjöd på euforiskt glada klubbkvällar vi sent kommer glömma.

Ingvar Oldsberg ­Göteborg
Han är inte bara Sveriges bästa programledare som gör mer redaktionellt arbete än vad som är känt, han är även en underbar profil i det Göteborgska utelivet. Har någon någonsin sett detta kärnkraftverk av positiv energi sura ute på krogen i Göteborg? Eller när ni mött honom på gatan? Ingvar Oldsberg är den optimala representanten för det coola, smarta, hippa, varma, framgångsrika och underbara Göteborg. På riktigt.

Inkonst Malmö-Lund
Inkonst lyckades flytta in de fantastiska lokalerna i början av året och sedan dess har det verkligen inte varit tyst. Debatter i pressen, grannar som klagar och besökare som jublar har faktiskt tillhört vardagen. Mest glada är vi för att en nattklubb äntligen får kalla sig kulturförening och att teatern har gett oss fantastiska gästspel. Året hade inte varit lika roligt utan Inkonst.

Sommarscen Malmö Malmö-Lund
Trodde du att Malmö stängde ner över sommaren, som en hunsad medelmåtta till tätort? Du kunde inte ha mer fel. Utomhusbio, opera, kletzmermusik och dansföreställningar avlöste varandra och gjorde Malmö till en stad värd att stanna i och njuta av under juni, juli och augusti. Sommarscen Malmö var det självklara vattenhålet för kulturtörstande stadsbor.

Göteborgs Choklad- Och Karamellfabrik Malmö-Lund
Chokladbutiker går det tretton på dussinet av
men oss veterligen finns det bara en som är stor som en fängelsecell och har 37 anställda.
 Ägaren till Göteborgs Choklad- och Karamellfabrik i Lund startade butiken mest för att kunna ge drägliga jobb åt sina slackervänner. När växthuseffektdokumentären En obekväm sanning gick på bio betalade han för sina kunders biljetter ur egen ficka bara för att han tyckte att det var en viktig film. En chokladfabrik med hög kuffaktor som mättar magen, värmer hjärtat och kyler av klimatet.

Spy Bar ­Stockholm
För bara ett år sedan så hade väl ingen kunnat tro att Spy Bar någonsin skulle bli hett för andra än västgötar på affärsbesök. Nu är lämmeltåget från Riche vid två-snåret en lika vanlig syn som Cheap Monday-stjärten. Själarna bakom det hela har gjort ett hästjobb, och resultatet blev högt över allas förväntningar. Sällan har ett ställe på så kort tid känts som ett så självklart val i Stockholmsnatten.

Fritz Frukost ­Stockholm
Egentligen är det himla konstigt att ingen gjort detta förut. Idéen känns så självklar. Det är söndag, du är bakis, du vill inte vara ensam, du är hungrig och tystnad blir för abrupt efter gårdagens härjande. Enter: Fritz Corners frukostar på fiket Louis Louie. Popstjärna sätter frullemeny, bestämmer musik och spelar ett litet liveset. Och allt är gratis! I höst har bland annat Juni Järvi och Andreas Tilliander smekt liv i våra söndagsslitna lemmar.

Debaser Medis ­Stockholm
Av Mondos gympasalskänsla finns inget kvar, väggarna är fräscha, ljudet fantastiskt och maten likaså. Men det bästa med Debaser Medis är ju så klart bokningarna. Herregud, man blir ju ruinerad. I år har de stoltserat med till exempel Sparklehorse och Yo La Tengo och och vi väntar med iver på att få höra om nästa års stordåd.
Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!