Nöjesguiden har träffat nästan hela Amason för att prata om Galaxy II, deras arbetsprocesser och varför det nya albumet blivit mer experimentellt.
När Nöjesguiden träffade Amason i juli 2019 skulle de precis släppa albumet Galaxy I och höll på att färdigställa uppföljaren Galaxy II. Sen kom pandemin och livet i vägen vilket gjort att albumet släpps först nu i november. Vi möts i bandets studio på Södermalm i Stockholm. Fyra av fem bandmedlemmar, Amanda Bergman, Gustav Ejstes, Pontus Winnberg och Nils Törnqvist trillar in en efter en. De är mitt uppe i sina förberedelser för sin stundande turné.
Amanda: Det börjar kännas riktigt kul. Det har varit ganska abstrakt länge. Vi har hållit på med skivan i fyra år.
Nils: Det känns väldigt bra. Den är komiskt sen.
Gustav: Verkligen, det är inte en dag för tidigt.
Tanken var att albumet skulle släppas i början av 2020, men när covid-19 kom beskriver de det som att alla regler försvann, vilket gav dem en gyllene chans att zona ut. De tyckte inte heller att det kändes helt bekvämt att släppa musik mitt i en pandemi.
A: Det sista världen behövde var att ett rötet indieband skulle släppa en skiva.
Gjorde ni om mycket?
A: Ganska, kanske 60 procent. Skivan var halvklar och när vi tog upp den igen insåg vi att vi behövde göra något som kändes mer aktuellt för där vi var då.
P: Vi trodde att vi var färdiga men var inte det.
A: Vi har för första gången skippat låtar, annars har vi alltid använt exakt allt vi skrivit.
G: Det är också två låtar som är försvunna...
Va, vad hände med dem?
G: Det är ingen som vet, på riktigt, de är inspelade men de är borta.
Hur skulle ni säga att albumet skiljer sig från första delen?
P: I astronomin har man både expansion och implosion. Galaxy I var mer expanderande, Galaxy II är mer imploderande.
A: Universum är som en deg med russin som jäser. På samma sätt blir det längre och längre mellan våra russin i kakan.
Det känns mer experimentellt än det förra?
P: Ja, vanligtvis brukar de mer experimentella låtarna ackompanjeras av låtar som är lite mer radioformaterade, men de kulorna hade vi redan bränt av.
A: Det krävs att man är mindre ängslig för att kunna släppa iväg en sådan skiva. Vi befinner oss på en så pass trygg plats med varandra, och vet vad vi förmår musikaliskt, då har man lite större svängrum. Vi hade lite andra ambitioner med förra skivan, det har inte varit viktigast nu huruvida vi blir spelade i radio eller inte.
Bandet spelade sin sista större spelning samma dag som regeringen begränsade antalet besökare på liveevenemang till 500. Men de har ändå kunnat hålla sig aktiva under pandemin och jobbat med ett antal olika projekt och gjort en hel del anpassade spelningar.
Ni hade redan tidigare svårt att hinna ses, blev det ännu svårare under pandemin?
A: Vi har vant oss vid det. Det är klart att det påverkar våra skrivprocesser i synnerhet. Vi kan inte ses varje dag och fundera på det bästa möjliga refrängackordet.
P: Det som blir klart ges ut. Det är kort sagt vårt livsmotto.
A: Det ger på gott och ont ett utrymme för oss att ömsom se Amason som en heltidssyssla, och ömsom som ett korplag.
Ny musik är ännu inte påbörjad, utan får vänta till efter turnerandet. De har uppskattat att de kunnat dra ner på tempot och det har bland annat resulterat i tid till fler samarbeten, som låten Picture Seas med Seinabo Sey. Men det finns en vilja att utveckla arbetsprocessen till nästa album, något som är utmanande i livspusslet och det faktum att de sköter det mesta själva.
A: Ibland kan man undra vad som skulle hända musikaliskt om vi bytte arbetssätt, det ska vi prova har vi sagt.
N: Vi ska testa det någon gång, när barnen har flyttat hemifrån.
P: I normala fall så gör man 35-40 låtar, som sen resulterar i tio som blir en skiva. Det är inte säkert att det blir bättre, men logiken säger att det borde bli det.
Tycker ni om att jobba under press?
A: Så som vi jobbar nu kan jag inte sitta i tre veckor och fundera på formuleringar. Det blir en vattenstämpel av vad som finns i det gemensamma humöret. Men man mår själv lite sämre, av att känna att man bara spydde ut något, då blir det skämshjärna.
N: Men det är det som är tryggheten att vara i ett band, att man inte står för det helt själv.
G: Man kan inte sitta och ha en låt halvt bubblande i huvudet i veckor. Det som händer på fem minuter är det som sitter närmast.
P: Bach fick ju en beställning för en mässa nästa söndag.
N: Jämför du oss med Bach nu?
P: Det här är vår mässa.
Blir det en Galaxy III?
A: Nej, det blir en ny skiva.
G: På allmän begäran ska den heta!
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 11, 2021.