Alternativa riksdagsvalet 2014

Redaktion 14:23 27 Aug 2014

 

partier.jpg
Förutom de etablerade riksdagspartierna har en hel del småpartier registrerat sig för valet. Hitta din favorit bland illuminativarnare, äktenskapsvurmare och politiker som vill bygga broar över Atlanten. OBS, endast ett av dessa partier är på låtsas. Scrolla längst ner i artikeln och vänd på skärmen för att se vilket.

 

Alternativet
I korthet: Ett nystartat parti vars enda egentliga valfråga är att rösta med de partier vars förslag är bäst för Bromölla.

Vettigaste åsikt: Att rösta med de partier vars förslag är bäst för Bromölla.

Galnaste åsikt: Att rösta med de partier vars förslag är bäst för Bromölla.

Typiskt citat: ”Vi måste sätta stopp för socialmoderaterna och allisvansen.”

 

Europeiska Arbetarpartiet: LaRoucherörelsen i Sverige

I korthet: Ett parti som dyrkar den självlärda ekonomen Lyndon Larouche. Kända för att vara emot miljörörelsen, vilja bygga broar över Atlanten och för affischer som föreställer Obama med Hitlermustasch.

Vettigaste åsikt: En bankdelningslag som ska förbjuda bankernas finansspekulationer.

Galnaste åsikt: Att införa en ny renässans utan att förklara hur detta egentligen ska gå till.

Typiskt citat: ”En världslandbro kan på en generation utrota fattigdomen från jordens yta och placera Sverige som en station på vägen när man åker magnettåg från Kapstaden till Buenos Aires, genom Beringssundstunneln, på mindre än två dagar.”

 

Partiet de Fria

Kort beskrivning: Partiet de fria är emot all kollektivism, nazism och kommunism och för att tro på alla konspirationsteorier. Deras partiledare har pekats ut som förintelseförnekare.

Vettigaste åsikt: Partiet vill stärka individens rättigheter och är emot all diskriminering.

Galnaste åsikt: De vill granska så kallad ”geoengineering” där man ”experimenterar med giftiga kemikalieutsläpp över Sverige” (läs: chemtrails).

Typiskt citat: ”Vi anser det vara en grov kränkning av den personliga friheten att poliser nu får ta sig rätten att jaga folk som bygger muskler utan någon annan misstanke än att personen är välbyggd!”

 

Enhet

Kort beskrivning: Enhet är ett parti som tror på alltings ”enhet och beroende” och betonar bastrygghet, relationer och människors existentiella längtan.

Vettigaste åsikt: Sex timmars arbetsdag.

Galnaste åsikt: Ett förespråkande av all tänkbar pseudovetenskap som tillämpad kinesologi, homeopati och allt annat som inte Big Pharma står bakom.

Typiskt citat: ”Människan är mer än bara kroppen och sinnet, och för att vara i harmoni – och därigenom kunna skapa harmoni i det yttre – måste alla delar i oss förstås, bejakas och tillfredsställas.”

 

Fria moderata partiet

Kort beskrivning: Består främst av före detta moderater som tycker att partiet har gått för långt åt vänster. Enligt partiet själva är de ”den fria marknadens sista utpost”.

Vettigaste åsikt: Partiet vill att nuvarande abortlagstiftning även ska gälla i framtiden. 

Galnaste åsikt: Partiet vill inte bara återgå till en graderad rösträtt där höginkomsttagare får fler röster i politiska val utan är även för en gräns där enbart människor med en IQ över 105 får rösta.

Typiskt citat: “Vi tror på DemokratIQ.”

 

Kristna värdepartiet

Kort beskrivning: Kristna värdepartiet är ett parti som är ”kristna på riktigt” och tycker att Kristdemokraterna inte är kristna nog. Framför allt hatar de abort.

Vettigaste åsikt: Partiet är emot ett ”Europas förenta stater”.

Galnaste åsikt: Partiet vill på sikt helt förbjuda aborter.

Typiskt citat: ”Kristna värdepartiet ser äktenskapet som en unik och värdefull relation mellan man och kvinna. Äktenskapet är det synliga förbund som illustrerar kärleken mellan man och kvinna och är ett officiellt ställningstagande att dessa bildar en självständig familj.”

 

SPI Välfärden

Kort beskrivning: SPI Välfärden, före detta SPI – Sveriges pensionärers intresseparti, har främst riktat sig till pensionärer och funktionshindrade, men vänder sig sedan i fjol till alla åldrar eftersom ”alla är vi blivande pensionärer, om vi får behålla livet”.

Vettigaste åsikt: SPI kräver att det byggs billiga bostäder (“eventuellt med något lägre standard”) för ungdomar.

Galnaste åsikt: Enligt partiet är det oacceptabelt att det nästan finns en politisk enighet för att exportera den svenska välfärden, och att ”det är pensionärerna som får betala”.

Typiskt citat: ”Det är också synnerligen märkvärdigt att man kan bli mycket rik på att driva asylboenden eller boenden för ensamkommande flyktingbarn, medan ingen, inte ens kommunerna, har råd att driva äldreboenden.”

 

Djurens parti

Kort beskrivning: Tar djurens parti sedan 2013.

Vettigaste åsikt: Respekterar, enligt sig själva, FN:s deklaration av mänskliga rättigheter. Stark ståndpunkt ändå.

Galnaste åsikt: ”Anser” att djur, vilda som tama, inte fått komma till tals i politiken. Nej, det är ju trist nog lite av en omöjlighet. Om inte samtliga (sju?) medlemmar i Djurens parti är ättlingar till mannen som kunde tala med hästar. 

Typiskt citat: ”Det finns mycket outforskat inom djurvärlden när det kommer till deras behov och deras sexualitet.” 

 

Boråsvalet (före detta Vägvalet)

Kort beskrivning: Kristet parti som framförallt värnar om boråsbornas intressen. Tycker att familjen är samhällets viktigaste och minsta byggsten. Citerar Neil Young i fjärde meningen om ”Boråsvalets vision”: ”Although my home has been broken, it’s the best home I ever had”.

Vettigaste åsikt: ”Motverka ensamhet.”

Galnaste åsikt: Partiet vill att ”korset i den svenska flaggan förblir en symbol för ett samhälle byggt på kristen medmänsklighet”.

Typiskt citat: ”Arbete är ett av de viktigaste medlen för en språklig och social integrering/jämställdhet och Boråsvalet vill därför stödja nya entreprenörer genom att verka för bland annat en basar i Borås.”

 

Direktdemokraterna

Kort beskrivning: Parti vars mål är att ”det ska hållas många folkomröstningar i politiska frågor hela tiden”.

Vettigaste åsikt: Vill att medborgarna ska få komma tills tals oftare. 

Galnaste åsikt: Igen, vill att medborgarna ska folkrösta i politiska frågor ”hela tiden”. 

Typiskt citat: ”Frågan är om våra riksdagsledamöter faktiskt är så mycket bättre på att ta beslut än den som är utan traditionell politisk makt men får ta konsekvenserna av politiska beslut.”

 

 

 

 

 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2014.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!