Alla skriver om Weinstein – ingen om de svenska anklagade männen

11:37 17 Oct 2017

Alla pratar om dem men (nästan) inga medier vågar skriva ut deras namn.

Svenska medier, inklusive Nöjesguiden, har under den senaste veckan skrivit mängder av artiklar om svinet Harvey Weinstein – Hollywoodproducenten som har sexuellt trakasserat och våldtagit mängder av kvinnor under sin karriär som filmmogul.

Två svenska kvinnor har i kölvattnet av Weinstein-skandalen gjort inlägg om två svenska kända män på sina plattformar. En av männen har utövat maktmissbruk och en ska ha utfört en regelrätt våldtäkt.

Båda kvinnorna har pratat om de här sakerna tidigare, i mindre sammanhang. Vem som anklagas för våldtäkten har varit känt i mediebranschen i åratal. Men varken då eller nu är det några etablerade medier som skriver om det. Jag skulle inte vilja kalla de som anklagas i Sverige för moguler. Men varför skrivs inga artiklar om dem? Alla pratar ju om dem.

Betyder det att vi betvivlar kvinnorna? Betyder det att vi håller männen om ryggen så som de alltid har hållits om ryggen? Nej. Jag betvivlar dem till exempel inte alls.

Men tyvärr räcker inte ett Instagraminlägg som bevis i lagens mening, även om det som står i det är sant. Att peka ut någon som brottslig eller “klandervärd i sitt sätt att leva” är förtal oavsett om det är sant, eller falskt, om det finns en anmälan, en dom eller bara en anklagelse.

Dessutom har medier utöver ett juridiskt ansvar också ett pressetiskt ansvar. De pressetiska reglerna säger att medier alltid ska berätta sanningen, men också ta ansvar för vad de publicerar och hänsyn till dem de skriver om. Också till deras barn och familj.

Det finns alltså en rädsla hos medierna att åtalas för förtal, det är därför jag inte skriver ut namnen här, men också en rädsla för att inte följa pressetiken som också innebär att höra alla sidor och ta i beaktning att alla är oskyldiga i lagens namn fram till fällande dom.

Det spelar ingen roll om förtalet äger rum på internet eller i en tvättstuga men om spridningen blir stor anses brottet vara allvarligare. Ju större plattform alltså, desto större risk.

Det är rimligt att journalistiken förhåller sig till de här reglerna, jag menar inget annat. Men i det här fallet är det nog många som tycker det är väldigt bekvämt att de finns. Särskilt tidningen den för våldtäkt anmälda mannen arbetar för.

Läs mer: Kvinnor berättar om sexuella övergrepp under #metoo

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!