Foto: Sveriges Radio.

Agnes Wold sätter sig i vagnen

10:10 22 Nov 2021

Till vardags är hon professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs Universitet - men så var det ju det där med På Spåret också. Och podden hon gör tillsammans med Christer Lundberg.

Agnes Wold blev ett hushållsnamn som ständigt återkommande expertröst, och det sunda förnuftets ställföreträdare, under coronapandemin. Nu tar hon ytterligare ett kliv in i folkhemmen.

Vad tänkte du när du blev tillfrågad om att vara med i På spåret, och var det självklart att du skulle göra det ihop med Christer?  
– Jag har blivit tillfrågad tidigare och tackat nej för jag har inte haft tid. Den här gången sade jag att jag kunde tänka mig att vara med, men då fick det vara med Christer. Vi har suttit och pratat i Kvällspasset i ett och ett halvt år och i podden nästan ett år. Det är väldigt trevligt att göra saker ihop med honom   

Hur var din relation till programmet sedan innan?  
– Jag har tittat på det, som alla andra, och tänkt att det är skönt att man inte är med där, för de där frågorna är ju oftast alldeles för svåra  

I podden Fråga Agnes Wold tar Agnes och Christer bland annat död på hälsomyter och svarar på lyssnarnas frågor om detsamma.

Om du får välja endast en hälsomyt att avfärda - vilken blir det, och varför? 
– Allra värst är myten att man kan styra om man får allvarliga sjukdomar genom sitt psyke – att om man inte är glad och pigg, så slutar immunsystemet att fungera och om man bara tänker tillräckligt positivt och kämpar, så kan man kanske påverka sin cancer. Det kan man definitivt inte.   

Nu har majoriteten av de svenskar som får och kan vaccinera sig mot Covid-19 vaccinerat sig. Restriktionerna har mer eller mindre hävts helt och folk rör sig i grupp igen. 

Tror du att Coronapandemin kommer att påverka hur vi agerar på längre sikt? 
– Nej, jag tror vi kommer att ha glömt det mesta om tio år. Om 30 år är allt glömt.   

Du flyttade till Göteborg från Uppsala när du var 15 och har varit staden trogen sedan dess. Vad tycker du är det bästa med Göteborg? 
– Folk är glada och trevliga, det finns massor av krogar med god mat som inte är svindyr. Och det finns små delar kvar i centrala stan som man inte har hunnit riva än, även om man jobbar stenhårt på det. Spårvagnar gillar jag också. Botaniska trädgården, Slottsskogen och Änggårdsbergen är unika – så mycket grönt precis inne i stan, var finns det annat än i Göteborg?  

Förra året blev du utsedd till årets Göteborgare, bland annat för att du "sprider förnuft och sans i en svårtolkad omvärld". Hur kändes det? 
– Det var väldigt oväntat och kul. Jag gillar att försöka förklara komplicerade saker på ett enkelt sätt och det är väldigt roligt att det uppskattas. 

Den 17 december möter Agnes Wold och Christer Lundberg duon Magdalena Forsberg och Claes Elfsberg i sin första gruppspelsmatch i På Spåret.

 

Här är samtliga matcher i årets säsong av På Spåret

Grupp 1
26 november 2021: Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson möter Jason Diakité och Marcus Samuelsson
3 december: Dilan Apak och Moa Lundqvist möter Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson
10 december: Jason Diakité och Marcus Samuelsson möter Dilan Apak och Moa Lundqvist

Grupp 2
17 december: Agnes Wold och Christer Lundberg möter Magdalena Forsberg och Claes Elfsberg
31 december: Ina Lundström och Hanna Hellquist möter Agnes Wold och Christer Lundberg
7 januari 2022: Magdalena Forsberg och Claes Elfsberg möter Ina Lundström och Hanna Hellquist

Grupp 3
14 januari: Cecilia Düringer och Jonatan Unge möter Irena Pozar och Patrik Arve
21 januari: Farah Abadi och Johan Glans och Cecilia Düringer möter Jonatan Unge
28 januari: Irena Pozar och Patrik Arve möter Farah Abadi och Johan Glans

Slutspel
4 februari: Andra chansen – bästa grupptvåorna gör upp om sista semifinalplatsen.
11 februari: Semifinal 1
18 februari: Semifinal 2
25 februari: Final

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 11, 2021.