8 nya sätt att tjäna pengar på

13:30 26 Mar 2015

tjanapengar.jpg

När ditt CSN slukas av höga hyror kan extra utfyllnad i plånboken göra stor skillnad. Att faktiskt få extrajobb i storstäder kräver kreativitet. Här är åtta ovanligare jobb som drygar ut kassan.

1. 
Köpa och sälja webbdomäner till företag
Ponera att du ser att webbadressen ng.se är ledig (det är den tyvärr inte, vi har redan köpt den) och inser att den här adressen skulle Nöjesguiden förmodligen öppna plånboken rejält för. Eftersom domännamn i de flesta fall går till den som först ansöker är det bara att köpa på sig, och sedan vänta på att desperata företag ska ringa upp.
Mer info: iis.se

2. Provgrupper för nya terapier och läkemedel
För att läkemedel eller terapier ska få användas måste det först bevisas att det fungerar, och då krävs provgrupper av människor som frivilligt testar för cash. Men var inte orolig, det är inga galna vetenskapsexperiment vi pratar om. Ofta handlar det om redan använda läkemedel för nya syften, eller terapiformer som inte ens kräver att du stoppar i dig något.
Mer info: studentkaninen.se

3. Provsmaka nya livsmedel
Drömde du också om en karriär som godisprovsmakare i åldern då lördagsgodis var livets mening? Nu kan drömjobbet bli ditt. Livsmedelsföretag letar ständigt efter vanliga konsumenter för provsmakning av allt ifrån chips till te.
Mer info: ipsos.se

4. Hjälp andra med vardagssysslor
På sajten hinnerdu.se registrerar sig personer som behöver hjälp med allt ifrån att skruva ihop Ikeamöbler till att klippa gräsmattan. Helt enkelt privatpersoner villiga att betala för rätt enkla jobb. Det är en så kallad peer-2-peer-marknad, helt individstyrd utan inblandande mellanhänder. Du kommer överens om pris direkt med beställaren.
Mer info: hinnerdu.se

5. Mystery Shopping
Mystery shopping är inte riktigt lika mystiskt som namnet ger intryck av. Det handlar helt enkelt om att låtsas vara en vanlig kund för att hjälpa företag att utvärdera sin service, eller som Arbetsförmedlingen skriver: ”Arbetet går ut på att ’under cover’ besöka butiker för att syna servicen i sömmarna”. Uppdrag som ”Köp ett par skor på den här butiken mellan 14 och 15” gör att det passar utmärkt som studentextraknäck.
Mer info: daymaker.se

6. Flipping
Flipping är ett ord som främst brukar användas när mäklare köper billiga hus och sedan säljer dem vidare med vinst. Men det kan också utföras mer småskaligt. Det bästa sättet är att besöka olika second hand-butiker och loppisar med telefonen i hand och kolla upp vad sakerna du hittar går att sälja för på till exempel eBay eller Tradera.
Mer info: reddit.com/r/flipping

7. Bli statist
Du kan också bli en av människorna i tv-serier och filmer som går omkring och försöker se normala ut. Marknaden för statister är i princip omättlig, och oftast krävs det inte mer skådespelartalang än en valfri orch.
Mer info: statist.se

8. Köra Uber
Via den kontroversiella ”taxidödaren” Uber kan du som privatperson ansöka om att få köra taxi på (än så länge bara) Stockholms gator.  Du får en app som gör att du kan ta emot kunder när du är ute på färd, och kan köra när du vill. Har du en passande (och hyfsat fräsch) bil kan du dessutom köra med den.
För mer info: partners.uber.com/drive
 

Vill du hellre jobba the old fashioned way? Här hittar du 7 kreativa sätt att söka jobb på

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2015.

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!