7 kreativa sätt att söka jobb på

15:13 26 Mar 2015

sokajobb.jpg

I dagar av hög ungdomsarbetslöshet och krav på ”minst fem års erfarenhet” verkar det i princip omöjligt att få jobb efter utbildning. För att stå ut i mängden Word-cv:n gäller det att väcka rekryterares uppmärksamhet på annorlunda sätt. Här kommer några förslag. 

1. Rappa ditt cv
För två år sen ville den nyexaminerade reklamaren Karl Lehman få en fot in i branschen. Han satte därför sin kreativa hjärna i arbete och rappade sitt cv på YouTube med textrader om att han hade ”talets gåva” och kunde ”sälja sand till en man på en strand”. Taktiken fungerade eftersom videon gillades av 68 000 personer på en vecka och drygt 100 arbetsgivare hörde av sig. Karl Lehman valde till slut ett jobb som marknadsansvarig på ett rekryteringsföretag.

2. När cheferna googlar sig själva, se till att du är sökresultatet
2010 startade copywritern Alec Brownstein ”The Google Job Experiment”. Konceptet var enkelt: Han hade på känn att många mediechefer ofta googlar sig själva och köpte därför reklamplatsen till vissa byråchefers namn. När de mycket riktigt googlade sig själva dök en länk till Alec Brownsteins hemsida upp, med texten: ”Hey [personens namn]! Googling yourself is a lot of fun. Hiring me is fun, too.”.  En teknik som fungerar bäst i egotrippade branscher.

3. Använd företagets egen teknik i ansökningen
När IT-ingenjören Hanna Phan fick sparken 2008 visste hon exakt var hon ville jobba härnäst: SlideRocket, ett företag som gör presentationsteknik för företag. Hon använde sig av företagets egna verktyg för att skapa en proffsig presentation av sig själv, och twittrade ut den till företagets vd. Bara en timme senare fick hon svar: ”AMAZING Preso! Let’s talk.”. Sedan var jobbet som produktchef hennes.

4. Skapa en hemsida riktad till chefen
Lindsay Blackwell drömde om jobbet som sociala medier-chef på University of Michigan, men insåg att hon saknade erfarenhet. Hon skapade därför en webbsida med namnet ”Dear Lisa Rudgers”, efter universitetets VP för global kommunikation och strategi, där hon utförligt förklarade varför hon trodde att hon skulle vara perfekt för jobbet. Hon fick en intervju, men dessvärre aldrig drömjobbet.

5. CV i graffitiformat
2009 hade 20-åriga malmöiten Alexandra Renfors tröttnat på att vara arbetslös, och valde ett mer oortodoxt sätt att söka jobb på. Hon bad en graffitikonstnär måla upp en vägg med hennes cv, mejl och telefonnummer och kort efteråt fylldes telefonen med jobberbjudanden och intervju-
förfrågningar från press. Hon fick till slut jobb som målare. Om du testar graffititekniken: glöm inte att bara köra på lagliga väggar!

6. Den fejkade namninsamlingen
Under början av nittiotalet drömde den då okända Adam Alsing om ett jobb på TV4, och bestämde sig för att impa på kanalen genom en telefonkatalog. Med den i handen videofilmade han sig själv och hävdade att det var en namninsamling där alla i Karlstad skrivit under att de ville se honom som programledare. Rekryteraren sveptes märkligt nog med och Adam fick komma på intervju.

7. Skicka vykort
Om du inte vill konkurrera om det digitala utrymmet kan du inspireras av ”Nickes 6-månadersansökan”. Bakom stod en nyexaminerad reklamstudent som ville ha jobb på reklambyråer i London. Efter examen begav han sig ut på en världsresa. I varje nytt land skickade han ett personligt vykort till ett dussintal byråer. Väl i London ville samtliga träffa honom. Jobbet föll på byrån som tejpat upp alla hans vykort på väggen under skylten ”Who the hell is Nicke?”. 

Osugen på att jobba? Här hittar du 8 andra sätt att tjäna pengar

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2015.

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!