I veckan gick Stockholms modevecka av stapeln. Men istället för att jaga kommande trender undersöker vi hur framtidens kläder, med hjälp av nutidens teknik, kan komma att se ut.
Vi verkar outtröttliga i vår jakt efter nästa plagg att spendera våra hårt inarbetade kronor på. Fenomenet ”fast fashion” är, likt fast food-motsvarigheten, ett producera-snabbt-och-konsumera-snabbare-samhälle där det viktigaste är att få så mycket som möjligt för så lite möjligt. Vi stannar sällan upp och frågar oss själva hur världen mår av denna produktion- och konsumtionshets, hur vår privatekonomi reagerar eller hur den kreativa designprocessen påverkas.
Turligt nog finns det designers och tillverkare som gör just detta, både vad gäller innovativ design och mode för en mer hållbar värld. Med denna lista får du vara beredd på en show á la Hunger Games, som kommer att få traditionella catwalks att blekna i jämförelse.
1. 3D-printat mode
Hur skulle vi kunna starta denna lista utan att prata om 3D-printade kläder? Tekniken i sig är inget nytt, men det är inte förrän på senare år som tillverkare verkligen förstått vad 3D-printern egentligen kan göra för ens business. Istället för långa ledtider i produktionsländerna i Asien eller Östeuropa, kan designers nu få en version av sin designskiss på några minuter. Och världen blir också gladare av 3D-printern.
Trots att materialet man printar ut med inte alltid är det bästa är produktionsprocessen ändå betydligt snällare än att frakta kläder fram och tillbaka över hela världen. Dessutom slipper man onödig lagerhållning, eftersom de möjliggör för designers att tillverka på beställning. Modetechlabbet Studio XO är duktiga på att testa fantasins gränser genom att printa ut interaktiva kläder. De har bland annat producerat en klänning som blåser såpbubblor till självaste Lady Gaga, samt självlysande scenoutfits till Black Eyed Peas.
För en bra lista med mer 3D-printat mode, se hit.
2. Användargenererad design
Har du alltid velat skapa dina egna kläder, men i och med syslöjden i grundskolan insett att du och symaskinen aldrig kommer att bli vänner? Nu kan din dröm äntligen gå i uppfyllelse utan att öva in skiss-skills, skaffa fabrikskontakter i Kina eller ha godkänt i slöjd. D.dress är en mjukvara som gör att alla kan skapa sin unika klänning, för att sedan få den uppsydd efter egna mått. Med detta vill man dra in konsumenten redan i designprocessen.
Den kreativa höjden är däremot begränsad till en enda färg (svart) och en enda formstruktur (triangel). Jag hoppas på att detta inspirerar fler modemärken till att släppa in sina kunder tidigare i processen. Dels på grund av alla outnyttjade designidéer som finns där ute, och dels för att slippa tillverka enorma mängder kläder som man aldrig i förhand kan veta om någon människa ens vill ha.
3. Hållbara tyger
Bortsett från att tillverkningen av textilier har svår miljö- och klimatpåverkan produceras även enorma mängder textiler som bara slängs. Ett samnordiskt projekt som finansierats av Nordiska ministerrådet, där nordiska textilflöden kartlades, visade att det årligen slängs 145 000 ton textilier bara i Sverige, Danmark och Finland. Det motsvarar hälften av den mängd textilier som släpps ut på marknaden årligen.
Detta resursslöseri tyckte Suzanne Lee, initiativtagare till Biocouture, inte om. Istället gick hon ihop med forskare för att ta fram ett odlingsbart tyg gjort på bland annat bakterier, jäst och svamp. Här behöver man inte kunna spinna, väva eller printa, bara blanda ihop receptet och vänta på att tyget ska växa. Därefter plockar man ut ytan, låter den torka och använder den till klädesplagget. Det bästa är att tyget går att odla till att passa en designmall, vilket innebär att man inte behöver producera mer tyg än vad man faktiskt ska använda.
4. Innovativ design
Genom att blanda tech + mode + lite tankekraft skulle man inte enbart få fram material och processer som förbättrar världen, utan även få fram plagg som är så pass tilltalande att man repeatar promotionvideon tills man blir vindögd. Någon jag nämnt tidigare inom future of fashion är Ying Gao.
Hon har skapat två interaktiva klänningar vid namn (no)where (now)here, med en väldigt speciell egenskap: de aktiveras när någon tittar på dem. Klänningarna är tillverkade i självlysande tråd med inbyggd eye-tracking-teknik som tillåter betraktaren att förändra klänningens utseende. Ying Gao bevisar att man inte behöver snåla på estetiken bara för att man väljer att skapa smart. (Obs! Ni måste kolla den vackra videon.)
5. Wearable tech
Listan som skulle kunna bli tio inlägg längre avslutas med Adidas, som för fullt experimenterar med wearable tech – det vill säga teknik som går att ha på sig. Vi har sett de smarta klockorna, accessoarerna och andra ting som pratar med våra mobiler och med moln, men nästa steg är att interagera tekniken i kläderna.
Man har bland annat tagit fram fotbollströjor som med hjälp av sensorer mäter hjärtrytm, intensitet och distans. Wearable tech förväntas bli betydligt större, men det är inte väntan på en mogen teknik som är problemet. Det svåra är det praktiska – som att få fram tröjor tajta nog att kunna mäta hjärtrytm, utan att tröjan stör eller irriterar fotbollsspelaren.
Sugen på mer? Läs även om de nio mest intressanta innovationerna från CES-mässan.