48 timmar Crikvenica

14:57 19 Jun 2019

Tina Rosenfink åkte till Crikvenica i Kroatien med sin mamma och mormor. Tre generationer av starka viljor skulle på kort tid umgås intensivt i huset som hennes mamma köpt. Främsta uppgiften var att förbereda huset inför sommaren, ett ämne som inte återkommer i texten men var poängen med hela reportaget. 

Redan på Arlanda blir jag stoppad i en slumpmässig säkerhetskontroll och trots att jag inte har någonting på mig drabbas jag av handsvett och hög puls. När kontrollanten öppnar min carry-on och sticker ner ett mätinstrument bland mina kristaller, antidepressiva och urtvättade t-shirts ser jag hela livet swisha förbi mig. 

Vi åker vidare från Kastrup i Köpenhamn med Croatia Airlines och även då drabbas jag av en dödsångest utan dess like. Planet var otroligt litet och inte ens flygbolagets generositet med att bjuda på kostnadsfritt vin lugnar mig. I Zagreb hyr vi en liten bil som långsamt tar oss norrut mot vår första destination: Crikvenica. Otroligt slingriga landsvägar leder oss ner mot kusten. Den vackra utsikten över öar och havet kan dock inte distrahera mig från bristen på vägrenar eller någon typ av säkerhet. Nåväl, som ni förstår överlevde jag.

Staden är en liten och pittoresk ort i Kvarnerviken i nordvästra Kroatien. Här bor det lite över 11 000 invånare och det märks. Under lågsäsongerna är Crikvenica väldigt lugnt och stillsamt, något en kan sukta efter när turister och andra semestrare ockuperar uteserveringarna under juli och augusti. 

Hela staden är pastellfärgad och husen ligger längst med den långa kustlinjen. Arkitekturen är en blandning av 50-tal, art nouveau och imperialistisk arkitektur, och precis som många andra kuststäder har Crikvenica seen better days så att säga. Många hus har en gång i tiden varit pampiga men bristen på pengar i forna Jugoslavien har satt sina spår och en kollektiv restaurering av staden har inte skett. Men trots det är det fint, och kommunen satsar mycket på parker, växter och att hålla staden ren. Ett till plus är att alla har jättegulliga hundar som är välkomna in precis överallt i Crikvenica. 

Det är spännande att se huset för första gången. För mig som alltid har bott i lägenhet är det idylliskt att gå i knarrande trappor och pyssla i trädgården. Överlag är det populärt att hyra hus eller lägenhet i Kroatien istället för att bo på hotell under sin semester. Dock så berättade en tjattrig granne att Airbnb inte är pålitligt utan hemsidor som bookings.com eller liknande är det enda trovärdiga. Jag orkade inte fråga mer om det när samma granne berättade att han inte litade på AC eftersom det kunde finnas avlyssningsapparater installerade i dem. Finns det något tröttsammare än paranoida grannar? 

Redan efter ett par timmar i huset tar tröttheten och hungern över efter den långa och läskiga resan. Lägligt ligger restaurang Gušti precis nedanför huset så vi traskar över. Jag beställer en svingod vegopizza och ett glas surt vin som är mindre gott. Snabbt lär vi oss att här beställer man en“liten” pizza för deras standard är lika stor som en familjepizza där hemma. Jag äter pizzarester i 48 timmar. Här finns det även en härlig inglasad veranda som jag trodde var specifikt ägnad åt rökande gäster, men inomhus gick det minst lika bra att röka. 

Crikvenica är en typisk kuststad där exakt alla äter fisk och skaldjur. Gamla gubbar åker ut tidigt på morgonen för att fiska upp maten som du kommer kunna beställa på restaurangen till middag. Eftersom Crikvenica fortfarande ligger under turist-radarn är vego-efterfrågan liten, och dessvärre är veganutbudet minimalt. 

Efter middagen går vi vidare till Kavana Tos där mamma visar att bland alla bakelser och  allt kaffe gömmer sig en härlig drinkmeny. Med öl från 20 kr till urgoda drinkar som Moscow Mule och Aperol Spritz för ynka 50 kr. Här suckar även mormor åt att vi dricker alkohol men det avfärdar vi med en skål. 

Nästa dag vaknar jag med en lätthet över bröstet och sol i sinnet. Snart ska det visa sig vara resans enda soliga dag. Vi går runt på stan och mormor insisterar på att köpa ett par 70-taliga fake Guccisolglasögon till mig som jag har burit varje dag sedan dess. Vi äter lunch på Bodulka som ligger en bit ner på stråket och sticker ut från mängden med murriga växter, vackra dukar och vegovänlig meny. Majoriteten av restaurangen består av en uteservering men det tunga solskyddet och det faktum att de har mattor utomhus skapar en mysig stämning. Efteråt shoppar jag smink och väl tillbaka i huset spelar jag in en “haul” åt min kille som blir nio minuter utan ljud. Så jag fick göra om den och insåg snabbt att Youtube inte är nästa steg i karriären. 

De andra dagarna som jag tillbringar tillsammans med mamma och mormor går i samma semestriga lunk. En resa som jag har bävat för i månader blir väldigt lugn och fin. Jag lämnar kristallerna i huset tillsammans med nyinköpta rökelser och havsglas som jag hittat på stranden som kommer vänta på mig inför mitt nästa besök. 

BOENDE
Hyra hus eller lägenhet är populärt och vi fick höra från några tjattriga grannar att det är enkelt att hyra ut sin bostad via bookings.com eller liknande sidor som sköter allt åt en. Crikvenica är inte (än) lika dyrt som andra kuststäder i Kroatien och är fortfarande en oupptäckt pärla. 

Enda tipset är att unna sig ett boende i den lilla stadskärnan. Det finns pampiga villor för lägre priser uppe i bergen, men de är också uppe i bergen… Utan bil eller vespa blir semestern ett svettigt bootcamp. 

HOTELL
Eftersom jag numera är husägare i Crikvenica, och aldrig bott på hotell i staden, har jag satt ihop en lista enbart på roliga lekar man kan leka på hotellen. 

Kastel
Frankopanska ul. 22
Här kan du leka Dracula.

Hotel Esplanade
Strossmayerovo šetalište 52
Här kan du leka Cécile i Bonjour Tristesse.

Hotel Kvarner Palace 
Ulica Brace Dr. Sobol 1
Här kan du leka Instagraminfluencer.

BARER
Till skillnad från barer i Sverige finns det inget rökförbud någonstans i Crikvenica. Lagen om att servera mat på bar existerar inte heller.

Kavana Tos
Frankopanska ulica 2
Bland bakelser, glass och kaffe latte gömmer sig en härlig drinkmeny. Med öl från 20 kr till urgoda drinkar som Moscow Mule och Aperol Spritz för ynka 50 kr. Det finns även många kroatiska och italienska viner på menyn. Här spenderade jag många timmar tillsammans med min dator och skrev musikrecensioner i lugn och ro. 

Sabbia
Strossmayerovo šetalište 50b
Utelivet i Crikvenica är litet och meh. Det finns en nattklubb i anslutning till ett hotell och ett kasino men där har jag inte provat min lycka. Däremot finns Sabbia som är en stimmig bar som mot småtimmarna blir klubb. 

Monty's dog beach & bar
Podvorska
En väldigt lounge-ig bar med färgglada drinkar, kornblåa parasoll och tokiga hundar. I anslutning till uteserveringen ligger hundstranden där många leker med sina djur. Det finns en fin brygga som tillhör restaurangen där jag satt och längtade hem efter min hund. 

RESTAURANGER
Crikvenica är en typisk kuststad där exakt alla äter fisk och skaldjur. Gulliga gubbar åker ut tidigt på morgonen för att fiska upp maten som du kommer kunna beställa på restaurangen till middag. Eftersom Crikvenica fortfarande ligger under turist-radarn är vego-efterfrågan liten, och dessvärre är veganutbudet minimalt. Jag kämpade på men en gräddglass och mozzarellasallad slank ner ibland. 

Bodulka 
Štrossmayerovo šetalište 4
Längst med strandpromenaden finns det många restauranger och de flesta är varandra lika: samma menyer, opersonlig inredning och servitörer som försöker locka in kunder på skakig engelska. Men en bit ner på stråket ligger Bodulka som sticker ut med murriga växter, vackra dukar och ovanlig meny. Majoriteten av restaurangen består av en uteservering men det tunga solskyddet och det faktum att de har mattor utomhus skapar en mysig stämning. 100% dejtmiljö. 

Konoba Karoca
Kotorska ulica 40
Först och främst vill jag bara säga att vegoalternativet på Konoba Karoca är kasst. Bland 50-70 rätter är en det bara en rätt som är vegetarisk. Och den var sådär. Men vinlistan! Pommesen! Atmosfären! Ändå värt att gå hit, i synnerlighet om det är några köttisar i gänget. Mamma hälsar att den paket-bakade fisken är god. 

Gušti
Zidarska Ulica 35
På Gušti hann jag äta pizza två gånger och båda gångerna var det svingott. Ett tips är att beställa en “liten” pizza för deras standard är lika stor som en familjepizza där hemma, alternativt vara en liten familj som delar på den. Här finns det även en härlig inglasad veranda som jag trodde var specifikt ägnad åt rökande gäster, men inomhus går det minst lika bra att röka. 

UTFLYKTER
I Kroatien kommer du långt med en bussbiljett eller två. Tristess som kan drabba en på den här typen av resa kan endast botas med att rulla iväg till andra platser.  

Krk
Ta båttaxi eller bron till ön tvärs över havet. Här finns det pittoreska byar, tysta stränder och getter som går på gatorna. 

Rijeka
Sugen på storstadspuls? Då kommer Rijeka göra dig besviken, men en trevlig dagsutflykt att göra om man är sugen på att äta på McDonalds eller shoppa på H&M och Zara. 

Zagreb 
Jag älskar Zagreb. Otroligt fin stadskärna, roliga butiker och bra veganmat i stan. Det tar cirka två-tre timmar dit från Crikvenica och kräver minst en övernattning. Perfekt pitstop om du flyger från Zagreb och vill spendera de sista slantarna i huvudstaden. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2019.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!