Wreckless Eric — Transience

Patrik Forshage 00:00 6 Aug 2019

När jag såg Wreckless Eric i på en ödslig pub i Islington i mitten av 1980-talet var hans 15 minuter sedan länge sedan förbi, i den mån de funnits överhuvudtaget. Han tillhörde aldrig skivbolaget Stiffs förstaprioriteringar, och hans enda hit Whole Wide World nådde egentligen aldrig utanför pubrockkretsarna. 

Det minskade dock inte intensiteten när han under pseudonymen Len Bright Combo tog över den där puben 1985, och använde hela den tillgängliga golvytan åt utflykter från scenen med en energi som om han var ett mellanting mellan en ung Chuck Berry, en euforisk Ian Dury och en särskilt ironisk Joe Strummer. 

”I used to be cool, but I’m just a tourist now”, beklagar han sig i The Half Of It. Som 40 år äldre och utflyttad till USA är det en rimlig iakttagelse, men för hans lyssnare har egentligen inget förändras. Hans gedigna pubrock är lika gör-det-själv-smart och taggig som alltid, och detsamma gäller både hans svordomsrika och djupt humoristiska texter - pröva till exempel Creepy People (In the Middle of the Night) - och hans särpräglat gnälliga Londondialekt. 

Kvaliteten på hans rock har aldrig sviktat, och det gör den naturligtvis inte här heller. Så för dem som upptäckt Wreckless Eric sedan tidigare är det här ett utmärkt album från en slitstark artist. För andra rekommenderas fortfarande hans Stiff-utgåvor först.

Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner

Snoh Aalegra – Ugh, Those Feels Again

Snoh Aalegra har, trots en imponerande karriär, lyckas hålla sig precis utanför den svenska allmänhetens synfält. Uppsalas egen r’n’b-drottning har sedan hon lämnade staden blivit samplad av Drake, jobbat med hiphoplegenden Common och haft Prince som mentor. Hennes förra album Feels, som kom ut 2017, fick ett varmt mottagande. På Ugh, Those Feels Again hittar Aalegra tillbaks till samma varma sound. Det doftar av Brandy och Sade när Aalegra tar ton på albumet som borde väcka Sveriges uppmärksamhet.

Shura - Forevher

Forevher är en tidskapsel över artisten Shura distansförhållande. Det är en romantisk kärlekshistoria mellan två storstäder, berättad genom ett modernt filtret av obesvarade sms och långa nätter framför Skype. Av egen erfarenhet vet jag att långdistans är cirka det sämsta som finns, och för alla er som befinner sig i det just nu är detta verk en mycket ynklig tröst. 

Lizzo - Cuz I Love You

Av någon anledning missade vi denna platta när den kom och det är hög tid att rätta den missen. Cuz I Love You blev nämligen Lizzos biljett till superstardom. Den startade en raketkarriär som bara väntat på att få lyfta, och sedan släppet har Lizzo setts på några av de största scenerna i världen bredvid några av de mest inflytelserika kollaboratörerna just nu.