Rufus Wainwright – Folkocracy

Isabella Boström 17:26 28 Jun 2023

Rufus Wainwright, artisten som förvandlade Shakespears sonetter till musik, har släppt ett nytt album inför sin 50-årsdag. Folkocracy kom i början av juni och den här gången tolkar han folkmusik i bred bemärkelse.

Wainwright lyckas få med ett par oväntade och imponerande duettpartners på sitt senaste släpp, bland annat ikonerna Chaka Khan och David Byrne från Talking Heads.

Singeln Heading Home som finns med är en eftertänksam romantisk låt i duett med John Legend som berör och väcker känslor av längtan, hopp och sorg.

Folkcoracy avslutas med den traditionella skotska låten Wild Mountain Thyme, där Rufus Wainwright sjunger tillsammans med sina berömda systrar Lucy Wainwright Roche och Martha Wainwright. Det är svårt att inte bli berörd av deras röster som smälter samman på ett vackert melankoliskt vis och värmer ända in i själen.

Mindre bra är att det stundtals uteblir variation mellan låtarna i albumet och det känns enformigt utan större överraskningar vilket gör att det tyvärr inte lyckas upprätthålla en wow-känsla rakt igenom.

Men i det stora hela så finns det guldkorn att upptäcka i de oväntade samarbetena som verkligen gör det värt att lyssna.

Ett stort plus är såklart att det inte bara är en musikalisk upplevelse, utan också en plattform för samhällskritik och reflektion. Sociala orättvisor, politik och miljömedvetenhet tas upp i texterna vilket är mycket uppskattat och välkommet i en värld som den vi lever i.

Rufus Wainwrights röst är som vanligt enastående och än en gång ger han oss ett kvitto på att han vet hur man skapar en emotionell upplevelse utöver det vanliga.

Skivbolag: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner