Oddjob - Kong

Patrik Forshage 00:00 30 Oct 2019

Med två Jazzoo-utgåvor avsedda för barn utvecklade Oddjob både sin lekfullhet och ett omedelbart och direkt tilltal, och båda delarna lever i högsta grad kvar när Oddjob nu för första gången på mycket länge valt bort en övergripande albumtematik till förmån för en samling egna låtar utan tydlig sammanhängande röd tråd..

Melodier som I druidens flaska är distinkta, med omedelbara slingor och fantasieggande ljud och soloexkursioner. Relationen mellan Goran Kajfes och Per Ruskträsk Johanssons blås och Daniel Karlssons keyboards är av den där karaktären som teambuilding-konsulter drömmer om, där samspelet får varje deltagare att nå mycket längre än vad som rimligen vore möjligt. 

Lars Skoglund, måhända eggad av sin utmärkta parallella egna skivutgivningsaktivitet, går lös på percussion-arsenalen på ett sätt vi inte hört maken till sedan Per Tjernbergs glansdagar. Han sjuder av självförtroende och är i högsta grad central för såväl den subtilt suggestiva Kali Ma som för de vida svängarna i Feathers and Bells, där Peter Fors för övrigt också firar innovativa bas-triumfer.

Annars är just melodierna en av Kongs främsta styrkor, och när Oddjob dessutom lägger till en smakfull elektronisk nyans i sitt smarta groove på spår som L’Est får man konstatera att de är bättre än någonsin förr. 

Skivbolag: 
Artist: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler musikrecensioner

Ala.Ni — Acca

På sina ställlen har Ala.Nis huvudsakligen helt instrumentfria andra album drag av mer traditionella körverk, som i renässansklingande Hide där en stråkkvartett tillåts utrymme bakom alla hennes välbalanserade stämmor, och i himmelska och synnerligen finstämda In the Land

Pictish Trail - Thumb World

På Isle of Eigg i nordvästra Skottland sitter den underfundigt underhållande psykedeliamusikern Johnny Lynch och funderar över livets stora samband. Den tumvärld som upptar hans grubblerier här beskriver hans som det paradoxala i att tummen är det som skiljer människans fysionomi från andra arters (så säger han) och därmed varit avgörande för evolutionen, och samtidigt är den kroppsdel vi använder för den artificiella verklighet som utgörs av mobiltelefoner och surfplattor, och som därför orsakar människans de-evolution. Nämnde jag att han är en psykedelisk humorist?

Spinning Coin - Hyacinth

Hur kan någon stå emot att falla pladask för den här sortens klassisk skotskt gitarrindie? Musik som utgår från Velvet Underground och som med krångliga gitarrslingor styr sina nerviga och ofta lite tröga popmelodier mellanlandar i åttiotalets Postcard-pop innan den med purfärsk aktualitet är framme i nutiden

Tennis - Swimmer

Lagom till Alla hjärtans dag släpper Tennis sin mest romantiska platta hittills. Duon består av paret Alaina Moore och Patrick Riley, och tillsammans gör de moderna kärleksballader. Inspirationen är hämtad från amerikansk 70-tals rock och vår tidstypiska indiepop.