Mando Diao - I solnedgången

Tina Rosenfink 00:00 12 Jun 2020

Om Bring em in symboliserar uppror, Hurricane bar passion och Ode to Ochrasy frigörelse, så symboliserar Infruset trygghet. Därför var det med stor entusiasm jag tog mig an Mando Diaos andra svenska skiva, I solnedgången.

Likt Infruset är det tonsatta dikter av svenska poeter på skivan. Vi hör Karin Boye, Nils Ferlin och Gustaf Fröding uppblandat med sådant som medlemmarna själva eller sångaren Björn Dixgårds föräldrar har skrivit. Det är en mjuk kompott av svensk historia och personliga minnen. Det osar av ljus sommarnatt, knotter vid älven och kallt sjövatten över huvudet. De låtar som sträcker lite extra på sig för att stå ut från mängden är just de sånger som Björns mamma och pappa skrivit. Sparven, Stigen, Vaggvisa under Stora Björn och Själens skrubbsår

Det finns något hjärtligt och värmande över I solnedgången. Under en stund får en uppfatta Mando Diao som ett tryggt band, som inte letar efter bråk eller udda kickar. Jag hoppas Björn Dixgård fortsätter sjunga visor ända tills han blir en gammal gubbe. 

Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner

Paul Weller - On Sunset

Det hade kunnat barka därhän. Ju äldre den en gång så så distinkta popeleganten blivit, desto mer har han velat visa mer eklektiska, experimenterade och alltför ofta kosmiska sidor av sig själv. Medan flummeriet har tagit allt större plats i hans musik har den blivit allt mindre angelägen. 

Och just så börjar det, med en låt som är ett sentimentalt samtal med - observera ”med”, inte ”om” - en discokula, och varningslamporna blinkar intensivt när låten halvvägs övergår från låt till friformigt ljudcollage. 

Nadine Shah - Kitchen Sink

Även om hennes teman kan verka vardagliga blir det aldrig den sortens diskbänksrealism som albumtiteln pekar mot på Nadine Shahs fjärde album. Hon gör visserligen som alla andra 2020 och stannar hemmavid, till skillnad från senast när hon tog sig an orättvisor i ett globalt perspektiv, men det är ingen sömnig förortstillvaro hon vill berätta om.