Madlib – Sound Ancestors

Morgan Storesund Skarin 00:00 4 Feb 2021

Madlib har alltid lyckats få samplade produktioner att kännas som organiska låtkompositioner. Att blanda flera samplingar, korta, långa och sätta dem samman som om samplingarna var gitarrsträngar och musikprogrammet ett plektrum.  


Men sällan har hans beats limmats ihop med så pass mycket tanke som här, i alla fall inte utan att någon rappat över. Madlib har samarbeten som Mf Doom, J Dilla och Freddie Gibbs på CV:t. De instrumentala släppen brukar dock ofta kännas slarviga, oanvänt material som obrytt slängts ihop. 

Sound Ancestors är inte bara Madlibs verk, i själva verket var det den brittiske producenten Four Tet som initierade projektet. Han erbjöd sig att samla, välja ut och kurera ett album av Madlibs sedan tidigare överblivna beats. Och Madlibs redan levande produktioner kommer ännu mer till liv här, med Four Tets sista touch. Brittens kluckande ljudlandskap fungerar som oljan mellan Madlibs stundvis statiska loopar. 

 

Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner

Lost Horizons - In Quiet Moments

Lost Horizons släpper nu uppföljaren till Ojalá från 2017 i form av ett dubbelalbum med titeln In Quiet Moments. Lost Horizons utgörs av duon Simon Raymonde, tidigare bassist i Cocteau Twins, och Richard Thomas, tidigare trumslagare i bland annat Dig Juz. Skivan är maxad med drömsk och jazzig pop som framkallar varma känslor hos lyssnaren.

Julien Baker – Little Oblivions

Julien Baker är en artist som man kan känna igen från artistsamarbetet Boygenius från 2018. Det var en trio bestående av de två mer kända akterna Phoebe Bridgers, Lucy Dacus, och den tredje, lite anonyma Julien Baker. Denna anonymitet har hon fullständigt kastat bort på sitt tredje album Little Oblivions, som i jämförelse med hennes tidigare släpp är storslaget, nästintill dekadent. Men gamla lyssnare kommer känna igen sig i de personliga och ofta oerhört mörka texterna.