J.Cole – The Off-Season

Axel Almström 00:00 18 May 2021

J. Cole får ta en del vådaskott för sina högljudda (tröttsamma) fans på Twitter. Men faktum är att han är en rappare i toppklass – något han själv gärna påpekar i sina texter. Tyvärr är han också i toppskiktet när det kommer till att släppa tråkig musik. Hans skivor är ofta som tekniskt fulländade akvarellmålningar. Visst, det är perfekt målat, men det är en röd stuga på en äng. Hur ska man kunna elda upp sig över det?

The Off-Season är i alla fall ett steg i rätt riktning. Det är avslappnat och löst i kanterna. Det är ett renodlat rapspottaralbum. Och det är uppfriskande att höra mvg-studenten J.Cole testa olika flow och olika beats.

På introlåten 95. South rappar han över ett beat som dryper av 00-tal. Komplett med en Cam’ron-feature och en sampling från crunk-kungen Lil Jon. Dessutom lyckas han pricka in en oavsiktlig 00-talsreferens genom alla namedrops – från Steph Curry och Kid Cudi till Nelly och Kelly (Rowland). En vinkning till namedroppar-kungen The Game månne? En annan höjdpunkt är låten My. Life med sitt bouncebeat och sin sköna refrängsampling från Styles P:s klassiker The Life.

Men skivan blandar och ger en hel del. Ett par beat är platta och ett par verser är mest mellanmjölk. Här räddas dock J. Cole till viss del av sina features. Hur beundransvärt det än är att han har ”sålt platinum utan features” sedan 2014, är det ändå rätt skönt att han har lagt ner den gimmicken. 21 Savage, Lil Baby, Bas och de andra bidrar med välkommen variation.

Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner

Greentea Peng – MAN MADE

Man Made är en soulskiva som plockar inspiration från hela världen och hela tidsrymden. Det är en eklektisk blandning av soul, psykedelia, hiphop, flyktig jazz och dub med tunga basgångar.

Greentea Peng heter egentligen Aria Wells och är från sydöstra London. Man Made är hennes debutalbum. I grunden är det ett tillbakalutat album, dränkt i tunga grooves och Wells neo-souligt rökiga röst, men det lyfts också upp av livliga trummor och pigga melodislingor.