James Blake – Before

Morgan Storesund Skarin 13:35 16 Oct 2020

Det är ofta i de mindre släppen som James Blake låter sin mer experimentella sida komma fram. De senaste albumet var ett popbetonat sådant, till skillnad från de ensamstående singlarna som kom åren innan dess. 

Nu är Blake tillbaka med ett mindre släpp. En fyra låtar lång EP. Och den har vissa element som påminner om den brittiske producentens tidiga musik med mörkare toner och mindre publikfriande tilltag. 

Titelspåret är EPns bästa låt. Den börjar med ett nästan lite obehagligt beat som snart byts ut mot en mjuk, betryggande komposition. För att mot slutet av låten ta en dystrare riktning med en ljudbild som för tankarna till Burial. En vagga mellan det trygga och det otrygga. Ett mästerligt grepp.


 

Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner

Migi - Bättre tider

På sin debut-ep lyckas inte Migi bevisa mycket. Rapparen har precis som en annan nykomling, Macky, franska som andra- eller i det här fallet förstaspråk. Men till skillnad från Macky tar Migi inte lika tydliga influenser från den franska rapen. 

Nomad – Blåser på stormen

Nomad har sedan tidigare gjort sig ett namn på battle rap-scenen i Sverige. Där rappare tävlar genom att leverera dissar mot varandra inför en publik. Och det märks att det är just därifrån den skånska rapparen kommer. Hans debutalbum lägger stort fokus på texterna och hur de levereras.

Telos Vision - Unlike the Night

Telos Vision har släppt EP:n Unlike the Night. Det är ett verk med gitarrdrivna indierocklåtar, bra melodier och överlag välskrivna låtar. Men jag kan inte undgå att tänka på en grej när jag lyssnar: det här låter som The War On Drugs. Från sången till gitarriffen till syntarna i bakgrunden, det är verkligen likt. Däremot saknas något här, det där odefinierbara extra som gör att The War On Drugs är så himla bra.